Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] linka ABUS, ktoś ma doswiadczenia?

qniczynka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dziekuje za odpowiedzi, ale mam kilka uwag:

- testy na youtube sa słabszych modeli, a jak juz jest o zrywaniu kajdana to takich dlugaśnych gdzie łatwo założyc dźwignię

- wg mnie lepiej miec linke w pancerzu niz ulocka bo ulockiem latarni sie nie owinie a czasem to jedyne miejsce do zostawienia roweru

- co do ulocka kryptonite tez widzialem testu jak to sie łatwo otwiera

Pozdrawiam

Dla mnie w temacie linki w pancerzu ten filmik mówi wszystko:

Kryptonite parę lat temu miało wpadkę z zamkami, które można było otworzyć długopisem, ale problem został wyeliminowany. Jeśli tak bardzo nie chcesz U-locka to może jakiś łańcuch, na pewno to lepszy pomysł niż linka.

U-lock najlepszy tam gdzie da się go zapiąć.. ja nie zdecydował bym się na niego bo jest za mały. Wg. mnie najlepszy jest porządny łańcuch z kłódką - jedyny minus to waga no i droższe od u-locków, ale za to nie ma problemów z zapięciem.

Osobiście używam U-Locka Kryptonite z dodatkową linką Kryptonite (120 cm) -- bo jakoś jeszcze warto zabezpieczyć koła. W podejrzanym miejscu bym tak roweru nie zostawił, ale tam gdzie zostawiam -- wszystko gra :)

Jedyny minus, że ciężkie to wszystko jest bardzo (łącznie pewnie jakieś 1,5 kg).

Ja zrobiłem tak:

- w castoramie znalazłem kilka łańcuchów w tym Abus z hartowanej stali w rękawie - tego kupiłem

- do tego kupiłem kłódkę trzepieniową gerda z dyskowym zamkiem, tak by nie było łatwo chwycić gdy łańcuch jest zapięty

- kupiłem jeszcze 2 metry linki w osłonie i takie skręcane obejmy do zrobienia pętli.

Zrobiłem z tego dwulementowe zabezpieczenie - koszt całości 100 zł i 15 minut roboty ze skręcaniem linki. Jestem przekonany, że to będzie pewniejsze niż jakiekolwiek firmowe zapezpieczenie w tej cenie.

Osobiście używam U-Locka Kryptonite z dodatkową linką Kryptonite (120 cm) -- bo jakoś jeszcze warto zabezpieczyć koła. W podejrzanym miejscu bym tak roweru nie zostawił, ale tam gdzie zostawiam -- wszystko gra :)

Jedyny minus, że ciężkie to wszystko jest bardzo (łącznie pewnie jakieś 1,5 kg).

Ja zrobiłem tak:

- w castoramie znalazłem kilka łańcuchów w tym Abus z hartowanej stali w rękawie - tego kupiłem

- do tego kupiłem kłódkę trzepieniową gerda z dyskowym zamkiem, tak by nie było łatwo chwycić gdy łańcuch jest zapięty

- kupiłem jeszcze 2 metry linki w osłonie i takie skręcane obejmy do zrobienia pętli.

Zrobiłem z tego dwulementowe zabezpieczenie - koszt całości 100 zł i 15 minut roboty ze skręcaniem linki. Jestem przekonany, że to będzie pewniejsze niż jakiekolwiek firmowe zapezpieczenie w tej cenie.

Jakiej grubości łańcuch ? Ile zł/metr ? Możesz zrobić fotkę i wrzucić ? Bym wydrukował i po Olsztynie u mnie poszukał. Jakoś w Obi, Praktikerze nie widzialem łańcuchów w rękawie, a Castoramy nie ma u mnie. Też chciałem oprócz u-locka abusa łańcuch jako drugie zabezpieczenie, ale dać 400zl za metrowego kryptonita to sporo :/

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Łańcuch był już gotowy - w sensie nie kupowałem go na metry, tylko kupiłem sztukę. Ma długość 110 cm, średnica ogniwa 5 mm. Kosztował jakieś 45 zł mniej więcej, musiałbym poszukać paragonów. W każdym razie za całość zestawu: łańcuch, kłódka, linka wyszło 100 z groszami. Nie był to jedyny łańcuch w Castoramie, który miał od razu rękaw ale jedyny z Abusa i hartowanej stali, a przy tym najlżejszy z tych które tam widziałęm. W OBI też byłem ale nie było żadnych łańcuchów. Zdjęcie poniżej.

https://plus.google....=CI6Y2smZs8nXZQ

Jakiej grubości łańcuch ? Ile zł/metr ? Możesz zrobić fotkę i wrzucić ? Bym wydrukował i po Olsztynie u mnie poszukał. Jakoś w Obi, Praktikerze nie widzialem łańcuchów w rękawie, a Castoramy nie ma u mnie. Też chciałem oprócz u-locka abusa łańcuch jako drugie zabezpieczenie, ale dać 400zl za metrowego kryptonita to sporo :/

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Zapewne im grubsze tym lepiej. W pierwszym momencie też nie byłem pewien czy łańcuch nie jest za cienki. Spytałem ludzi z Castoramy co o nim sądzą. Powiedzieli, że kiedyś testowali te łańcuchy i na tym złamali takie zwykłe ręczne nożyce. Mnie osobiście to wystarczy bo i tak wiem, że jak ktoś będzie chciał to każde zabezpieczenie przejdzie, a czując ciężar tego łańcucha w ręce nie wyobrażam sobie wozić na plecach coś dwa razy cięższego:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...