Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] zmiana hamulca na hydrauliczny

Mumineek83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o pomoc i poradę.

Nabyłem niedawno rower http://allegro.pl/ka...2294478244.html

chcę założyć do niego hamulce hydrauliczne http://allegro.pl/ha...2307799731.html i później coś dorzucać i tu pytanie dla znawców:

1.w tym rowerze są klamkomanetki? to znaczy że muszę wymienić je na manetki ?jeżeli tak to czy te będą dobrehttp://allegro.pl/sh...2306660835.html i będą się zgrywać z przerzytkami jakie mam?

2.co jeszcze muszę zmienić aby wszystko grało

3.czy te tarcze jakie mam będą dobre czy może zmienić na inne, większe?

Dziękuję z góry za pomoc

Jakbyś podał rozmiar tarcz hamulca teraz, to jeżeli mają 160mm, to hydrauliczne będą dobre.

Manetek od biegów nie będziesz musiał zmieniać, bo same klamki są osobno.

Klamki będą do zmian na te z zestawu, i będziesz musiał dokupić płyn hydrauliczny do hamulców.

Tarcze zostaw, masz klamkomanetki które musisz podmienić. Manetki wskazałeś 3x9 ty masz 3x8. Wszystko co potrzebne dostaniesz z hamulcami, linki i pancerze przerzutek możez użyć te same.

Jakbyś podał rozmiar tarcz hamulca teraz, to jeżeli mają 160mm, to hydrauliczne będą dobre.

Manetek od biegów nie będziesz musiał zmieniać, bo same klamki są osobno.

Klamki będą do zmian na te z zestawu, i będziesz musiał dokupić płyn hydrauliczny do hamulców.

Niech się kolega douczy a potem pisze. Przyda się.

Tarcze zostaw, masz klamkomanetki które musisz podmienić. Manetki wskazałeś 3x9 ty masz 3x8. Wszystko co potrzebne dostaniesz z hamulcami, linki i pancerze przerzutek możez użyć te same.

Niech się kolega douczy a potem pisze. Przyda się.

A czy jak założę teraz te manetki czy będą grać z moją kaseta 8rzędową chcę w przyszłości podmienić na 3x9?

A czasem w hamulcach nie ma płynu???

Wydaje mi się że to są kompletne już zalane hamulce...

To czy podmieniać zależy wg mnie od intensywności użytkowania rowerru.

Jeśli zmienisz teraz hamulce na hydrauliczne to musisz zmienić manetki, jeśli je zmienisz to od razu zadecyuj czy ma być z tyłu 9 czy nadal 8 przełożeń. Przy 9tce musisz zmienić kasetę.

Powinny, tylko na manetce będziesz miał 9 "skoków".

Czyli wg ciebie manetka 9 sp będzie pracować z kasetą 8sp?

Powinny, tylko na manetce będziesz miał 9 "skoków".

Ale przy 9 skoku nic się nie stanie?nie będę mógł go włączyć ...tzn. łańcuch nie spadnie z kasety (nie przesunie się na 9 bieg) bo jest ograniczony na przerzutce jej skok.

Manetka 9sp nie będzie współpracować z kasetą 8sp, musisz zmienić kasetę na 9sp. Kaseta jest tej samej szerokości.

Ok teraz rozumiem.

W takim razie muszę jeszcze dozbierać do kosza...albo założyć 3x8 tylko czy cą jakieś Deore 3x8?

Tak jak już wyżej pisali manetki 9 ciągną inną długość linki niż 8 i z kasetą 8-rzędową byś tego nie wyregulował tak aby to działało. Nie jestem do końca pewien i nie chcę wprowadzać w błąd ale z tego co pamiętam to Deore są 3x9. Najlepiej kup Alivio tylko nie te najnowsze bo on też są 3x9, w zupełności powinny wystarczyć.

Chyba jednak przyszłościowo będzie lepiej wymienić i kosz nas 9-ątkę przy dalszej rozbudowie i tak będę musiał to zrobić

aby wymienić na lepszy sprzęt,

Może się uda sprzedać te klamkomanetki i kosz na alle...o

dziękuję za szybka pomoc

Zawsze można domowym sposobem obciąć klamki hamulca i zamontować nowe, a w przyszłości jak napęd się zużyje wymienić manetki i napęd na docelowy.

Z tym cięcie mnie zaskoczyłeś! jak ciąć to ciąć i koszty:-)!ale jestem za...tylko jak wtedy przymocować manetki do kierownicy?

Czy już ktoś tak robił?

Ja tego nie robiłem ale czytałem na forum, że takie zabiegi się udawały. Nie wiem jak wyglądają twoje klamkomanetki ale jak wytniesz klamkę hamulca przy mocowaniu to powinieneś mieć jeszcze miejsce na montaż nowych.

Takie domowe przeróbki nie mają sensu. Tylko oszpeci te manetki i w przyszłości będzie miał problem z ich sprzedażą. Jeżeli wystawi je za rozsądną cenę to zainteresowanie powinno być, zwłaszcza że są prawie nowe. Wbrew pozorą są całkiem dobre, swojego czasu sam na takich śmigałem i bardzo je chwalę.

Z tego co pamiętam to takie zabiegi rozłączenia klamki od manetki przeprowadzali ale na tych starszych Alivio gdzie wystarczyło odkręcić klamkę od manetki ale problem mocowania nadal pozostawał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...