Skocz do zawartości

[hamulec] hayes hfx 9 - wielkość tarczy.

mane

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam akurat niewielki przypływ gotówki i zamierzam kupić hamulec na tył Hayes hfx 9. Czytałem kilka tematów na forum o tym hamulcu, oraz poznałem opinie posiadacza i praktycznie jestem na niego zdecydowany.

Jedyna moja wątpliwość to rozmiar tarczy. Zastawnawiam się czy wybrać 180mm czy 203mm.

Ostatno jeżdzę dużo po lesie (takie amotorskie dh i troche freeride'u) i chciałbym, żeby ten hamulec był mocny, a w jednym z tematów wyczytałem, że mniejsze tarcze mają moc porównywalną do v-brake'ów. Stąd właśnie zastanawiam się nad większym rozmiarem.

Napisano

ja bym bral na przod i tył tarcze 203mm, jednak tak jak wyzej zostało napisane przedni hamulec wazniejszy wiec na przod na pewno duza tarcza a na tył mozna mniejsza, tak tez jest zreszta czasem zastosowane w rowerach freeridowych, przod duza tył mniejsza..

Napisano

Jeśli DH i FR to 203 na tyle też nie zaszkodzi :( , w twoim wypadku siłą hamowania to sprawa pierwszorzędna , a waga schodzi na drugi plan :P

Chociaż myśle że 203 na prodzie i 180 na tyle w zupełności wystarczy

A do jakiej ramy to wrzucasz ?

Napisano

Póki co do ramki Cocaine. na razie inwestuje tylko w tylny hamulec, a przedni planuje za jakiś czas (miesiąc, może dwa) i to będzie na pewno 203mm.

Napisano

Co prawda mam inny hamulec ale mam tarcze 180mm z przodu i z tylu - spisuja sie swietnie nawet przy dlugich zjazdach. Wedlug mnie 200mm mialo by moze sens przy jakims slabszym mechaniku albo w typowym rowerze do dh.

Napisano

a ja mam ramkę do xc i 203 i z przodu i z tyłu i jestem zadowolony:) te pare gramów nic mi nie przeszkadza a hamują super...co prawda tył dość szybko się blokuje więc podejrzewam że 180 rzeczywiście styknie ale u mnie akurat ważne było wrażenie estetyczne żeby była taka sama tarcza jak z tyłu. mnie się wydaje że skoro większa tarcza lepiej hamuje i jest hajs to po co się ograniczać? dla paru gramów? wal 203:)

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Ale mam jeszcze jedno pytanko - a mianowicie czy wie ktoś z was jaka jest różnica pomiędzy modelem HD a tym bez HD?

Napisano

Roznica miedzy hd a xc to waga - zacisk hd jest ok 100g ciezszy .

Jeszcze ad tarczy - jaki masz amor w swoim rowerze ?? bo taka tarcza 200mm jak masz amor watpliwej jakosci skutecznie i szybciutko przerobi ten amor w niezlego bujaka :lol:

Napisano

Amora praktycznie nie mam bo suntour duro mi poległ...

Planuje kupić w najbliższym czasie coś lepszego, w sumie to zastanawiam się nad Drop Off'em 2 lub 3.

A jeszcze jedno pytanko - który lepiej brać hamulec - hd czy xc? I czy jest w ogóle między nimi duża róznica?

PS: na wadze mi w ogóle nie zależy ;)

Pozdro

Napisano

A nie najlepiej zaopatrzyć się najpierw w hampel na przód ?? Silny hamulec na przodzie jest o wiele istotniejszy według mnie niż tył

A tak wogóle to chcesz śmigać DH FR bez amortyzatora ?????

Mam rozumieć że na razie śmigasz na V??

Pozdro :D

Napisano

Fakt, że hamulec na przodzie jest istotny, ale teraz ważniejszym wydatkiem dla mnie jest amortyzator, bo jak już pisałem nie mam teraz amora... A hamulec na tył mam już zamówiony i za kilka dni odbieram...

Napisano

Na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się nad rozmiarem tarczy, ale raczej nad hamulcem. Osobiście słyszałem dużo złych opini o hayes'ach jak się ich używa w cięższych dyscyplinach niż xc.

Pozdrawiam.

Napisano

szakq mam manitou black. nie dla lansu moim zdaniem większa tarcza tylko wydaje mi się że jednak jest zauważalna różnica między 203 a 160 tką czy 180. poza tym wiadomo co mi odbije?:( w górach np 203 pewnie może mi się przydać...wydaje mi się że to mimo wszystko inwestycja na dłuższy czas...poza tym akurat w moim przypadku naprawdę mam fioła na punkcie estetyki:) Pozdrawiam

Napisano

oki ale jestes z Wawy wiec ile tak naprwade rpzejedziesz kilosow w gorach?

jesli palunuejsz najtrudniejsze i najdluzszez jady w polsce to moze faktycznei 200na przod ale dalej sadze ze na tyl styknie 180 spokojnie....ja waze troche i nie patrze na wage sprzetu raczej a lubie mocne hample i jakbym kupowal dla siebie to 180 przod 160 tyl...

Napisano

No masz dużo racji szakq. Ale jak już pojadę w góry...jeśli:) to mi się może przydać jak sam zauważyłeś:) Poza tym dużo w tym prawdy że po prostu podoba mi się rower z takimi dużymi tarczami:) No nic nie poradzę od początku chciałem mieć 203:) A że mi takie mocne nie potrzebne...to podobnie jak dużo innych części w rowerze które są dla mnie "za dobre" i wcale nie potrzebuję takich potężnych. Ale może kiedyś zacznę uprawiać jakiś ekstreme to nie będę musiał zmieniaćB) Poza tym tak naprawdę to trochę bez sensu się o to kłocić bo wydaje mi się że przewaga 203 jest znaczna. Przynajmniej w hamowaniu (bo gnie się też pewnie łatwiej:() Więc skoro komuś nie zależy tak mocno na wadze i stać go to czemu nie? W końcu hamuje lepiej jakby nie patrzeć:P. A co do lansu...to jest np mój problem. Denerwuje mnie to że ludzie na naprawdę dużo słabszych rowerach robią takie rzeczy że szok a ja mam tak naprawdę dość dobry rower i umiem na nim tylko jechać...i każde dziecko prawie umie więcej ode mnie...No ale cóż jest to moje hobby chwilowo laski nie mam (mam nadzieję że chwilowo:)) więc nie mam na co łożyć więc czemu mam się ograniczać? Może z czasem się nauczę czegoś;) Wtedy hamulce może mi się przydadzą:) Pozdrawiam

Napisano

203 do lansu - śmiech na sali wezcie sie nie wypowiadajcie, jak ktos chce miec duza sile hamowania to nawet niech sobie do makro zalozy a kogo to obchodzi ze amorek dlugo nie wytrzyma?! Ja mam zamiar brac 203mm do mojego duro przy mechaniku winzip/accent nie wiem jeszcze ale nie odrazu teksty ze 203 to do lansu wezcie pod uwage ze np 160/180 (nie do lansu tylko do hamowania) podczas zjazdu np w gorach przy duzych predkosciach moze sie "spocic" i wtedy bedzie problem, a tak na marginesie wszyscy 203mm na tyl a czy do cocainy/draga wejdzie na tyl 203mm? chyba kywak mial problem z tym o ile mnie pamiec nie myli ;-)

Napisano

w sumei mamy wolny rynek nie?maz hajs na tyle ile ktos sobie zyczy za 203mm to kupujesz i nokogo to nie powinno obchodzic ;) w sumie jakos nie bede rozpaczal ze masz 203mm na obu kolach ale pytales o zdanie wiec swoje wyrazilem tyl odemnie.pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...