Skocz do zawartości

[Rower] Rock Machine Maelstrom 50

Eastern

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wzrost: 176cm

Waga: 67kg

Od dłuższego czasu przeszukuję internet w celu znalezienia dla siebie odpowiedniej maszyny z pełnym zawieszeniem typowo w nasz kochany Beskid Śląski/Żywiecki. Na myśli mam przede wszystkim w miarę dobre enduro w cenie max 4100zł. Grunt to w miarę wygodne podjeżdżanie no i 'trochę bardziej' wygodne zjazdy ;), czasami i całodniowe wycieczki typowo na szlakach.

Wczoraj natknąłem się na coś takiego:

http://allegro.pl/rock-machine-maelstorm-full-50-taniej-nowy-i2321381953.html

Rama miażdży, osprzęt to samo, jednakże.. 4000zł?

Z tego co szukałem na polskich stronach mało o takiej maszynie słychać, stąd też zastanawiam się czy z serwisem w Polsce nie byłoby większego problemu?

Z góry byłbym rad za porady czy opłaca się zainwestować w taki sprzęt czy też nie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Btw, skok 180mm to zabójstwo, ale podejrzewam, że z czasem dałoby się zainstalować jakiegoś foxa 120mm zarówno z tyłu jak i z przodu. No chyba, że się mylę? Wtedy poprawcie, do tej pory jeździłem na HT za 1000zł więc teraz wolę spytać, żeby nie wtopić już na starcie.

Napisano

Widzę że szukamy dokładnie tego samego.

To jest maszynka do freeride. Osprzęt wygląda elegancko, hamować pewnie będziesz małym palcem. Zastanawia mnie, dlaczego wygląda na taki mały na zdjęciach(te 26' wydają się malutkie). Nie ma blokady ani przodu ani tyłu, to może się okazać problemem. Nie umiem też znaleźć masy, obawiam się że może być spora.

Dlaczego chcesz zmienić skok do 120mm ? Osobiście szukam czegoś z minimum 130mm z przodu, optimum do AM to 140mm i takiego roweru właśnie szukam.

Napisano
Btw, skok 180mm to zabójstwo, ale podejrzewam, że z czasem dałoby się zainstalować jakiegoś foxa 120mm zarówno z tyłu jak i z przodu. No chyba, że się mylę?

No właśnie mylisz się , ta okazja nie jest dla ciebie.

Napisano

Możesz poszerzyć swoją wypowiedź, pod jakim względem się mylę? Rower naprawdę prezentuje się genialnie, blokady sie obejdzie (i tak głównie będę używał maszyny w górach, a po asfalcie te pare km przetrwam)

Napisano

No np. bardzo obniży się środek suportu, o 60 mm. no i wyjdzie poniżej 300 mm czyli mniej niż w hardtailu, ponadto wątpię żeby udało dobrać się długość dampera tak żeby wyszło 120 mm skoku i długość montażowa była dobrana.

Napisano

Okej, rozumiem, ale w takim razie coś z blokadą na 140mm włożę pod tę ramę nie chwiejąc w tym momencie geometrii? Rozumiecie, przepraszam, że tyle pytań ale naprawdę nastawiłem się na kupno enduro, mój kręgosłup kwiczy po zjazdach na hardtailu ważącym ok. 15kg np. z Pilska :(. Chcę sobie w spokoju, rekreacyjnie, z plecaczkiem na plecach od czasu do czasu eksplorować górskie tereny z wygodą na zjazdach, to takie główne założenie kupna tego typu roweru.

Napisano

Nie włożysz, tzn. możesz sobie włożyć ale i tak nie dobierzesz tak komponentów żeby zachować właściwą geometrię, ponieważ ta rama została zaprojektowana do konkretnych długości amortyzatora i tłumika + skok tłumika, więc coś tam wsadzisz i spartaczysz rower.

A do zjazdu z Pilska to najlepiej niech zostanie 180 mm skoku, jak ja ten zjazd znam ...

Napisano

@Obes, wielkie dzięki, w takim razie się wstrzymam z kupnem na razie. Fakt faktem, na odcinek zjazdu Pilsko-Miziowa 180mm skoku to byłoby uderzenie mocy ;), ale jak sobie tak pomyślę o łagodniejszych wzniesieniach (mam na myśli tu przede wszystkim podjazdy) to umarłbym chyba z wycieńczenia prędzej niż szybciej. Marzę o takim rowerze jak ten Rock Machine, ale niestety nie stać mnie aktualnie na kupno roweru freeride, a za chwilę maszyny FS MTB/Enduro pozwalającej łączyć zjazdy i podjazdy w jedną przyjemność, tak więc pozostaje szukać dalej czegoś ze skokiem max 140mm oraz blokadą. Wielkie dzięki jeszcze raz za oświecenie w temacie tego sprzętu, pozdrawiam ;)

Napisano

Z nowych gotowców Rockrider 9.1 w Decathlonie, ma nie bujające efektywne zawieszenie, docelowo można wsadzić amor o skoku 130 mm.

Napisano

To jest rower do maratonów (tyle, że osprzęt trochę cienki) a nie do AM, z tyłu ma 100 mm skoku, haczykiem może być sam sprzedający ;)

Napisano

Za niecałe 4tys. zł wydawać by się mogło - porządny sprzęt. Pytanie tylko, gdzie jest haczyk?

Heble ew. damper...albo trfny model z wadą fabryczną. Jak dają jeszcze do tego "gratisy", to ja bym uciekał.

Tutaj masz to samo...ten sam człowiek apparently...

http://forumrowerowe...hp?f=11&t=25457

Ja brałbym Rockmachine przy czym freeridowa geo może Ci nie pasować...z powodów jakie podałeś...

Lapierre podejrzanie tani....a spec z kolei to używka - ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Rama ma zawsze fabryczne parametry dampera - długości montazowej i skoku, a zabawa z tymiw artościami może w najlepszym razie popsuć geometrię i pracę roweru, w najgorszym anwet doprowadzić do uszkodzenia mechanicznego...

Napisano

Heble ew. damper...albo trfny model z wadą fabryczną. Jak dają jeszcze do tego "gratisy", to ja bym uciekał.

Tutaj masz to samo...ten sam człowiek apparently...

http://forumrowerowe...hp?f=11&t=25457

Tak z ciekawości postanowiłem napisać do właściciela aukcji tego modeli z prośbą o zdjęcia, gdyż nie mam zamiaru szaleć w tych górach, po prostu chcę sobie rekreacyjnie jeździć na pełnym, sprawnie pracującym zawieszeniu. Otrzymałem więc zdjęcia tej maszyny w odpowiedzi.

Pierwsza moja reakcja - WTF?! Co wy o tym sądzicie?

2ev9mcx.jpg

EDIT: podbijam, bardzo prosiłbym o poradę gdyż do końca aukcji pozostało niewiele, a cholernie podoba mi się ten sprzęt :(

Napisano

Wiesz, 9'cio rzedowe xt dla mnie to po prostu odlegla galaktyka. Fakt, amortyzator przedni z serii szalu nie ma, lecz dla mnie przesiadka ze starego XCRa bedzie raczej odczuwalna. Ciekaw jestem teraz tylko jak z rozmiarem ramy, niby ta M`ka do 175cm tylko. Nie bedzie troszke przymala? Jezdzi ktos moze na podobnej maszynie z tego forum?

Napisano

Darta można zawsze wymienić na foxa, tutaj rozchodzi się tylko o ramę teoretycznie no i te tylne (zbawienne w moim wypadku) zawieszenie ;)

Btw, dartopodobny XC28 podejrzewam i tak będzie pracował lepiej od XCRa więc chociaż na chwilę mi wystarczy, potem wymiana.

Napisano

Rozmiar L będzie za duży, więc i tak jesteś "skazany" na M.

Jeśli i tak bierzesz pod uwagę wymianę osprzętu powinieneś być z zakupu zadowolony.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...