slawex17 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam, posiadam przedni hamulec tarczowy Tektro IO, kiedyś moje hamulce hamowały niemal natychmiastowo, gdy pociągnąłem za klamkę i jechałem z dużą prędkością często mogłem wypaść przez kierownicę. jednak teraz już tak nie jest. hamulce zamieniły się w spowalniacze. wymieniłem oryginalną tarczę tektro na ALHONGA DXR 160mm IS 6 ŚRUB , jednak to nic nie pomogło. hamulec hamuje jak dotychczas, czyli prawie wcale, nie moge zjeżdżać ze stromych zjazdów bo to po prostu nie możliwe z jednym hamulcem. nie wiem jakie miałem dotychczas klocki, jednak teraz zastanawiam się nad tymi: http://allegro.pl/ze...2290168140.html czy to dobry wybór? link do albumu ze zdjęciami starych klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Froop Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 przeczytaj słowo "ALHONGA" nie brzmi jak jakieś zaklęcie chińczyka ? no naprawdę gorzej chyba nie mogłeś trafić niż ten zakup tarczy tej firmy.. ile przejechałeś na TEKTRO oraz w jakim terenie? Tektro to nie jest przecież byle jaka firma, potrafi wyprodukować dobrą rzecz. A przed wymianą tarczy próbowałeś naciągnąć linkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Może banalne ale nie wytarły się klocki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysa275 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Może masz tarcze zatłuszczone, przemyj rozpuszczalnikiem i pojeździj trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Prawdopodobnie zatłuszczone. Przyjrzyj się tarczy. Nie ma ciemnych smug? Jeśli są to na forum jest od groma tematów o odtłuszczaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oski88 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 przeczytaj słowo "ALHONGA" nie brzmi jak jakieś zaklęcie chińczyka ? no naprawdę gorzej chyba nie mogłeś trafić niż ten zakup tarczy tej firmy.. ile przejechałeś na TEKTRO oraz w jakim terenie? Tektro to nie jest przecież byle jaka firma, potrafi wyprodukować dobrą rzecz. A przed wymianą tarczy próbowałeś naciągnąć linkę? Ja mam u siebie tektro novela przejechalem na nich kolo 650km i raz hamuja dobrze raz nie,nie wiem dlaczrgo lrzy hamowaniu jest taki dziwny dzwiek (charujacy)skwierczacy. Czy mozliwe ze tarcze lub klocki sa do wymiany lub tarcze sa zle ustawione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Tarczy nie da się źle ustawić chyba. Tam nie ma regulacji. Wkręcasz albo zakładasz tarcze na miejsce i tyle. Prędzej możesz mieć źle ustawiony zacisk bądź klocki do wymiany. Sprawdź też zatłuszczenie tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Niepotrzebnie wydałeś 30zł na tarczę nową, wiesz co? Zrób z niej shurikena, zostaw ramiona i część tej części hamującej, maja być takie ząbki z haczykiem. Wychodzą bardzo fajne shurikeny, już takie 3 zrobiłem. A co do tematu, odtłuść tarcze i kocki np. benzyna ekstrakcyjną, potem dotrzyj (z kilometr hamowania). Tę tarczę z tektro. Klocki nie wiem jaki typ, ale wyjmij, odtłuść i przetrzyj drobnym papierem ściernym (-+ 500) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 odtłuściłem klocki, tarcze jeszcze nie. jeżeli to nie pomoże to przejade papierem ściernym jak radzicie, klocki mogą mieć już 1000km przejechane... jeżeli powyższe rady nie pomogą to warto kupować klocki które podałem w pierwszym poscie? a co do tarczy, to naprawdę jest taka kiepska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Froop Napisano 7 Maja 2012 Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 tak naprawdę jest kiepska, ta tarcza tektro mimo zużycia jest lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Po czym poznać ze klocki są zatłuszczone? A no po tym ze przy mocnym hamowaniu - bo niestety nie chcą hamować i trzeba mocno cisnac pojawia sie po jakimś czasie taki czarny nie ładny pasek na tarczy. i teraz jak klocki organika to w kosz, ewentualnie jak powierzchniowe to papier scierny szkło i zetrzec poł klocka, jak metalic do pieca i wypalic olej z klocka. A propo tarczy nie myśl sobie za zakładasz tarcze klocki i już łamiesz amory tarcza sie musi dotrzeć do klocka jak i klocek do niej i przez pierwsze co najmniej 20km będzie padałka nie hamulec oczywiście rożne części róznie sie dostosowują. Poza tym nie masz czasem zapowietrzonego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 zapowietrzone - odpada, to są mechaniki. ścierałem i to nic nie pomogło, próbowałem troche zeszlifować tarcze i również bez efektów. wygląda na to że będę musiał kupić nowe klocki, czy te ZEIT'a będą dobrym wyborem? jeśli nie, co polecacie, już teraz uprzedzam że te: http://allegro.pl/ze...2290168140.html są górną granicą mojego budżetu. mój budżet na nowe klocki to 40zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 7 Maja 2012 Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Mi tez słabo hamulce hamowały, a mam XTR. Byłem taki zdenerwowany, bo na następny dzień jechałem w góry. No i nic przyszedł dzień zjazdów (czantoria) niezła góra była to sobie zjechałem, cały czas hamując. Zjechałem i taki Smile jak zauważyłem, że moje hamulce są żyleta. Spróbuj też hamować z jakiejś ostrej góry, lub jedź hamując wykombinuj coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 nie ma sensu, przejechałem na nich koło 1000km i nic. także muszę nowe zakupić klocki. nawet robiłem kilka razy że 5km jechałem na zaciśniętym hamulcu, oczywiście tak że mogłem w miare jechać. i to także nie przyniosło upragnionych skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Klocki bierz nowe a2z metaliki, ważne zeby były nowe na rok 2012, jak znajdziesz do swojego hamulca to bierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabek114 Napisano 9 Maja 2012 Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Klocki bierz nowe a2z metaliki, ważne zeby były nowe na rok 2012, jak znajdziesz do swojego hamulca to bierz Są do Tektro IO To jest model AZ-700 Na tej tabliczce znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 kupiłem klocki a2z AZ-700 półmetaliczne. nigdzie nie ma metalicznych, jedynie na e-bay'u, a tam nie kupuję. za tydzień, może dwa napiszę jak się sprawują. dzięki za pomoc, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Zanim założysz nowe klocki odtłuść tarcze np. Odtłuszczaczem do tarcz lub silników. Żeby się nie okazało ze to samo stanie się z nowymi klockami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Albo sciag tarcze jak nie masz wyżej wymienionych środków skrupulatnie umyj płynem do naczyń, dokładnie wypłucz i osusz. Możesz tez kupić papier wodny 500 i przelecieć obie strony tarczy, na pewno nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Też miałem po pewnym czasie problemy z hamowaniem (Tektro Novela) to z ciekawości zamieniłem klocki z tyłu na przód i z przodu na tył i.. oby dwa hamują jak żyleta Co jakiś czas przecieram tarcze płynem do odtłuszczania silników i delikatnie przecieram klocki papierem ściernym - i też przy hamowaniu mam dziwne dźwięki, ale dopóki dobrze hamują to nie zwracam uwagi na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 czy benzyna ekstrakcyjna lub rozcieńczalnik nitro będą się nadawać? zatem będę musiał odtłuścić przed założeniem. by dobrze klocki hamowały, przetrzeć je trochę papierem ściernym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Tarcze zdjąć i odtłuścić, ja używam benzyny ekstrakcyjnej, lepszy jest do tego środek do odtłuszczania tarcz (np. Motorex Power Brake Cleaner). Klocki tak samo odtłuścić i ewentualnie przetrzeć (drobnym) papierem ściernym. Wypalać tylko metaliczne zalane olejem (ew. półmetaliczne), sam temat wypalania, jeśli jest konieczne, jest na forum. Nie denerwować się że nie hamują od razu, trzeba hamulce wtedy od nowa docierać, w górach to jeden zjazd, w mieście 1-2 dni hamowania bez większego sensu. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipiaro Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Mi się wydaje że to wina klocków.Może się mylę ale jak może mieć zatłuszczone te hamulce skoro jak sam autor pisze że to są mechaniki czyli na linkę a nie olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Różne rzeczy mogą brudzić tarcze i klocki. Nie można odtłuszczać jednego, czy drugiego osobno, chyba, że po zatłuszczeniu nie miały ze sobą żadnego kontaktu. Tarcze może zatłuścić olej do łańcucha, brunox itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabek114 Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 kupiłem klocki a2z AZ-700 półmetaliczne. nigdzie nie ma metalicznych, jedynie na e-bay'u, a tam nie kupuję. To teraz mi powiedz ile za nie dałeś i gdzie kupiłeś Mam te same hamulce u siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.