Skocz do zawartości

[rower] Univega alpina-ht-29.7

kapec07

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z szanownych forumowiczow mial do czynienia z takim oto wynalazkiem?

http://www.univega.com/en/bikes/models-2012/category/hardtail-3/model/alpina-ht-297-1.html

Dystrybutor dosc elastyczny w negocjacjach, co chyba jest dobrym ruchem zwazywszy na fakt, ze marka bardzo malo znana, cena niemala i konkurencja spora. Osprzet wydaje sie byc dobry, przynajmniej w tym, co znalazlem w necie, bo producent cos zaluje informacji. Jakie tam sa kola, piasty? Moze ktos pomcal i podzieli sie informacjami, do sklepu mam 120km. Nawet chcialem jechac i w razie czego od razu kupic, ale tradycyjnie jest jedna sztuka, ktora wlasnie wyrusza na jakiestam testy a na sprowadzenie nastepnej trzeba pare dni poczekac.

Mysle o rozmiarze M, moj wzrost 184cm.

No to sam sobie odpowiem, bo wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem tego roweru.

Kontakt z dystrybutorem wzorowy. Co prawda znow jakas czkawka u producenta, ale z racji cisnienia mojego dystrybutor sprzedal mi sztuke przeznaczona na testy. Mily kontakt, dobra cena, coz wiecej potrzeba.

Teraz o rowerku.

Jest ladny. Ja wiem, ze na urodzie sie nie jezdzi, ale cieszy jakosc wykonania. Ladnie polozony lakier, ladna kolorystyka. Mi sie widzi.

Przywiozlem do domu, dolozylem swoje drobiazgi (pedaly, licznik itd) i jazda na podworko regulowac. Po korektach wypad w las. 2 rzeczy do wymiany - kierownica i siodelko. Obydwa to elementy mocno subiektywne, bo ja komfort sobie cenie a tam pozycja raczej wyscigowa i siodelko dla tych niezbyt szerokich w talii. Kiera jest po prostu za szeroka, ma wg producenta 710mm a z pomiarow mi wyszlo 730. No i jest plaska a ja wole podgiete lekko. W poprzednich rowerach mialem kiery o szerokosciach 660 i 640mm i taka zakupie.

Jak jezdzi? Jeszcze nie wiem, bo musze go poustawiac pod siebie. Nowoscia dla mnie sa manetki SRAM. Moze ktos pokazalby mi na fotkach jak ma ustawione dzwignie? Dluzsza ma regulacje, ustawilem ja tak, zeby nie haczyla mi o kciuka ale za to musze wkladac wiecej sily w zmienianie. Moze cos nie tak? Moze jak kiera wygodniejsza przyjdzie to bedzie mi lzej? No i po raz pierwszy w zyciu mam Rebe. Wczesniej recon i tora 302. Tu regulacji masa, jakos tez mi jeszcze chyba nie do konca sie to udalo zrobic, zaglebiam sie wlasnie w lekture forum.

Generalnie zadowolenie jest 9/10, jak wymienie fajere bedzie 10/10 ;)

Po wymianie kierownicy i wyregulowaniu wszystkiego pod siebie wczoraj ukrecilem 40km. Kiere zalozylem taka jak chcialem, 640mm szer, podniesienie 30mm. Od razu wygodniej. Osprzet dziala superprecyzyjnie w porownaniu z moimi poprzednimi rowerami. Moze to zasluga wymiany shimano na sram, moze kwestia tego, ze jest nowe. Pozycja gra, rower zapitala, zadowolenie 10/10.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...