Pavvell Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Ja i żona mamy trekingowe rowery na kołach 28", córka ujeżdża rower MTB z kołami 24", a synek ma koła 20" w rowerze Giant MTX 150. W czasie wycieczek, na lekkich zjazdach na asfalcie my z córką utrzymujemy spacerową prędkość (~15km/h) bez pedałowania, a chłopak musi cały czas kręcić żeby nie zostawać w tyle. Koła ma napompowane, wszystko kręci się bez oporów i zacięć. Czy to normalne? Małe rowery jeżdżą wolniej? Na pewno mniejszy człowiek na mniejszym rowerze stawia mniejszy opór powietrza, co powinno mu pomagać.
Froop Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Małe rowery jeżdżą wolniej? A co do za odkrycie? Przecież od zawsze wiadomo że koło 26" zrobi jeden obrót a takie 20" dwa lub trzy obroty. I kiedy wy sobie jedziecie na luzie to on musi nadrabiać przez te małe kółeczka. Nic mu nie pomoże, trzeba poczekać aż urośnie i 24" koła. Nic tutaj nie poradzisz
mklos1 Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 To normalne. Nie chodzi o opory, tylko o przełożenie. Spójrz na różnicę w obwodach koła. Żeby na 20" jechać z tą samą prędkością przy takim samym przełożeniu, trzeba wygenerować większą kadencję. To powód pierwszy. Powód drugi: fizyka ruchu po równi pochyłej. Z moich empirycznych doświadczeń wynika, że o zjeździe z górki decyduje przede wszystkim masa, gdy opory powietrza są zbliżone.
Pavvell Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Kadencja ma się równać 0. Z fizyki wynika że masa nie ma wpływu na prędkość. Przyśpieszenie ziemskie i sinus kąta pochylenia drogi rozpędza rower podczas zjazdu, Opory powietrza i opory toczenia hamują wzrost prędkości.
mklos1 Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Rzeczywista fizyka ruchu nie jest taka prosta, szczególnie jeżeli chodzi o składnik jakim są opory ruchu.
Pavvell Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Na pewno powierzchnia czołowa 6-letniego dziecka jest dużo mniejsza niż jego dorosłego ojca. Opory toczenia również są mniejsze gdy rower obciążony jest wagą dziecka w porównaniu do wagi dorosłego rowerzysty. Pytanie do osób jeżdżących na rodzinne wycieczki: czy wasze pociechy też wolniej jadą z górki niż Wy?
Sansei6 Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Zawsze. Żona ma największe koła, plus najmłodszego na bagażniku... a i rower trekkingowy na wąskich oponach to zawsze leci... potem ja na swoim Krossie, ale ja hamuję by pilnować młodego, który też na małej terenówce leci... czasem i tak cały czas pedałuje i nie nadąża.... ale w tym roku i tak lepiej, bo przesiadł się na większy.... rok temu to miał ciężej A z tym przyśpieszeniem ziemskim.... to co jak różna masa jest jemu poddawana? Pęd masy? Takie hasła
mklos1 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Dodatkowo energia potencjalna --> energia kinetyczna, tylko przypominam, że zachodzi to w warunkach oporów ruchu.
refixedlife Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 oj według mnie to sama masa daje troche na takim asfaltowym zjeździe , mam towarzysza wycieczek ważącego 130kg ja waże ~75 kg rowery i opony podobne i bez pedałowania zawsze poleci szybciej mimo ze i jej szerszy odemnie co daje mu dodatkowo większy opór
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.