najtro Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Cześć. Przymierzam się do składania konkretnego sprzęciku jednak będzie to długotrwała operacja ponieważ nie jestem w stanie wyrzucić jednorazowo kilka kafli. Przeznaczenie roweru to offroad + szosa. Zacznę od tego, że na początek chcę znaleźć dobrą ramę z zawieszeniem (żeby był przód i tył). Cenowo nie chcę wydać na nią więcej niż 1500 zł, bo burżuj ze mnie żaden. Obserwowałęm ramy Giant'a, ale założyłem temat z myślą, że ktoś kto zna się na rzeczy może doradzić coś innego i równie solidnego na czym można by było zaoszczędzić chociaż 200 - 300 zł, albo w cenie 1,5k kupić coś lepszego niż ramę Giant'a za tą cenę... Na razie pozostałbym przy tym, no chyba że jeszcze mógłby ktoś dopasować do ramy przedni amortyzator ze skokiem +/- 100-120 mm ? Cena na amor na razie nieznana, ale mógłbym posłuchać kilku rad nad czym się zastanawiać i czy warto wydawać tyle i tyle pieniędzy. Namiary na wielkość ramy to 192 cm wzrostu. Jeśli waga jest potrzebna to ~85 kg, a w najbliższych latach nie wycisnę więcej niż 90. Pozdrawiam i czekam na opinie/pomoc
najtro Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Widzę, że zainteresowanie tematem jest spore, ale bez odpowiedzi. Może inaczej, co sądzicie o tej ramie http://allegro.pl/giant-anthem-2-rama-rozm-l-maestro-3-5-i2317482312.html Gość pisze, że nie jest wyjeżdżona. Nie mogę znaleźć po ile chodzą nowe.. Warto ?
jasinski214 Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 ja bym nie brał ramy z tylnym armortyzatorem z tego względu iż większość energi która miała by iść na pedałowanie pójdzie wtedy na armortyzator. Wiem co piszę bo sam taką mam i chcę ją sprzedać
Schwefel Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Ty masz makrokesza a nie rower, od tego zacznijmy. Za 1,5tys.zł można już się rozejrzeć za przyzwoitym Horstem z podstawowym modelem dampera. Anthem to dobra rama ale ma wybitnie sportową charakterystykę i niewielki skok. Lepiej szukaj Trance'a. Współczesne fulle biją na głowę HT na wymagających podjazdach, o zjazdach chyba nie muszę mówić...
najtro Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Mógłbyś coś doradzić do mojego wzrostu ? Za 2 tygodnie wypłata i muszę się na coś zdecydować
Schwefel Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Teraz nie widzę nic ciekawego na allegro ale za 2tyg. może być inna sytuacja. Przykładowe ramy RAMA GHOST ASX 5500 POLECAM KRAKÓW (2322244228) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Rama Felt Compulsion 2 FOX RP 23 Świetnny Full !! (2319314354) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. RAMA Ghost AMR 5700 NOWA super cena (2318133994) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. RADON QLT RACE TEAM EDITION + FOX RP23 - OKAZJA !! (2309974891) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Takich powinieneś szukać w rozmiarach 21-22".
najtro Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Teraz nie widzę nic ciekawego na allegro ale za 2tyg. może być inna sytuacja. Przykładowe ramy RAMA GHOST ASX 5500 POLECAM KRAKÓW (2322244228) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Rama Felt Compulsion 2 FOX RP 23 Świetnny Full !! (2319314354) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. RAMA Ghost AMR 5700 NOWA super cena (2318133994) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. RADON QLT RACE TEAM EDITION + FOX RP23 - OKAZJA !! (2309974891) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Takich powinieneś szukać w rozmiarach 21-22". Okej. Będę się przyglądał czy wrzucą coś w najbliższym czasie. Być może poczekam dłużej na coś konkretnego, bo i tak prawdopodobnie na składaku pojeżdżę w przyszłą wiosnę, a w tym roku będę cisnął starą maszynę. Po dłuższym zastanowieniu uznałem, że jeśli nie będę mógł znaleźć odpowiedniej ramy za 1,5k to dołożę nawet te 5 stów, bo ona w przyszłości raczej nie ulegnie zmianie, więc jeśli ktoś przypadkiem obserwowałby podobne ramy, to prosiłbym o podrzucenie tutaj czegoś do 2 tys zł. Pozdrawiam P.s. Okiem eksperta mógłby ktoś +/- oszacować ile będę musiał wydać na taki rower ? Jeśli na koniec zamknie się w cenie 6-8 tysięcy to jeszcze jeszcze, ale jeśli miałoby być więcej to będzie płacz
nevermind Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Ekspert ze mnie żaden, ale to ile wydasz zależy tylko od tego co w rowerze chcesz mieć, a ceny są diametralnie różne. Moim zdaniem składanie roweru to ćwiczenie sztuki wyboru pomiędzy tym co chciałbyś mieć, a tym na co Cię stać, natomiast 6-8 kPLN powinno wystarczyć na całkiem fajny rower. Pozdrawiam
Classified Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 mógłby ktoś +/- oszacować ile będę musiał wydać na taki rower ? Jeśli na koniec zamknie się w cenie 6-8 tysięcy to jeszcze jeszcze, ale jeśli miałoby być więcej to będzie płacz Hmm, idąc tak zwanym szerokim łukiem, używki i nowe, optymistycznie, miejscami ceny dośc orientacyjne: Dobra rama używka powiedzmy koło tych 1500 wraz z damperem (ja 2 lata temu kupiłem Poisona Arsen AM ze Swingerem X6 za...700, da się? da się. I to w komplecie ze sterami CC, sprzęt faktycznie mało używany) Amor 1000 (np jakiś Manitou ew. RockShox lub bardzo używany/starszy Fox , zalezy jeszcze jaki skok do jakiej ramy) Przerzutki P+T nowe powiedzmy 350 Kaseta 100 Łańcuch 100 Koła złożą Ci powiedzmy do 800 Pancerze + linki koło 40 Heble tarczowe hydry np SLX powiedzmy 700 nowe Tarcze 150-200 nowe adaptery 30 Sztyca 100 Siodło 100 Pedały 60 Zacisk 50 Gripy 50 Manetki 200 Kiera 100 Mostek 100 Korba 800 Suport 150 Opony 2x po 100 (druty, przy zwijankach możesz doliczyć dodatkowe 80 pln do każdej) Dętki 30 Razem ~6700 Przy czym takie liczenie to psu na budę, bo w kilku miejscach można zminimalizowac w/w kwoty tak, ze zrobi się nam 5700. Szczerze? Myślę ze niżej 4 kafelków nie zejdziesz, pytanie jak dobre komponenty to mają być. Bo biorąc topowe, pomnóż moją kwotę x2...
najtro Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Mogę podpowiedzieć, że chciałbym aby komponenty najbardziej podatne na ścieranie/zużywanie były z górnej półki (piasty, suport na pewno i nie wiem co tam jeszcze ), hamulce to się jeszcze zobaczy... Co do korby - 800 zł to całkiem sporo, ale jeśli trzeba to trzeba i koniec. Dodam, że zawodowcem to nie jestem. Bardziej amatorsko, ale osprzęt musi się dobrze trzymać na stromych podjazdach, bo lubię cisnąć pod górę ( w mojej miejscowości różnica wzniesień to 300m i są świetne podjazdy). Jak wcześniej pisałem okres składania roweru będzie dosyć długi, więc na niektóre części będę czatował, żeby kupić lepiej i taniej, ale to czas pokaże.
Fenthin Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 800 zł na korbę + 150zł na suport to "lekka" przesada. Dla amatora poziom SLX to już aż nadto. I gdzieś tu bym się trzymał, kupując cały osprzęt. Ewentualnie Sram, nie wiem, co wolisz. W hamulce zainwestuj, tu nie warto oszczędzać. Szczególnie, że trochę ważysz. Przejrzyj katalogi, przejrzyj Allegro, eBay, sklepy internetowe, weź kartkę i zrób sobie taki mały spis wydatków. Możesz wrzucić to później na forum, coś doradzimy.
najtro Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 800 zł na korbę + 150zł na suport to "lekka" przesada. Dla amatora poziom SLX to już aż nadto. I gdzieś tu bym się trzymał, kupując cały osprzęt. Ewentualnie Sram, nie wiem, co wolisz. W hamulce zainwestuj, tu nie warto oszczędzać. Szczególnie, że trochę ważysz. Przejrzyj katalogi, przejrzyj Allegro, eBay, sklepy internetowe, weź kartkę i zrób sobie taki mały spis wydatków. Możesz wrzucić to później na forum, coś doradzimy. Mogę prosić o jakieś przydatne linki gdzie mógłbym podszkolić wiedzę nt. osprzętu ? Powiem szczerze, że do tego momentu nie zagłębiałem się w tym temacie (w obecnym rowerze mam manetkę przerzutka+hamulec i 3-4 lata temu dokupiłem przedni hamulec i zamontowałem go, ale nie znając wcześniej tematu manetkę musiałem przesunąć w głąb kierownicy... ya yebe...jak jakiś znawca to widział, to musiał mieć beke).
Classified Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 800 zł na korbę + 150zł na suport to "lekka" przesada Dla amatora...pisząc to nie wiedziałem że to amator...poza tym przesada albo i nie, może sobie wszystko na XTR złożyć jak go stac i ma chęć. SLX? Mejbi, ale idąc tym tokiem rozumowania co napisałeś - wystarczy mu w zupełności nawet podstawowe Deore... Mogę prosić o jakieś przydatne linki gdzie mógłbym podszkolić wiedzę nt. osprzętu ? Ok... http://www.forumrowerowe.org/topic/41726-grupy-osprzetu/ http://www.ehow.com/list_6811208_types-shimano-gears.html
Fenthin Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Jasne, mozna skladac na XTR, mozna na Deore. Jednak najlepiej jest znalezc zloty srodek. I tu SLX to wlasnie takie rozwiazanie. Manetki lepiej wziac XT, kasete, jesli planujesz stalowy bebenek, Deore, alu lepiej XT (lepszy pająk). I tyle. A reszte mozna spokojnie SLX. Sredniak, typowy osprzet dla ambitniejszego amatora. Po prostu nie warto przeplacac. Chyba, ze planujemy mocne odchudzanie roweru i starty w zawodach z nastawieniem na pudlo. Tu juz te gramy sie licza, ale kwoty sa jednak sporo wyzsze.
Classified Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Wiuęc w sumie tak jak mówiłem, idąc tym kierunkiem, wyjdzie mu koło 5k z groszami. Na pewno nie ma co na ramie i damperze oszc zędzać, osprzęt można zmienić...koła jakies standardowe, chyba ze się uprze na chrisa kinga czy maviki z wyższej serii do ostrzejszego xc...wtedy te 800 to cena za piastę...jedną....ale po co mu to? Jak amator, to w 5 z hakiem powinien się zmieścić.
najtro Napisano 7 Maja 2012 Autor Napisano 7 Maja 2012 Jeśli kupię ramę, to dalej będzie wiadomo do czego można dorzucić, bo jeśli z robotą się nie porąbie, to jak wcześniej zakładałem - będę w stanie wydać 7k na całość. Na pewno będę wolał dać 300 zł więcej na przedni amor jeśli będzie spora różnica w wytrzymałości, sposobie konserwacji etc. Jeszcze takie pytanie: co najczęściej idzie do wymiany ? Chodzi mi o jazdę siłową tj. stromszy podjazd na wyższym biegu. Z doświadczenia wiem, że przez to padły mi zapadki w sprzęgle piasty (w rowerze sklepowym za 1400...) i suport też się rozkracza. Na tych dwóch rzeczach na pewno nie będę chciał oszczędzać. No i pewnie łańcuch też z lepszej półki niż ten dla krowy
Fenthin Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Jazda kadencyjna, przemyśl to. Najszybciej pada napęd i ...* Różnice w kasetach z technicznego punktu widzenia są raczej kosmetyczne. Droższe są lżejsze, bardziej powycinane, zintegrowane na pająkach, itp. Tu, jak już wspomniałem. jeśli nie będziesz myślał o aluminiowym bębenku, Deore wystarczy. Jeśli jednak myślisz o alu, weź XT. SLX ma bardzo szczątkowy pająk, XT zaś spory przy nie tak strasznie wyższej cenie. Dlatego zakup SLX jest mało opłacalny. Łańcuch warto kupić z wyższej półki. Z jednej strony będzie lepiej zabezpieczony przez korozją, z drugiej chromowane sworznie będą trochę bardziej wytrzymalsze, a napęd jednak zużywa się głównie z powodu rozciągnięcia łańcucha. Korba, SLX to dla Ciebie najlepszy wybór. Lekka, trochę droższa od Deore, ale w sensownych granicach. Gdy zajedziesz suport, kup coś z normalnymi łożyskami - Accent czy Token. I później będziesz wymieniał jedynie łożyska. XT jest już strasznie droga, a różnica wagowa żadna. Manetki albo budżetowo Deore, albo XT. SLX są niewiele droższe od Deore, a praca nie powala. Przerzutki SLX wystarczą. Ale jeśli znajdziesz coś lepszego, a niespecjalnie droższego, dla mnie wybór jest prosty. Pytanie jeszcze, co preferujesz. To opcja od Shimano, masz jeszcze do wyboru komponenty Sram, a w przypadku łańcuchów i korb także inne firmy. *i klocki hamulcowe
najtro Napisano 7 Maja 2012 Autor Napisano 7 Maja 2012 Ok. Na razie co chciałem to się dowiedziałem teraz muszę troszkę poczytać nt. poszczególnych elementów, żeby przy kupnie i propozycjach od Was nie bawić się w łamacza kodów w googlach. Temat będę się starał przeglądać na bieżąco i polemizować jeśli ktoś jeszcze coś tu napisze. No i jeszcze będę zarzucał linkami od alledrogo z ramami jeśli znajdę coś dobrego w rozmiarze 21", bo kaska na to już się znalazła :-) @@ Ludziska co myślicie o tej ramie ? RAMA Univega Alpin SL-UPCT Carbon NOWA 20" (2318133993) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.