Skocz do zawartości

[rower] Kupić - Scott Spark 30 czy Scott Genius 30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, postanowiłem kupić nowy rower. Zdecydawałem sie na Scotta i mam dylemat czy kupić model Spark 30 czy Genius 30. Kupuje go z myślą o całodziennych wyprawach po górach, do tej pory jezdziłem tylko po płaskim terenie, że tak powiem a po górach chodziłem. Z góry dziękuje za jakiekolwiek rady.

Scott Genius 30 - SCOTT Poland - www.scott.pl

Scott Spark 30 - SCOTT Poland - www.scott.pl

Pozdrawiam

Napisano

Od razu piszę - nie miałem okazji jeździć na tych rowerach, jestem tylko fanem marki Scott ;)

Pytanie ile, po jakich górach i jak masz zamiar jeździć.

Spark został stworzony do ścigania - będzie super na XC, maraton, do agresywnej sportowej jazdy, gdy widząc ścianę, słyszysz w głowie głosik, nakazujący ci przycisnąć do ostatnich sił. Na płaskim będzie mniej bujał, ale będzie też twardszy.

Genius za to, to bardziej "gruby rower". Duży skok, większa masa, wygodniejsza, bardziej wyprostowana pozycja. Będzie lepiej łykał kamienie i nierówności, za to na płaskich odcinkach i podjazdach powinien preferować spokojną jazdę, gdyż huśtania uniknąć się nie da. Moim zdaniem ten wybór jest trafniejszy jeśli liczyć się ma komfort użytkowania.

Takie moje przemyślenia ;)

Napisano

Do jazdy wyprawowej czy turystycznej Genius będzie lepszym wyborem, ponadto można skrócić skok i nawet w jakimś maratonie wystartować.

Napisano

Jeździć będe przeważnie po beskidach, a najwiecej po beskidzie żywieckim, zazwyczaj całodzienne wypady czasami może parodniowe. Będzie to jazda turystyczna/wyprawowa, z tym że lubię szybką jazdę i najwięcej frajdy sprawiają mi trudne technicznie i szybkie trasy. Nie jestem profesionalistą, raczej nie będe startował w zawodach.

Napisano

Zapomniałem dodać że lubie jeździć agresywnie, a co do tego jak często, niestety raz, albo dwa razy w tygodniu :( (a chciałoby się codziennie).

Mam jeszcze jedno pytanie, troche inne, nie chce zaśmiecać forum nowym tematem więc spytam się tu. Jeżeli mam 183 cm wzrostu i 87,5 cm wysokości w kroku że tak napisze ;), to lepsza by była rama wielkości 18, czy 19?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...