Skocz do zawartości

[Amortyzator] SR Suntour XCT V3 - Skrzypienie podczas pracy, oraz stukanie przy wybiciu.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam mały problem z seryjnie zamontowanym amortyzatorem SR Suntour XCT V3 w rowerze Kross Hexagon V6 '11. Podczas wybijania na hopkach, krawężnikach oraz przy zwykłym podnoszeniu kierownicy słychać jak amortyzator dobija podczas pełnego wysunięcia (charakterystyczne uderzenie metalu). Drugi problem, to uciążliwe skrzypienie podczas pracy. Czyszcze golenie poprzez przecieranie szmatką, oraz psikam je specyfikiem o nazwie "BRUNOX". Czy da się coś z tym zrobić ?

Napisano

mam tego amora i mi nic się takiego nie dzieje, przeserwisuj go to skrzypienie powinno przejść.

co do dobijania, wyciągałeś elastometr? masz wsadzone 2 sprężyny w nim?

Napisano

jemu nie dobija tylko wali przy odbiciu, co jest normalne bo to nie ma tlumika powrotu... wiec TO NORMALNE

a skrzypienie... rozkrec go i nasmaruj a nie panikujesz, sory ale trzebaby najpierw poczytac...

Napisano

jemu nie dobija tylko wali przy odbiciu, co jest normalne bo to nie ma tlumika powrotu... wiec TO NORMALNE

a skrzypienie... rozkrec go i nasmaruj a nie panikujesz, sory ale trzebaby najpierw poczytac...

Spokojnie, nie panikuje. Ale dziękuje za poradę. Możesz podać jakiś link do strony jak rozbierać amortyzator ? P.s Oddawałem go do serwisu "Sfera Biker Kross" ale nadal skrzypi -.-

Napisano

serwisy... nie lubie tego:P

a rozebranie... popatrz na amortyzator, i sie domysl, sa w sumie 2 nakretki do dolu w XCT i 2 korki do wykrecenia...

Napisano

Jak już go będziesz rozbierał to możesz się zaopatrzyć w jakąś gumową podkładkę. Podłóż ją i nie powinno być metalicznego "stuknięcia" przy wybiciu :icon_cool:

Napisano

Jak już go będziesz rozbierał to możesz się zaopatrzyć w jakąś gumową podkładkę. Podłóż ją i nie powinno być metalicznego "stuknięcia" przy wybiciu :icon_cool:

podłożyć powinieneś na obu końcach takiej małej sprężynki

• od strony końcówki popychacza
  • od strony końca goleni górnej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...