Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Manitou Black Super 80mm - luzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem posiadaczem Canyona Yellow stone race prawdopodobnie z 2006 roku.

Ostatnio zauważyłem luzy w miejscu uszczelek przeciwkurzowych, poprostu przy hamowaniu dolna goleń drga przód-tył. Mam amorka Manitou Black Super (tak pisze na goleni), rocznik nieznany (niedokładnie wybity znak) z regulacją odbicia, bez blokady, gazowy, 80mm.

Co zrobić z tym fantem?

Pozdrawiam.

Napisano

Zakładając, że golenie są całe.

http://www.manitoumtb.com/assets/Service%20Manuals/2012%20Service%20Manual.pdf

Tu widać, jak wyglądają tuleje ślizgowe... Trzeba by wymienić to białe takie co jest dobrze widoczne, po zdjęciu uszczelek.

Generalnie w tym temacie, sam za wiele nie zdziałasz. Po pierwsze musiał byś sobie takie kupić - nie jest powiedziane że łatwo je dostaniesz. Po drugie musiał byś jakoś wyciągnąć obecne - tak aby nie zniszczyć widelca. Po trzecie, musisz jakoś wcisnąć nowe (raczej na wcisk są, ale łatwo nie chodzą) - tak aby ich nie uszkodzić, i zrobić to równo.

Generalnie, najlepiej zapytać w mieście. W jakimkolwiek sklepie o autoryzowany serwis manitou, powiedzieć w czym tkwi problem. Jak nie będzie autoryzowanego to popytać kto robi mańki...

Napisano

Trzeba mieć specjalny przyrząd do wybijania starych tulei slizgowych, jeśli zaczniesz je na siłę wyciągać możesz uszkodzić golenie dolne.

Powinny pasować tuleje od Manitou R7.

Napisano

To jest chyba dość stara strona jeszcze przed zmiana dystrybutora na PL, ale myślę że spokojnie możesz tam podjechać, czy zadzwonić i zapytać czy są w stanie coś załatwić. Same tuleje nie powinny być drogie z 50zł max. Ale ile robocizna to nie wiem. Sam musisz określić czy Ci się opłaca czy nie

Napisano

A takie pytanie. Te tuleje są po prostu wbite w goleń dolną? Z czego one są wykonane, może dałoby się dotoczyć coś takiego, bo ja nic nie znalazłem na obecną chwilę.

Napisano

Serwis i wymiana slizgow to koszt okolo 200 - 250 zl

Mam Manita Black Super RTWD 130mm i tez przymierzam sie do tego samego, bo i golenie maja luz, i poci sie na nich.

W Katowicach/Chorzowie taki jest koszt w sklepie/serwisie.

Tapnięte droidowo :)

Napisano

To czy ktoś serwisuje to jedno, czy ma części to drugie. A raczej takowych nie ma bo ślizgi to detal mało popularny i raczej nieskładowany przez sklepy.

Kiedyś dystrybutorem manitou był wigwam z Warszawy i oni mieli duże zapasy części do manitou, nie wiem jak to jest teraz ale gdybam że nadal takowe mają, chwialili się że mogą reanimować nawet najstarsze manitacze.

Napisano

Ooo no to już jakiś trop :laugh:

1reed, piszesz, że planujesz regenerację, ale skąd taki wniosek? Może ja przesadzam? Mniej-więcej jak patrzysz na mocowanie piasty to jaki masz luz.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Problem zażegany, okazało się, że to nie tuleje. Po rozkręceniu zauważyłem, że goleń ze sprężynami nie jest dokładnie skręcona od środka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...