Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] odpowietrzanie shimano m596

buryzenek96

Rekomendowane odpowiedzi

Zamiast lejka możesz odkręcić tą czarna większą śrubę i włożyć tam np. strzykawkę bez tłoka np. o pojemności 50 ml. Przy zacisku popuszczasz śrubę i tam pompujesz olej a u góry w strzykawce wypłynie nadmiar oleju wraz z bąbelkami powietrza. Kiedy w płynie nie będzie już widać pęcherzyków powietrza, zakręcasz śrubę na zacisku i hamulec gotowy. Proste jak budowa cepa :) Tylko klocki sobie wyciągnij bo na 90 % zalejesz je olejem. Nie trzeba naciskać klamki a tym bardziej odkręcać całej pokrywki z klamki. Ta czarna srubka czyli miejsce na "lejek" uwalnia nas od tej czynności.

Spoko.Jeszcze poruszę jedną sprawę.Wiele osób mówi że w m596 do odpowietrzenia konieczny jest lejek lub strzykawka którą wsadzimy w otwór w klamce.Po co tak robić,skoro mogę odkręcić cały zbiorniczek z uszczelkami i wybierać olej prosto z klamki?

Z lejkiem jest szybciej i wygodniej bo możesz przepuścić sporą ilość oleju, np około 20-30ml, żeby "przelać" cały układ, raz nie bawiąc się w odsysanie co chwila a dwa nie zdejmując dekielka i nie brudząc się.

Oczywiście że, możesz... I z uwagi na cenę za kawałek plastiku (http://www.bikestacj...no-p-24132.html) uważam, że to jest jedyna słuszna opcja... Nie mniej inni mogą mieć inne zdanie. A i nie wiem co niby takiego bardziej męczącego miało by być w odpowietrzaniu od spodu.

Swego czasu przeraziła mnie cena tego lejka i babrałem się bez niego. Polecam jednak popytać w sklepach, bo sam znalazłem go w Krakowie za ok 10 zł, a to nie jest wygórowana cena za odrobinę wygody przy serwisie :)

• 2 tygodnie później...

takie pytanie, można używać ponownie oleju mineralnego ?. Np odpowietrzyłem sobie hamulce stary olej odłożyłem na półkę i po pół roku odpowietrzam nim . Zdaje mi się że traci on swoje właściwości i może nie być tak dobry jak nowy, a może się mylę . Co wy na to ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...