Skocz do zawartości

[Szprychy]Pęknięta szprycha 1.500km przebiegu

kondzio12311

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Czy to normalne, aby przy przebiegu 1500km pękały szprychy? Bo mi się wydaje że jednak nie... Ktoś miał podobną sytuację? Wymieniać wszystkie szprychy czy wystarczy że wymienię te co pękły?

Napisano

2 szprychy poszły, nigdy koło nie było odkręcane, centrowane. Po prostu wsiadłem na rower rozpędziłem się do 10km i nagle słyszę jak coś strzela... Gdy zsiadłem z roweru zauważyłem 2 pęknięte szprychy i dodatkowo klocek od hamulca dostał tak, że aż pękł..

• Mod Team
Napisano

No nie koniecznie trzeba zaplatać od nowa (choć ktoś to zrobił na odwal sie choć nawet moje koła na odwal sie nigdy szprychy nie straciły) ale luz na szprychach musi być w sam raz nie za duzy nie za mały. dlatego ci sie szprychy pourywały.

Napisano

Jak sprawdzałem ich luz, to wszystkie były w miarę tak samo naprężone.. a rower Kross Hexagon V3 2010r. Może koła z tego rocznika takie są? Ktoś miał podobną sytuację?

@@

A waga ma coś do tego że te szprychy pękły? Do lekkich nie należę:) Moja waga to ok. 100kg

Napisano

Pewnie, że waga też ma jakiś wpływ, jednak mimo wszystko przy dobrym złożeniu nie powinny pękać (chyba, że coś bardzo lajtowego wrzuciłeś). Pękły bo było nie równo zaplecione, być może zbyt mocno.

Napisano

Dzięki za pomoc:) To w takim razie pojadę do serwisu i zobaczę czy będzie trzeba wymienić wszystkie czy tylko jedną stronę, bo ja niestety nie posiadam kluczy do centrowania ani żadnego stojaka:)

Napisano
pewnie za luźne szprychy

i przez kolorowe nyple!

Ktora szprycha strzeli wczesniej, ta ktora jest luzna, czy ta ktora jest przeciagnieta? Pytanie retoryczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...