Żbik Napisano 22 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Widać, myślisz podobnie jak ja Też myślałem o wyrzuceniu najmniejszej zębatki 22T i wstawieniu w miejsce 32T jakiejś 28-29T... Czekam na opinie kogoś kto to już zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub85 Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 To by było bardzo dobre rozwiązanie Nie da się ukryć. CHętnie bym to przetestował tylko nie wiem od jakiego suportu zacząć. Na light bikes pisałeś o dura ace 118,5mm. To powinno pasować tylko że nie widzę żadnych suportów na octalink o podobnej długości. Może masz jakiś pomysł? Lub inni forumowicze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 22 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Dura Ace byłby moim zdaniem najbardziej optymalny. Nie wiem jednak na ile będzie można skrócić oś suportu po wyrzuceniu najmniejszej zębatki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 23 Września 2006 Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Mowicie 2 blaty ? Ja mam 32 i 42 standardowe od LX z tylu 11-26 myslalem wlasnie nad 28 i 38 ale jedna zostane przy tym co mam bo zmiana z 11-32 ( gdzie z 32 nie krozystalem ;] ) nie dala az tak mocnego przelozenia myslalem ze bedzie jednak wieksze. Suport mam 113mm i jest idealnie u mnie jesli chodzi o linie , blat 32 lapie 8 koronek przy 9 najmniejszej juz trze lekko o duza , przy czym na tych 8 nie strzelal wiec korzystam praktycznie z calej rozietosci kasety. Obecnie przedniej przerzutki nie mam ale na 42 bedzie ok i jakies 5-6 koronek zlapie i przekos bedzie w granicach rozsadku. Ja planuje polerke ramion na forum LB widzialem fotki ramion wazacych 425g ! moje 448 :/ , srubki alu Tiso kupuje w przyszlym tyogdniu bo chwilowo fundusz sie skonczyl. No i odpada mi waga malej koronki oraz srubek ;] . Dam znac jak wypoleruje iw szystko zrobie , zarzuce fotki w tym temacie. Srubek do suport osobno nie zwazylem , z suportem Deore 68/113 wyszlo 284g :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub85 Napisano 23 Września 2006 Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Super, a znasz może jakieś lżejsze suporty 113mm? Bo 280g to jednak sporo. Bardzo jestem ciekaw jak Ci to pójdzie. CZekam na fotki w takim razie Znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item118377985_suport...8kg_okazja.html Ciekawe czy by podeszło? Taką wagę suportu można znieść @Wookie-zakładam że ramę masz 34,9. Ja chyba zaryzykuje. Znalazłem na ebayu xtr-a 112,5, który waży 208g. Mam nadzieję, że będzie to jakoś działało przy tej korbie na dwóch blatach. Tylko jedno mnie zastanawia. Mówisz że masz standardowy blat z lx`a 42 zęby. Nie ma tam przypadkiem 44? I powiedz mi proszę jaką masz kasetę? 8-9 biegów i jaki rozstaw. Szkoda by mi było żygnąć za ten suport i kupować w niemczech jeśli by sie okazało że nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 23 Września 2006 Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Suport XTR pasuje tylko do korb XTR ! O ile mi dobrze wiadomo :] , to jest nieco inny krotszy octalink wiec niebedzie pasowac np z LX. Niestety poki co w sumie ciezko lekki suport dorwac :/ ale , nawet dobry suport lekki na kwadrat czy isis kosztuje sporo. A moze i 44 ;] juz nia pamietam. Z tylu mam 9 Srama R9 11-26 , suport jak mowilem 113 ,mozna deore badz xt takiego nabyc.Rame 34.9 ? :] , podsiodlowa jest 31,8 jesli juz. PS Mozna gdzies kupic sama redukcje do przerzutki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 23 Września 2006 Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Kupowałem redukcję w Bikestacji - 10 pln + przesyłka , tylko trzeba dzwonić bo nie mają na stronie. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 24 Września 2006 Udostępnij Napisano 24 Września 2006 FSA Power Pro na kwadracik ma masę 262,9 g jakby to kogos interesowało a kosztuje bardzo mało bo bodajże 35 zł a jest pancerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 24 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Sorry za brutalność ale kogo to ma interesować? Po pierwsze korba LX 04 jest na wielowpust więc bez sensu podawać w tym temacie jakiekolwiek propozycje suportu na kwadrat. A po drugie to jest dział "Mania lekkości" i suporty na kwadrat o masie ponad 250 gram to istne kowadła... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 24 Września 2006 Udostępnij Napisano 24 Września 2006 A czy ktos slyszal w ogole o suportach na octa innych firm i w miare dostepnych ? Tak czy siak podejrzewam ze cena lekkiego suportu byla by calkiem spora ;] Jak zrobie korba tak jaka chce dam znac ale nie predko :] PS dzieki za cynk o redukcji zadzwonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 24 Września 2006 Udostępnij Napisano 24 Września 2006 z octalinkiem jest ten problem, ze chyba tylko shimano je robi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Można gdzies na necie kupic te śruby FSA? Ew. inne o podobnej wadze i cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 3 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2006 The best of the best of the best shop --> http://www.arnik.com.pl/ - dział Akcesoria/Śruby - Śruby do tarcz Fivestars Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 9 Października 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Pomysł odchudzenia napędu kosztem wywalenia najmniejszej zębatki wg mnie jest nie do końca dobry. Większy zysk wagowy można osiągną kupując szosową kasetę a i wybór przełożeń będzie wtedy większy. Ja miałem kasetę LX HG70 11-32 ważącą 361g, największych zębatek nie wykorzystywałem więc przy zmianie napędu kupiłem Tiagę z największym dostępnym rozstawem 12-25. Waga 234g co daje zysk 127g Jeździ się przyjemnie chociaż na największych podjazdach troszkę brakuje przełożenia jak się nie trenuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 9 Października 2006 Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Ale szosowej aksecie brak zabieraków do przelożeń, czasem w terenie idzie gorzej przerzucanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 10 Października 2006 Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Coz ja mam szosowa srama R9 i 105 z tylu z krotkim dziala to to bdb i nic a nic nie narzekam. Maly blat wywalilem , rzadko kiedy sie jezdzi w taaakich gorach :] Obecnie LX jest czyszczony papierami , srubki czekaja , blatami tez powoli sie zajalem , wkrotce show Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 10 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Czekam z niecierpliwością na prezentację Sam myślę nad zakupem z allegro prawego ramienia korby LX (50zł za nową część --> http://www.allegro.pl/item130604922_korba_...x_octalink.html ), w razie co jakbym coś spier..., ten tego, zepsuł, zdejmując mała zębatkę i likwidując (przy uzyciu mojego ulubionego narzędzia - szlifierki kątowej ) kominy od jej mocowania z pająka korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 10 Października 2006 Udostępnij Napisano 10 Października 2006 @Wookie - zapodaj fotke, na ktorej widac napęd:) Czemu bys miał zepsuć?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 10 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Wiesz... Nie wiem jak to wyjdzie po zeszlifowaniu kominów, czy coś da (obniżyć wagę na pewno ale jak z wartościami użytkowymi), a przede wszystkim co najważniejsze, czy pozwoli zastosować krótszy suport... Wciąż mi się wydaję, że to nic nie da, bo i tak największa zębatka zacznie trzeć o dolne widełki ramy, gdy skrócimy suport... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 10 Października 2006 Udostępnij Napisano 10 Października 2006 fotek nie ma poki co robic ;] prace wre krotszy tzn jaki ? mam 113 , nic nie trzeba , nawet maly zapas jest , duzy to 44 sam myslalem o scieciu ale , odpuszcze sobie bo moze kiedys sie jednak przydac , jak czesciej bede gory zagladal np. wiec ograniczylem sie do polrki mocnej i zebrania materialu tam gdzie sie dalo , dremelem szlo dobrze ale pozniej ladnie recznie wyrownac to masa zabawy ;] , a jednoczenie robie manetki xt i poki co jedna w 90% dopiero skonczona ale zapowiada sie bdb :] ps sam chcialem kupic o to prawe ramie + lewe z synkros.pl , bo na obcenej lx ktora sprzedaje jezdzilem , ale dorwalem za stowke z przesylka nowy komplet od kogos z allegro i przerabian :] a no i na blaty czekam tzn wycinam 32 race face a czekam na nowke truvativa , tez nieco sie utnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 troche pozno pisze ale mam dokladnie ta sama korbe i wyszlo mi 598 gram koszt ktory wydalem korba (uzywka) - 26 zł na allegro zmiana blatu 44 - 25 zł srubki alu token - 28 zł pomalowani - 10 zł koszt caly 89 zł a korba wagi prawie XTR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 13 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Zapodaj zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2586f6ccf6563b86.html oto korba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 z blatu można sporo urwać... Lasco to 81g o ile dobrze pamiętam. a znalazłem jakiegoś starego Stronglighta 44t 63g. w cenie ok70pln... działa lepiej. jest też sporo trwalszy ( Lasco dogorewa obecnie w treningówce ) lekkie są też Truvativy ale tu podobno z trwałością gorzej. gorzej od Lasco chyba jednak nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.