Skocz do zawartości

[hamulce - awaryjność] Które z tych dwóch bardziej awaryjne ?

reworzysta

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Na wstępie z uwagi, iż jest to mój pierwszy post witam Wszystkich serdecznie. W piątek jadę kupić sobie rower, do tej pory jeździłem na zwykłych "komunijnych" i dla takiego amatora nawet jako tako się sprawdzały w płaskim terenie. Wpadły mi przypadkowe, nieplanowane chociaż małe pieniążki więc chciałem wymienić rower. Czytałem długo Wasze forum z pytaniami o rower, osprzęt etc. Z uwagi na dość ograniczony i nieprzekraczalny budżet wybór padł na rower Unibike Fusion ( disc ? ). Wiem, iż może to nie jest rower marzeń, ale i tak lepszy od mojego komunijnego przynajmniej o 4 klasy :). Mam tylko zagwostkę co do hamulców. Nie wiem czy wybrać opcję Fusion z hamulcami v-brake shimano acera, czy też opcję Fusion disc ( droższą o 150 zł ) z hamulcami tarczowymi Shimano Altus. Przeczytałem wątek v-brake vs Tarczowe i zdaję sobie sprawę z tego, iż dobre v-brake'i wcale nie hamują gorzej od tanich tarczowych. Jednak nie o siłę hamowania tutaj chodzi. Jeżdzę w sumię po płaskim terenie ( polne drogi ) więć każde hamulce pewnie się nadają jednak strasznie dręczyła mnie w poprzednich rowerach jedna kwestia. Otóż kiedy popadało i przykeił mi się piasek do klocków strasznie tarło o obręcz, rysując ją, i piszcząc. Dlatego pomyślałem, że wybierając hamulce tarczowe przynajmniej tego jednego się wyzbędę. Oprócz tego koło któe miało lekką "ósemkę" strasznie obijało się o klocki. Niestety nie posiadam najmniejszej wiedzy co do trwałości takiego układu hamulcowego jakim jest układ Shimano Altus ( tarcze ). Chciałbym po prostu wiedzieć czy przy zwykłej jeździe po płaskim ( polne drogi ) taki układ jest w jakiś sposób awaryjny, zużywa się coś częściej niż w hamulcach szczękowych, czy koszty wymiany sa wtedy drogie ( łącznie z serwisem gdyż nie potrafię zrobić tego sam ) ? Którą opcję powinienem wybrać Fusion czy Fusion Disc ? Od razu chciałbym zaznaczyć iż opcj ainnego roweru nie wchodzi w grę. Nie potrzebuję na swoje amatorskie przebiegi rzędu 30 km tygodniowo lepszej maszyny a Unibike bardzo przypadł mi do gustu wizualnie. Z góry byłym bardzo wdzięczny za porównanie tych hamulców, opinie o nich, oraz ogólną opinię na temat awaryjności obu systemów.

Pozdrawiam Krzysiek.

bierz v'alki

tańsze w ekspoatacji a tarcze z tego co napisałeś są ci zbędne

Dzieki za odp Pawle. Jedynym kryterium które ma znaczenie jest awaryjnosc. Patrzac na moja jazde to w sumie oba sa za dobre ale jesli juz mam wydac te pieniadze niech bedzie maksymalnie dobrze w tej cenie. Z przczyn które podałem w 1 poscie jestem całkowitym zwolennikiem tarcz ale nie mam zielonego pojecia czy nie sa one jakos nagminnie awaryjne gdyz nigdy takiego wynalazku nie uzywalem. Dlatego tez prosba o porownanie serwisowe ( trudnosc wymiany, koszta, czestotliwosc awarii ). Moze lamersko do tego podszedlem z braku wiedzy ale dla laika naprawde denerwujace bylo kiedy jadac w deszcz chrobotal mi przyklejony piasek ktory zbieral sie na feldze. Dlatego pomyslalem iz tarcze nie mialyby tego problemu. Ale jesli ktos napisze zgodnie z prawda iz ten model tarcz ktore ma ten Unibike to sh*t, czesto pada itp to oczywiscie nie bede sie upieral i wezme szczeki :).

Przy okazji taki off topic...czy ktoś z szanownych forowiczów ( forumowiczów jesli ktos woli ) kupował w Hurtowni Unibike w Bydgoszczy na ulicy Przemysłowej ? Czy orientuje sie ktos szanowny czy wystawione tam modele sa w konfiguracji "jedynie słusznej" czy np mozna ze stojacego modelu poprosic ( oczywiscie za wyrownaniem cen ) o wymiane np. siodła na inne itp ?

• Mod Team

Tu wszystko zalezy od tego jak kasiasty jestes, bo tanie vki beda awarynje, moze nie takze przestaną działać ale szybko zrobi sie luz zapieką sie itd...tanie tarcze tez moga przyprawić o bół głowy. Tylko róznica miedzy dobrą tarcza a dobrą vką w cenie jest dosć znaczna.

Jezeli faktycznie nie masz parcia na tarcze bierz V ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...