comrat Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Czy ktoś z Was ma jakiś patent na ładowanie telefonu w czasie jazdy na rowerze? Wybieram się na dłuższą kilkudniową wyprawę rowerową i w czasie jazdy cały czas telefon będzie miał podwyższone zużycie energii z racji załączonego śledzenia GPS (aplikacja Sports-tracker na androida). Do tego być może będę nocował pod namiotem (bez dostępu do gniazdka sieciowego). Tym samym poszukuję rozwiązania, które będzie mi ładowało telefon w czasie jazdy (samsung galaxy S). Czy ktoś miał z Was do czynienia z jakimś patenetem na rower? Wiem, że są ładowaki solarne ale nie wiem czy warto takie coś kupować bo ponoć ładują BARDZO KIEPSKO. Zewnętrzny akumulator też wymaga wcześniejszego podłączania do prądu (gniazdka) żeby go naładować. Montując dynamo też trzeba jakiś patent dorobić, żeby ładowało telefon a ja nie jestem elektronikiem i takie coś odpada. Macie jakieś doświadczenia z takim problemem?
Pavlito Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Nie jestem pewny co do linków, więc wysyłam Tobie na pw co znalazłem. Jest to ładowarka pod dynamo o dziwo od Nokii. Innych kombinacji jak już wspomniałeś poza ładowarkami słonecznymi oraz "z korbką" nie widziałem. Swego czasu testowano je w programie Gadżet emitowanym na Discovery, lepiej wypadła ta druga, z racji, że nie zawsze mamy odpowiednie warunki by słoneczna zadziałała.
Dromik Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Kiedyś na allegro widziałem ładowarki zasilane paluszkami, musiał byś poszukać. Jeżeli nie przeszkadza Ci ciężar to zagadaj do jakiegoś elektronika i zmajstruję Ci zasilanie z małych akumulatorów.
Pavlito Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Koledze już podesłałem odpowiedni link, jeżeli ktoś ma nowsze telefony, czyli ładowanie przez microusb, to ten wynalazek może mu pomóc: http://allegro.pl/nokia-dc-14-ladowarka-rower-dynamo-n8-c7-c6-x6-i2300485167.html Wkleiłem linka dla potomnych. Działa pod dynamo, więc jeżeli jedziesz, to samo się ładuje. Wg. mnie idealna sprawa i sam zastanawiam się nad zakupem. Wydajne źródło energii Rowerowy zestaw do ładowania Nokia zaczyna ładowanie przy tempie marszu (6 km/h), a przerywa, kiedy osiągasz szybkość 50 km/h. Łączny czas ładowania zależy od telefonu i szybkości jazdy. Na przykład po zaledwie 20 minutach jazdy z szybkością 10 km/h można zasilić telefon Nokia 1202 energią na 1 godzinę rozmów lub 74 godziny gotowości. Rowerowy zestaw do ładowania Nokia jest kompatybilny ze wszystkimi telefonami Nokia z 2-milimetrowym złączem ładowarki. Więcej o specyfikacji można poczytać tutaj: http://mobile2.pl/pl/p/Nokia-Ladowarka-rowerowa-futeral-uniwersalny/901
jasinski214 Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Ta ładowarka to zwykłe przepłacenie , ja sobie zmajstrowałem takie cuś http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1187228.html a przy mojej wiedzy z elektroniki , narzędzia i umiejętności lutowania trudne nie było
comrat Napisano 4 Maja 2012 Autor Napisano 4 Maja 2012 Jeśli wyprawa ma kilka dni do potrzeba by kilka baterii :-) Samsung Galaxy S zżera baterię w jeden dzień :-( (do tego jak włączy się internet i MP3 to już w ogóle masakra :-( ) Rozwiązanie z dynamem wygląda obiecująco ale tak jak pisałem koledze Pavlito na PW nie wiadomo, czy złącze Micro USB z tej ładowarki pasuje do Galaxy S (bo ja znam 2 rodzaje złącza micro USB - prostokątne (np. HTC) i bardziej płaskie (samsung)) poniżej zdjęcie właśnie takich złącz
dymcio111 Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 może to Ciebie zainteresuje: Ładowarka rowerowa na USB z użyciem przetwornicy Rowerowa ładowarka - Zasilacz USB Ładowarki rowerowe CHARBIKE Ĺadowanie telefonu na rowerze ~ Rowerowe Porady http://blog.więcek.p...rsja-druga.html Ładowarka Rowerowa USB / Zasilacz USB
Pavlito Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 A może po prostu kupić drugą baterię? I co zrobisz jak jedna się rozładuje, będziesz używał następnej, która także Ci się rozładuje? Kupisz trzecią? Comrat, odezwij się do sprzedawcy. Jeżeli podasz mu model, to z pewnością Ci odpowie. Jeżeli nie masz konta, mogę to zrobić za Ciebie. Nie ma problemu.
Dromik Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 (bo ja znam 2 rodzaje złącza micro USB - prostokątne (np. HTC) i bardziej płaskie (samsung)) Piszesz tutaj o USB mini a i mini b z tego co wiem to są adaptery między standardami więc z tym nie ma problemu. Odnośnie samego USB to teraz w telefonach jest tylko B ze względu na wymóg UE.
PoleK Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 nie wiem czy w Amoledzie SUper plus to tez działa, ale ustaw Czarne tła i motywy gdzie się da, przy zwykłym amoledzie to zmniejsza zużycie energii o jakieś 30% (przy wyświetlaniu białego Amoled zjada 400% tego co zwykły LCD). a co do ładowarki, to możesz kupić takie na paluszki, albo na dynamo jak wyżej. Najlepiej byłoby kupić dynamo i do tego opcja korbki, chociaż zawsze można rower odwrócić i kręcić w miejscu... *chociaż najrozsądniejsze byłoby zabranie innego telefonu na tę wycieczkę... są sprzęty na Andku które radzą sobie z energią lepiej
Phantombunny Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Na zdjęciu pokazujesz micro USB i mini USB. Polecam zapoznanie się z artykułem na Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Usb Tak naprawdę wydajną opcją ładowania telefonu na rowerze jest tylko akumulator. Gotowe rozwiązania są dostępne na Allegro pod hasłem "ładowarka przenośna". Galqaxy S II ma baterię 1650mAh, jeśli zakupisz akumulator o pojemności 4000mAh to wystarczy on na 2 ładowania.
viper512 Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Co do ładowarki nokii, tutaj jest taki teścik jej, ale też nie tylko, i pokazuje on jak pod jakim obciążeniem stan baterii się zmienia. http://android.com.pl/testy/testy/2567-test-gadetow-rowerowych.html
keywest Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 witam, akurat interesuję się trochę tą tematyką. opcji jest wiele: ładowarki solarne, dynamo, banki energii USB... osobiście sprawdziłem Cobrę z: http://ecogadget.pl/pl/cobra-panel-solarny-i-bank-energii-genialny-zestaw-doladowujacy.html fajny koncept, a panel z łatwością można przypiąć do plecaka lub bagażnika tutaj jest rowerowy test z magazynu Mobile Internet: http://static.istore.pl/istore/15784/files/4937282.pdf Mam nadzieję, że choć odrobinę pomogłem. Pozdrawiam!
comrat Napisano 10 Maja 2012 Autor Napisano 10 Maja 2012 Wygląda na to, że jest to pierwszy zestaw solarny z niższej półki, który faktycznie ŁADUJE sprzęty. Dla kogoś, kto dużo czasu (wiele dni w roku) spędza na wyprawach jest to odpowiedni zestaw. Dla jednorazowego wypadu (tak jak to jest w moim przypadku) nie warto mi kupować Cobry. Wolę podładować telefon gdzieś na stacji albo coś w tym rodzaju.
rzezniol Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Absolutnie nie inwestuj w panele solarne ... jedyne co możesz na 100 % założyc w czasie długiego wypadu rowerowego to to że będziesz pedałował ... nigdy nie możesz założyc że będą idealne warunki dla działania panelu słonecznego ... A tylko idealne warunki mogą spowodować że coś z tego może być. Ładowanie tak energochłonnego sprzętu jakim jest telefon pokroju SGS+ na rowerze to problem ... Phantombunny ... nie do końca poprawne jest twierdzenie że ze baterie o pojemności 1650 mAh naładujesz 2 razy ze żródła o pojemności 4000 mAh ... Pomijając sprawności energetyczne przetwornic elektronicznych jednostki które powinny być tu zastosowane to to mWh ... Zapewniam cie ze bateria 1,5V o pojemności 4000 mAh ma w sobie mniej wiecej tyle samo (6 Wh) energii co bateryjka SGS+ czyli 3,7V i 1650mAh (6,1 Wh)... i nigdy nie starczy na 2 naładowania owej baterii. Moim skromnym zdaniem jedyne co ma cien szansy na działanie to dynamo + przetwornica ... i oszczędne używanie telefonu. Pozdro
KornFanHead Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Podłączę się lekko do tematu. Po przeczytaniu kilku podobnych dyskusji na różnych forach oraz obejrzeniu testów różnych opcji ładowania telefonu na rowerze złapałem się za głowę. Od jakiegoś czasu myślę o tym by założyć coś takiego na rower bo bateria w mojej nokii coraz słabiej radzi sobie po 2 latach użytkowania. Szczerze mówiąc myślałem, że ładowarka na rower podobnie jak uchwyt kosztuje grosze. Tymczasem cena jest według mnie co najmniej 5 krotnie za wysoka. Przecież zasada działania jest prosta, mam dynamo, podpinam kabel od ładowarki, po drodze regulator napięcia w małej plastikowej obudowie podobnej do ładowarki samochodowej i dalej kabel z końcówką do telefonu. A tutaj nie ma czegoś takiego. Normalnie szok. Na rynku jest wysyp uchwytów, programów nawigacyjnych i całej masy gadżetów dla aktywnych sportowo ludzi a dobrej i taniej a co ważniejsze skutecznej ładowarki brak. Z wszystkich obejrzanych prze ze mnie patentów chyba najbardziej opłaca się ładowanie z akumulatorka AA. Są teraz tanie jak barszcz. Wystarczy naładować je w domu i potem w drodze je zmieniać podczas przerw jeździe. A jeśli się jest gdzieś dalej zawsze można je podładować w jakimś miejscu noclegowym. To chyba najbardziej optymalne rozwiązanie i najmniej kabli w użyciu. Trochę przeraził mnie test w którym wykazało, że ładowarka pod dynamo nie nadąża. No ale to było w przypadku smartfona. Na zwykłym telefonie myślę, że by pociągnęło. Ale bądźmy rozsądni, ja za taką zabawkę (bez dynama w zestawie) dałbym góra 35-40zł!
dymcio111 Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Ja też kiedyś myślałem o czymś do ładowania, ale do fulla nie założę prądnicy ani dynama, a coś na słoneczko działającego to wątpliwa wydajność z tego co czytam. Mój HTC Desire szybko żre baterie przy włączonym wyświetlaczu to o nawigacji moge zapomnieć na kierownicy, chyba że co jakiś czas włączać... Akumulatorków Sanyo AA 2500mAh mam w domu chyba ze 3-4 paczki wolne po 4szt, także coś z ładowarką na takie paluszki bym pokombinował, ale nie wiem jakie warte są uwagi. Ktoś używa jakiejś i może coś polecić, bądź odradzić ? Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
didusiek Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Ja mam nokie 5230 i jest podłączona do dynama na zwykłym stabilizatorze napięcia. Koszt takiego stabilizatora to ok 10 zł w porównaniu do ładowarek noki z allegro ok 100 zł -niezła przebitka. A co do ładowania to z moich obserwacji i w moim zestawie wygląda to tak. Ładowanie telefonu zaczyna się praktycznie od uzyskania prędkości 3-4 km/h do 16-18 km/h. Czas ladowania od 1 kreski do max przy tych prędkościach to ok 2-3 h. Dlaczego piszę że do 16-18 km/h bo przekraczając tę prędkość zabezpieczenie stabilizatora wyłancza go i przestaje ladować telefon. Zeby ładowanie działało powyżej tej prędkości to muszę włączyć oświetlenie w rowerze (nie znam się na elektronice ale chyba tu chodzi o obciążenia. Za wysoki prąd dla stabilizatora i wyłancza go a po wlączeniu dodatkowego obciążenia - lampa- jest ok.) . Lampa przednia na diodzie LED wraz z ładowaniem telefonu świeci troszeczkę słabiej a co parę sekund widoczny jest błysk jakby ze stroboskopu. Chyba oznacza to że dioda dodatkowo rozładowuje nadmiar prądu . Przepraszam elektryków jeżeli coś nawymyślałem o tych prądach ale ja tak to rozumię. Jednym słowem myślę że dynamo w piaście z odpowiednim stabilizatorem spokojnie zasili i naładuje nawet tak prądożerne smartfony.
KornFanHead Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Ja mam nokie 5230 i jest podłączona do dynama na zwykłym stabilizatorze napięcia. Koszt takiego stabilizatora to ok 10 zł w porównaniu do ładowarek noki z allegro ok 100 zł -niezła przebitka. A co do ładowania to z moich obserwacji i w moim zestawie wygląda to tak. Ładowanie telefonu zaczyna się praktycznie od uzyskania prędkości 3-4 km/h do 16-18 km/h. Czas ladowania od 1 kreski do max przy tych prędkościach to ok 2-3 h. Dlaczego piszę że do 16-18 km/h bo przekraczając tę prędkość zabezpieczenie stabilizatora wyłancza go i przestaje ladować telefon. Zeby ładowanie działało powyżej tej prędkości to muszę włączyć oświetlenie w rowerze (nie znam się na elektronice ale chyba tu chodzi o obciążenia. Za wysoki prąd dla stabilizatora i wyłancza go a po wlączeniu dodatkowego obciążenia - lampa- jest ok.) . Lampa przednia na diodzie LED wraz z ładowaniem telefonu świeci troszeczkę słabiej a co parę sekund widoczny jest błysk jakby ze stroboskopu. Chyba oznacza to że dioda dodatkowo rozładowuje nadmiar prądu . Przepraszam elektryków jeżeli coś nawymyślałem o tych prądach ale ja tak to rozumię. Jednym słowem myślę że dynamo w piaście z odpowiednim stabilizatorem spokojnie zasili i naładuje nawet tak prądożerne smartfony. Kolego może pokaż jakieś zdjęcia jak to wygląda. Z chęcią sam bym sobie coś takiego zrobił. Z tym że można jeszcze pokombinować z tymi oporami by ładowało przy wyższych prędkościach. Żałuję, że w dzieciństwie nie interesowałem się elektroniką. Mam kolegów co sami tworzą schematy, robią instalacje itp. Ja jestem zielony a naprawdę chciałbym potrafić robić takie zabawki.
afekt Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 Czy znajdzie się ktoś, kto przetestował ładowarki na dynamo: - Ładowarka Rowerowa USB / Zasilacz USB - Ładowarki rowerowe CHARBIKE - Sklep Conrad.pl - Ponad 100.000 produktów: Elektronika, Elektrotechnika, Komponenty, Dom i Ogród, Narzędzia, Modelarstwo i wiele innych! Albo jakieś dodatkowe głosy na temat akumulatorów w stylu: - [PowerBank] Master Power Plus - przenośny bank energii - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa - hurt.com.pl - Eneloop Mobile Booster KBC-L2B, ładowarki, akumulatorki, baterie, latarki, karty pamięci, słuchowe, energizer, sanyo, rayovac, eneloop, Mam Galaxy S2 i interesowałaby mnie raczej ładowarka na dynamo, tylko nie chciałbym kupować w ciemno, nie mając pewności na ile to się sprawdza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.