Skocz do zawartości

[klasyczna kolarzówka] remont na współczesnym osprzęcie?

cezar13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam to mój pierwszy post

Kupiłem niedawno rower - klasyczną szosę marki Unic Sport produkcji firmy francuskiej Gottfried.

Pojeździłem na nim trochę i pewnego razu odpadł mi prawy pedał, wydaje mi się że tylko gwint jest uszkodzony, ale nie mam pewności, jak sprawdzić co jest uszkodzone?

Odstawiłem go w połowie tamtego sezonu i teraz chciałbym go wyremontować. Przerzutki nie działają precyzyjnie a hamulce są tragiczne. Czy jest możliwość żeby stare napęd i hamulce zmienić na coś dobrej klasy współczesnego? Stara rama nie będzie przeszkodą?

Kolejne pytanie, gdzie się z nim udać w Warszawie, jeżeli sam nie będę czegoś umiał zrobić?

Oto zdjęcia

km18_new-001.JPG

gi909_new-003.JPG

ic105_new-006.JPG

oy645_new-007.JPG

yq290_new-008.JPG

Pozdrawiam

Napisano

Nie ma sensu zmieniac, jakt to okreslasz, na coś dobrej klasy współczesnego.

Zacznij od pozadnego serwisu (czyszczenie, smarowanie) czesci ruchomych w tym przerzutek. Wymien okablowanie, bo te jak widac ma juz dosyc. To znaczaco poprawi dzialanie zmieniarek. Wymiec klocki hamulcowe na cos mocniejszego i smigaj.

A jak myslisz nad czyms nowym, to raczej caly rower.

Napisano

Zanim wymienisz klocki, sprobuj dobrze wyczyscic obrecze, czyms na spirytusie (zadne benzyny itp, to zawira tluszcz). Zrob to samo z klockami, mozesz je leciutko przeszlifowac drobnym papierem. Ustw dobrze i zobacz czy sie cos poprawilo.

Rowniez jak wspomnialem powyzej dobre wyczyszczenie klamek i zmiana linek i pancerzy. Na koniec mozesz rozgladnac sie za dobrymi klockami np swissstopy, coolstopy itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...