maciej83 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 właśnie zamontowałem w moich v brake alivio klocki atuhora 3cc podciągnąłem troche linki i moc hamowania skoczyła chyba o 300% bo zaliczyłem OTB podczas pierwszego testowego hamowania:D już się bałem że moje hamulce to kupa szmelcu ale teraz to jest moc:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Te klocki 3cc są bardzo chwalone , a Author nie specjalizuje się w hamulcach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej83 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 no ja się teraz boję dotykać klamek hamulcowych:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 no ja się teraz boję dotykać klamek hamulcowych:D Ja się boje jeździć na moich Tektro , siła ich hamowania jest zabójczo słaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 14 Maja 2012 Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Też mam te zwykłe tanie tektro w starym rowerze i też po jakimś czasie był problem z siłą hamowania (po ok roku czasu) więc zmieniłem linki, pancerze, klocki, porządnie wyczyściłem obręcze i były jak żyleta Może warto kupić tylko nowe klocki i wyczyścić obręcze (trochę smaru czy innego syfu się dostanie i już lipnie hamują) i sprawdzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Też mam te zwykłe tanie tektro w starym rowerze i też po jakimś czasie był problem z siłą hamowania (po ok roku czasu) więc zmieniłem linki, pancerze, klocki, porządnie wyczyściłem obręcze i były jak żyleta Może warto kupić tylko nowe klocki i wyczyścić obręcze (trochę smaru czy innego syfu się dostanie i już lipnie hamują) i sprawdzić ? Zależy mi na zmniejszeniu wagi mojego 14 kilogramowego Krossa , a te tektro nie należą do leciutkich . Więc hamulce i tak wymienię , klamki też . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dery Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Prawda jest taka, że Tektro to bardzo dobre hamulce, wiesz jak to było z tą baletnicą. Może lepiej wymień klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Prawda jest taka, że Tektro to bardzo dobre hamulce, wiesz jak to było z tą baletnicą. Może lepiej wymień klocki? Prawda jest taka że Tektro nie umie robić V-ek i tarczówek też . Takie jest moje zdanie . Jechałem na rowerze kumpla który ma SD7 i są o niebo lepsze od każdego modelu Tektro . No ale to jest AVID . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 A co jechałeś na wszystkich modelach tektro że tak mówisz ? Tektro Novela (tarczówki) zahamują dużo lepiej od takich SD7 i są jeszcze sporo tańsze.. Prawda jest taka że nie będzie dużej różnicy między tektro z porządnymi klockami i tymi SD7, ale jak się uparłeś i chcesz kupić to Twoja decyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Czytałem na forum o tarczówkach Tektro i nie jest to tylko moje zdanie , że są słabe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Jak ktoś nie potrafi się obchodzić z tarczówkami to nawet takie za 800zł będą dla niego słabe.. A później piszą że słabe jak nawet dobrze ich wyregulować nie potrafią albo jeżdżą na zatłuszczonych tarczach/klockach.. Jak ktoś jest kumaty i dobrze wyreguluje,odtłuści to nawet Tektro IO zahamują lepiej od najdroższych V-łek. Ale tu chodzi tylko o Vki więc koniec tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Rozumiem Cię . Ale ja tak wywnioskowałem czytając forum . Nigdy nie miałem do czynienia z hamulcami tarczowymi Tektro . Na tarcze się nie zdecyduje bo jest to większy koszt : nowe piasty i hamulce tarczowe ( dobre ) są drogie . Więc najlepszym wyborem będzie zakup hamulców Avid Single Digit 7 i klamek Avid Speed Dial 7 . W grę również wchodząc hamulce Shimano , a dokładniej model XT , muszę zobaczyć jeszcze je na żywo . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Ciągle zastanawiam się nad hamulcami używanymi Magury . Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z v-kami od tej firmy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Ty chcesz kupić te hamulce, czy tylko popisać na forum? Masz od groma informacji o SD-5, SD-7, XTR, HS-11 i HS-33 w internecie, więc może jednak poczytasz, zamiast pytać po 40 razy o to samo? A tarcze, mimo iż droższe, są lepsze nie tylko z powodu działania. Wymiana amortyzatora, jeśli zostaniesz przy V-kach, jest mocno utrudniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Bardzo mi zależy na kupnie tych hamulców . I wyjaśnij mi jaki jest sens nabijania postów , bo tego nie rozumiem , a zrozumiałem twoją wypowiedź tak jakbym ja specjalnie nabijał posty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Rozumiem Cię . Ale ja tak wywnioskowałem czytając forum . Nigdy nie miałem do czynienia z hamulcami tarczowymi Tektro . Na tarcze się nie zdecyduje bo jest to większy koszt : nowe piasty i hamulce tarczowe ( dobre ) są drogie . Więc najlepszym wyborem będzie zakup hamulców Avid Single Digit 7 i klamek Avid Speed Dial 7 . W grę również wchodząc hamulce Shimano , a dokładniej model XT , muszę zobaczyć jeszcze je na żywo . Pozdrawiam Przepraszam ale naprawdę nie rozumiem. Jak można się wypowiadać o czymś czego się nie sprawdziło tylko o tym czytało? Tak właśnie powiela się nie sprawdzone informacje, i tworzy mity. Jako posiadacz Tektro Auriga Comp mogę powiedzieć że są świetne. Na pewno są lepsze ale gadanie że są słabe, zle hamują, mają kiepską modulację itp.... tworzą ludzie bez grama zdolności manualnych i technicznych, z zerowym wyczuciem w rękach. Dla zaawansowanego amotora bomba hamulce. Osobiście pamiętam czasy kiedy o tarczówkach nikt jeszcze nie słyszał a V dopiero wchodziły i masę ludzi chciało takie zakładać, wtedy jednym z najporządniej wykonanych modeli na rynku były właśnie Tektro. Jezdziłem na rowerze znajomego z Juicy7 ale ze to właśnie taka lama która z byle bzdurą musi jechać do serwisu, to moje wyregulowane i odpowietrzone (raz a dobrze i od 4 miesiecy nie dotykam) Tektro hamują o niebo lepiej. A potem taki napisze ze Avidy7 są do bani A drugi powtórzy bo nie miał ALE czytał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Nie, nie o nabijanie postów. Ale w internecie jest tak wiele informacji o każdym z tych hamulców, że wystarczy poświęcić dosłownie chwilę na znalezienie ich. I już miałbyś nowe hamulce, a nie wciąż czekał na opinie. Swoją drogą, obręczowe Magury to nie V-ki. @pw524 Co jak co, ale twierdzenie, iż Aurigi są świetne, to mocna przesada. Budżetowe hamulce dla amatora, działają, ale szału nie ma. I tyle. W ich cenie masz Deore BR-M596, conajmniej o klasę lepsze, wybór jest prosty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No przecież pisałem że są lepsze, zdaję sobie sprwaę że to budżetowe hemple, ale.... 1) Na pewno lepsze od wszystkich V-ek, besdyskusyjnie. Hamują brzytwa, nie stwarzają problemów nie piszczą co chwilę jak większość V-ek. Chyba ze ktoś kompletnie nie umie ich serwisować to będzie na każde narzekał. 2) Żadnych problemów awarii wycieków itp... A lekko nie mają, szosę widzą rzadko, raczej teren. 3) Żadnych problemów ze sławetną modulacją, hamują tak jak sobie w danej chwili życzę. Cóż chcieć więcej? Podtrzymuję to co napisałem. Profesjonalista je obśmieje, dla amatora bardzo fajna sprawa. Zwłaszcza że ja za swoje dałem duużo mniej z tarczami niż kosztują te M596. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Jak brzytwa to hamują Gustavy M. Ale to inna bajka. A od V-ek Aurigi są jedynie nieznacznie lepsze na oryginalnych klockach, dopiero na spiekach pokazują lekki pazur. Niestety to wszystko, przed szereg nie wychodzą. Czego chcieć więcej? Krótszej i wygodniejszej klamki, która nie łapie luzów, a jej praca jest "twardsza". Większej siły hamowania i lepiej zarysowanego punktu blokowania koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Tak za 3 razy tyle kasy. Ale wypowiedz błyskotliwa, co by nie mówić. Powinienem być bardziej precyzyjny i napisać: "Czego chcieć więcej za te pieniądze." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Dlatego od razu zaznaczyłem, inna bajka. W tej cenie Aurigi są spoko, tu przyznaję rację. I tak trzeba je traktować, jako budżetówki dla amatora. Choć BR-M596 to zdecydowanie lepszy wybór. Z najtańszymi tarczami to 50-80zł drożej, a Deorki jednak są lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Słabe są te Tektro , bez gadania . Avid robi o wiele lepsze hamulce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calvin Napisano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Tektro to nie są takie słabe hamulce jak tutaj piszecie , dla amatora są wystarczające . Wystarczy wymienić klocki na porządniejsze i dadzą sobie radę . Wiadomo , że Avid to jest wyższa pólka i nikt nie zaprzeczy , ale nie można narzekać na poczciwe Tektro Auriga czy na model 836 AL . Ale ja i tak bym wybrał Avid SD7 bo są to najlepsze V-ki jakie zostały wyprodukowane ( według mnie ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Hamulce Tektro 836 AL są wciskane do wszystkich tanich rowerów , bo nie są najgorsze , a są tanie . Ale ja potrzebuje coś więcej , chciałbym mocniejsze hamulce . Tarcze mnie nie interesują , V-ki są proste jak but , zero problemów na głowie , prosta konstrukcja , łatwo wyregulować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 mam avidy sd5, wymienilem ostatnio klocki na meridy, wyczyscilem obrecze i hamuja bardzo dobrze. przodu nie musze wciskac do konca a dzwiga takiego kloca jak ja bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.