bob555 Napisano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 Mi od zeszłego roku udało się z 80-81kg schudnąć 8-9 kilo bez specjalnego liczenia. Na pasku musiałem jedną dziurkę dorobić i kolejna by się przydała. Myślę, że 5 cm w pasie ubyło. Przy moim siedzącym trybie pracy "bojler" niestety już ładnie się rysował.. Kiedyś robiłem sporo dłuższych tras: 50- 70 km /1500 rocznie. Praktycznie nie chudłem. Zawsze na dłuższą trasę brałem wafelki, colę czy kanapki. W zeszłym roku robiłem trasy na ogół 20-30 km. Praktycznie nigdy nie brałem prowiantu czasem wodę, zimą herbatę w termos. W sumie wyszło mi około 3000 km. Jeździłem 2-3 razy w tygodniu. Czasem więcej, czasem wcale. Może kilka razy zrobiłem dłuższe trasy po 40 czy 50 km. Raz ponad 100. Na te dłuższe trasy oczywiście był prowiant. Do tego jeszcze basen, ale też nie jakoś regularnie, czasem raz na miesiąc, czasem 2 razy na tydzień.Nie liczyłem specjalnie zapotrzebowania na kalorie, nie przejmowałem się specjalnie dietą. Jazda generalnie taka zwykła, bez interwałów i liczenia tętna. Tylko piwo ograniczyłem z 2-3 na tydzień do 2-3 na miesiąc. Tak orientacyjnie na 200-300 km człowiek zużywa 7000 kcal, to mniej więcej 1 kg sadełka. Z moich obserwacji to się mniej więcej by zgadzało. Długie trasy i kebsik w nagrodę się nie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JagodziankaNaKosciach Napisano 11 Maja Udostępnij Napisano 11 Maja (edytowane) W dniu 1.02.2023 o 18:05, JagodziankaNaKosciach napisał: Witam! To mój pierwszy post tutaj. Mam 40 lat, na początku grudnia ważyłem 102,5 kg (176 cm) i byłem (jestem) otyły. (…) Historia z happy endem i bez jojo od dłuższego czasu ważę 77 kg - przerzuciłem się jednak na trening siłowy i odpoczywam obecnie od dalszej redukcji, ale po wakacjach zamierzam zgubić jeszcze około 5 kg. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, czy można schudnąć trenując na rowerze stacjonarnym lub właściwym, to pomogę je rozwiać. Można. Ale kluczem jest zmiana żywienia. Edytowane 11 Maja przez JagodziankaNaKosciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi