Eskulap Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Witam Mam ramę aluminiową Poison Zyankali w rozmiarze 19,7" (50 cm) wygląda potężnie, a po zważeniu okazało się, że waży zaledwie 1496 g. Powiem szczerze, że byłem w szoku! Waga na pewno waży idealnie. Czy to możliwe, że jest ona z alu 6061 czy też może być ze scandium?
iwan1245 Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/hzyankalit.php i po kłopocie
Axl Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 1,5 kg to nie takie wcale "zaledwie". Normalna waga dla aluminiowej ramy.
Eskulap Napisano 4 Maja 2012 Autor Napisano 4 Maja 2012 Może "normalna" waga dla aluminiowej ramy, ale na pewno nie w rozmiarze prawie 20". Taką wagę to mają niektóre starsze ramy karbonowe.
sivydym Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Z wagą zazwyczaj idzie w parze także sztywność ramy, a ta w przypadku Zyankali pozostawia wiele do życzenia - to tylko 80 Nm/°. W podobnej klasie cenowej jest Canyon 6.0 który waży porównywalnie, ale sztywność to już 96 Nm/°.
TuiTam Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Rama jest potrójnie cieniowana, to nie dziwne że tyle waży..
sivydym Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 sivydym gdzie można znaleźć takie zestawienia? Tajemnica Tak na serio to w wielu niemieckich testach są te dane. Niektórzy oczywiście podważaja te testy jako przekłamane czy też naciągane co oczywiście jest totalnym idiotyzmem biorąc pod uwagę niemiecką mentalność. Taka "wyliczona" sztywność jest bardzo ważna kupując lekką ramę, ponieważ np. taka Alma G pod bardzo lekkim zawodnikiem będzie się super prowadzić, ale już taki z wagą "cieżką" ( 80-85 kg w górę ) poczuje niezłą plastelinę przez uzyskane raptem 70 Nm/stopień. btw chodzi Ci o jakiś konkretny model ?
Eskulap Napisano 4 Maja 2012 Autor Napisano 4 Maja 2012 OK. Rzucasz wartościami , ale może dla porównania podasz ile wynosi sztywność dla ram karbonowych i/lub tytanowych, bo nie wiadomo do czego je odnieść. Druga rzecz to jednostka Nm/stopień, z którą się spotykam chyba 1 raz - co oznacza jednostka stopnia, kąt skręcenia/ugięcia ramy? Poza tym ciekawi mnie jaką sztywność maja ramy karbonowe ważące niecałe 1000 g...
sivydym Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Proszę bardzo Flash ważacy 1000 g. ma 104, Cube Elite HPC 1200 g. 97 a Merida O.Nine 990 g ma 83. To oczywiście jest tylko jeden z parametrów określający "sztywność" ramy bo maszjeszcze coś takiego jak "ugięcie" pokazujące jak komfortowa jest rama, sztywność suportu ale ten parametr jest skorelowany z główką i zazwyczaj już nie jest podawany.
Obes Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Rama jest potrójnie cieniowana, to nie dziwne że tyle waży.. To nic nie znaczy, potrójne cieniowanie nie jest jenoznaczne z grubością ścianek, wiele ram potrójnie cieniowanych jest cięższych niż podwójnie cieniowane Ja bym się tą ramą tak nie zachwycał, co komu po jej wadze jeśli delikatnie pisząc ma dziwną geometrię, długość jest taka jak niektóre 18" a kąt podsiodłówki 71.5* jest bardzo interesujący
Sajmon1243 Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Hm, ja poisona zyankali mam, we wspomnianym rozmiarze 50cm (czyli 20,7", nie 19,7) i rama waży mi... 1780g. Nie wierzę w taką rozbieżność, tymbardziej że poisony wyczajnie lekkie nie są, ich główna zaleta to to że połamać je bardzo trudno. Opis wagowy Twojej ramy pasuje jak ulał do skandium.
sivydym Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Możliwe że autor tematu pisze o wersji Team, która mniej wiecej waży 1,5 kg. a co do skandu... to tylko/aż dodatek do stopu a nie baza
Obes Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Zyankali Team chyba nie jest ze scandem, geometria tak dziwaczna jak pisałem : http://www.bike-arena.pl/index.php?p1589,poison-zyankali-team-rock-shox-reba-sl-sram-x9-xt-mavic-327-controltech
Eskulap Napisano 4 Maja 2012 Autor Napisano 4 Maja 2012 Po pierwsze: 50 / 2,54 = 19,685... cm, jako że cal to 2,54 cm. Czyli ta rama ma 19,7" Po drugie znalazłem coś takiego na Allegro: http://allegro.pl/po...2275498341.html i waży ona 1420g dla rozmiaru 16,5" czyli 42 cm. Po trzecie geometria może " dziwaczna", lecz na zjeździe żaden hardtail nie podskoczy i siwy dym Po czwarte skand to rzeczywiście dodatek do stopu aluminium, ale znacznie on utwardza ten stop. Aluminium 6061 i 7075 to też aluminium, ale właściwości znacznie odbiegające od siebie. PS: coś się wysypało na forum i nie zatwierdziło mojej modyfikacji dlatego drugi post.
sivydym Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Tak naprawdę to stop z którego jest zrobiona rama ma drugorzedne znaczenie, jeden jest tańszy, ale obróbka jest droga, drugi na odwrót. Skand też nie jest idealnym rozwiązaniem bo jednak ślepe podążanie za niską wagą też się konczy nieciekawie a jeśli dojdą do tego błędy konstukcyjne to już mamy dramat i niektóre ramy pekają tak non stop. Grunt że jeździ Ci się dobrze, jesteś zadowolony a żebyś się mógł bardziej jeszcze cieszyć rowerem to napomkne że w teście rowerów do 1000 euro 2 lata temu "cyjanek potasu" wygrał całość zostawiając konkurencje daleko w tyle...
Obes Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Ta rama to nie jest żadne Scandium, tylko jak z opisu aukcji wynika aluminium 6061: Opis sprzedawanego przedmiotu: Wysokiej jakości rama wykonana z potrójnie cieniowanego aluminium 6061. , a stop Scandium uzyskuje się dodając scand do aluminium serii 7000. Dla porównania Scott przed wprowadzeniem karbonu miał ramę ze Scandium która w rozmiarze 19" ważyła 1100 gram. No i gratuluję roweru zjazdowego
radeks23 Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Tajemnica Tak na serio to w wielu niemieckich testach są te dane. Niektórzy oczywiście podważaja te testy jako przekłamane czy też naciągane co oczywiście jest totalnym idiotyzmem biorąc pod uwagę niemiecką mentalność. Taka "wyliczona" sztywność jest bardzo ważna kupując lekką ramę, ponieważ np. taka Alma G pod bardzo lekkim zawodnikiem będzie się super prowadzić, ale już taki z wagą "cieżką" ( 80-85 kg w górę ) poczuje niezłą plastelinę przez uzyskane raptem 70 Nm/stopień. btw chodzi Ci o jakiś konkretny model ? Chodzi mi ogólnie o wszystkie modele
Eskulap Napisano 9 Maja 2012 Autor Napisano 9 Maja 2012 Ta rama to nie jest żadne Scandium, tylko jak z opisu aukcji wynika aluminium 6061: Dostałem odpowiedź od dystrybutora tych ram, że jest to SCANDIUM, a w opisie jest błąd. Zresztą taka rama w cenie producenta kosztuje ponad 1200zł
staszku Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 sivydym jeśli możesz podaj proszę nieco danych dot. ramy trek 8500 z 2009 r.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.