Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] niesymetryczne wysunięcie tłoczków w Hayes Nine

scirocco

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Posiadam Hayes Nine. Już kiedyś miałem problem z ocieraniem klocków o tarcze, pomogło wtedy upuszczenie płynu. Obecnie koło w miare się kręci, ale wyraźnie hamulec ociera co często powoduje piszczenie. Pomaga rozebranie, wyczyszczenie, smarowanie smarem miedziowym - ociera ale cicho.

Dziś zwróciłem uwagę, że tłoczki wysunięte są bardzo niesymetrycznie, jeden jest odsunięty od tarczy a drugi niemal wcale. Zatarty raczej nie jest ponieważ naciskając klamkę widzę, że poruszają się oba. Starałem się go wcisnąć kluczem - ani drgnie, psiknąłem brunoxem (nie mam wd40) bez rezultatu.

O co chodzi z tym zaciskiem?

Wydaje mi się, że tarcza wręcz ociera o obudowę zacisku. Naciśnięcie klamki i zaciśnięcie klocków powoduje też wygięcie tarczy - to chyba nie jest normalne.

http://www.voila.pl/261/5g5qb/?1

http://www.voila.pl/...x.php?get=1&f=1

HELLo-:

Hmmm, wedlug mnie jako ze Dziewiatki juz nie mozna klasyfikowac w kategorii junior, swoje lata ma, przydalby sie kompletny serwis - rozebranie na czesci pierwsze, wyczyszczenie i przesmarowanie tloczkow, biezni tloczkow itp. - troche syfu na pewno zdazylo sie tam nazbierac przez okres uzytkowania i mozliwe ze to uniemozliwia plynna prace. Mielismy podobna sytuacje ostatnio w warsztacie i mech stwierdzil ze to powinno zadzialac...i mial racje! Mam nadzieje ze sie nie myle i ze pomoglem!

POZDRo-:ver

Nie mam zielonego pojecia ile u nas taka impreza moze kosztowac niestety, sprawdz kilka lokalnych sklepow, popytaj o ceny, dowiedz sie w "swiatku" gdzie pracuje najlepszy mech i jazda! A jesli to sa Twoje pierwsze hydrauliki to raczej nie polecalbym Ci robic tego samemu - potrzebujesz kilka narzedzi(glownie strzykawki, gumowe rurki, olej) ale mozliwe ze uszczelki juz zipia ostatkiem sil i bedzie potrzebna wymiana...i tutaj dobry sklep ogarnie Ci to bez problemu, a jak nie to uszczelki sobie gdzies na necie siedza i czekaja na Cie az sie skusisz w razie potrzeby!

POZDRo-:ver

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...