Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Krzywa tarcza XT

prezi

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest możliwe, że za bicie tarczy odpowiada piasta novatec sb-041? Używam trzeciej

tarczy i każda mi bije dokładnie o odległość klocka od tarczy. Hamulce to shimano 775,

tarcze to 180 xt bez pająka, 160 xt bez pająka, 180 xt z pająkiem. Próbowałem zwiększyć

odległość tarczy od klocków zgodnie z manualem i bez powodzenia: odległość gdzieś w okolicy 0.5 mm.

Tak, jest to możliwe. Sam mam taki problem z tyłu przy pieście Novatec D042SB.

No żeby na kiłę zachorowali. Żeby było git musiałbym wydać 100 zeta na piastę i też gdzieś pewnie tyle

za zaplecenie koła i szprychy. Czad. Czy to dotyczy tylko piast novateca?

To nie tylko piasty novateca tak mają, u mnie na DT Swissach też tak jest i odpowiadają za to łożyska albo luz na osi.

Tak, po polsku, jest mi lepiej. Nie tylko mi jest źle.

A na poważanie, jak się likwiduje luz na osi w takiej piaście jak novatec sb-041?

Tak, po polsku, jest mi lepiej. Nie tylko mi jest źle.

A na poważanie, jak się likwiduje luz na osi w takiej piaście jak novatec sb-041?

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Zanim coś jeszcze zepsuję to warto by sprawdzić czy to naprawdę

kwestia piasty. Czy jest może jakiś dobry człowiek w Poznaniu lub okolicach, który pozwoliłby

mi zamontować na chwilę koło z piastą na tarcze? Wystarczyłoby tarcze przykręcić i wszystko

stałoby się jasne. Pliiis.

Luzu nie skasujesz bo to łożyska maszynowe czyli ewentualna wymiana na nowe wchodzi w grę. Fabryczne łożyska Novateca jakie miałem w 711 miały minimalny luz dlatego fenomenalnie się skręciły.

Co do drugiego pytania to zadaj je na forum regionalnym. Będzie większy odzew.

Luz objawiał się bijącą tarczą czy też inaczej szło go zauważyć?

Poddaję się. Łożyska wymienione u Pana Faryniarza w Poznaniu. Łożyska FAG.

I nic nie wyszło . Jest jak było. Spytam inaczej. Do użytkowników xt 775.

Czy tarcza wam w ogóle nie lata na boki?

Teraz najlepsze. Koło puszczone z ręki hałasuje. W czasie jazdy z włączoną

blokadą Tory jest ok. Bez blokady Tory nie jest ok.

To może ja opisze swoje przygody i może Ci to rozjaśni temat. Mam hamulce Shimano XT BR765, piasty są DT Swiss Cerit, wymieniłem w nich łożyska na FAG z luzem C3 (większy niż standardowy), wcześniej miałem piasty Novateca NT-D041/42 ale tylko na przedniej miałem tarcze i tarcza dzwoniła o klocki do puki uwaga (wymienię w punktach):

- wymieniłem zaciski w kołach na megamocne (te od novateca maja plastik między dźwignią a elementem opierającym się o amor)

- od strony tarczy na ośce piasty pogłębilem i zaostrzyłem te nacięcia mikroszlifierką

- tą sama mikroszlifierką pozbyłem się lakieru na dolnych goleniach mojej nowej reby (od strony piasty oczywiście) tak byłem zdesperowany

A tak w ogóle to zaczęło się od tego że podczas hamowania, mój hamulec BB7 przestawiał mi koło w widełkach :)

Drugi temat który trzeba poruszyć, twój temat przeczytałem chwilę po tym jak zamówiłem do siebie tarcze właśnie XT RT76 przednia 180 tył 160. No i powiem ci że te tarcze wyciągnięte z pudełka zamontowałem, ustawiłem zacisk, przejażdżka. Okazało się trze, no to korekta zacisku, przejażdżka, trze znowu, fu.k myślę co za tarcze. Po tym postanowiłem że dam im wycisk, duża górka, dużo gwałtownego hamowania z dużej prędkości ale nie ciągle tylko z przerwami, żeby układ nabierał stopniowo temperaturę. Okazało się że po osiągnięciu sporej temperatury tarcza tak się nagrzała że się zdeformowała i tarła cały czas o zacisk. Nie regulowałem tego do puki nie wróciłem do domu. Tarcza sobie ostygła i po regulacji zacisku na przedniej 180 nie mam ani jednego dźwięku. Poza tym jeśli ewidentnie widzisz że tarcza ma lekkie odchylenia podczas obrotu to trzeba jej pomóc się wyprostować, najprościej to zrobić kluczem francuskim (nastawnym). Tylko delikatnie lepiej małymi kroczkami.

• 1 miesiąc temu...

Poza tym jeśli ewidentnie widzisz że tarcza ma lekkie odchylenia podczas obrotu to trzeba jej pomóc się wyprostować, najprościej to zrobić kluczem francuskim (nastawnym). Tylko delikatnie lepiej małymi kroczkami.

Tarcza była faktycznie krzywa. Zapłaciłem i mi ją wyprostowano. Ale teraz usiądźcie i chwyćcie się kogoś kogo kochacie

za rękę. Przy mojej wadze (100kg) widelec RS Tora U-Turn 318 zmienia położenie w stosunku do tarczy jak wsiądę na niego.

Jak jest zablokowany to tego efektu nie ma. Pojawia się dopiero jeśli jest ugięty. Finał jest taki, że zacisk ucieka na zewnątrz (czyli odsuwa się koła) gdzie o 1mm-0,5mm -- dokładnie tyle, ile istotne by to dobrze ustawić.

Żadna nowość, każdy amortyzator pracuje w jakimś tam zakresie, im cięższy i wyższej klasy tym mniej.

W takim razie dobrze wyregulowany hamulec przedni to rzadki okaz. Najpierw trzeba mieć fabrycznie super prostą

tarczę co jak widać nie jest typowe. Po drugie trzeba mieć foxa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...