Tomash Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Ostatnio po mocniejszym napompowaniu tylnej opony w szosie (ok. 8 bar, zazwyczaj mam max. 6, ale nie przekroczyłem dozwolonego limitu) i przejechaniu ok. 70km opona mocno się wypaczyła poprzecznie, zmieniając swój kształt w S. Przeszedłem nad tym do porządku dziennego, bo była już dość stara i zajechana, ale po założeniu nowej opony dzieje się z nią dokładnie to samo. Co może być tego przyczyną? Koło jest lekko krzywe w płaszczyźnie pionowej (jajo), ale podobno nie wykracza to poza dopuszczalne granice (opinia serwisujących). Dokładnie oglądałem obręcze - nie są w żaden sposób nierówne czy pokrzywione. Dętka wygląda ok, opona też, ale jest to jakaś tania Rubena, która mogła leżeć w sklepie przez dłuższy czas.
x153 Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Rozumiem, że założyłeś nową oponę i ta opona ma dalej wybrzuszenie? Ustal czy to na pewno opona ma wybrzuszenie, tj czy jest "bicie" na bocznej ściance opony, czy przypadkiem nie chodzi o koło. Jeśli to kwestia opony powinieneś mieć prawo do reklamacji wadliwego towaru w przypadku wykrycia tego typu wady. O ile masz paragon powinni ci zwrócić pieniądze, choć nie pamiętam teraz ile masz czasu na reklamacje.
Tomash Napisano 3 Maja 2012 Autor Napisano 3 Maja 2012 Jest to na pewno opona. Wiem, że mogę się bawić w reklamacje, ale jako że opona kosztowała mnie 45zł, a kupowałem ją na szybko, bo w połowie wycieczki stara rozleciała się zupełnie, a było to spory kawałek od domu, to drożej kosztowałby mnie dojazd do sklepu, w którym ją kupiłem Z resztą nie w tym jest problem - jestem na 3 roku prawa, wiem co mogę zrobić . Chcę ustalić, czy przyczyna może leżeć w rowerze, a ja jej nie zauważam, bo jeśli kupię następną oponę, tym razem za np. 180zł i ta też się rozejdzie, będąc np. 600km od domu, a sklepu w pobliżu nie będzie, to nie będzie już wesoło :/
piotrdi Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Jeśli było by coś z kołem to bardzo mocno musiało by być zdeformowane zgieta krawędź np. Więc takie coś byś zobaczył, więc raczej koło odpada, sprawdź jeszcze raz detke wyjmij ją napampuj dosyć mocno i sprawdź czy niema wybrzuszeń, albo poprostu masz pecha i nowa opona jest felerna. Spróbuj jeszcze raz założyć oponę i patrz czy wybrzuszenie jest w jednym i tym samym miejscu jesli tak to raczej jest uszkodzona osnowa (konstrukcja nośna opony)
Axl Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Koło jest lekko krzywe w płaszczyźnie pionowej (jajo), ale podobno nie wykracza to poza dopuszczalne granice (opinia serwisujących). Koło jest albo proste albo krzywe. Lepiej zmień serwis.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.