Skocz do zawartości

[opony] Jaka szerokość

Matix27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam aktualnie mam opony przód - 1.9 tył - 2.3 I niedłgo chciałem wymieniac przednie koło pewnie tez oponę i myslalem nad jakąś 2.2 albo 2.3 ale czytam na forum ze podobno na przód dajecie szersze opony, dlaczego? Moze podalibyście jakies propozycje szerokich opon do 80% jazdy w terenie?

Napisano

Na przód się daje na ogół szersze opony o bardziej terenowym bieżniku po to, żeby zapewniły lepsze prowadzenie. Ponadto na przednie koło jest mniejszy nacisk (środek naszej masy leży bliżej tylnego koła), więc opory toczenia nie są aż tak istotne (tarcie zależy od nacisku na podłoże), a opanowanie poślizgu przedniego koła (w stosunku do poślizgu tylnego koła) jest trudne.

Doprecyzuj o jaki teren chodzi, bo rodzaj podłoża jest kluczowy dla wyboru opony.

Co do modelu to ci nie pomogę, bo się marnie orientuje w oponach dla siebie, a o terenowych mam zerowe pojęcie.

Napisano

hmm z tylu ma schwalbe space i nie wiem jak sie ona nadaje ? teren to 20% jazdy po miescie a 80% to las wiec jakie propozycje?

Napisano

Około-olsztyńskie lasy to moje tereny i szczerze powiedziawszy to ja szukam czegoś w stylu semi-slicka, bo to głównie szutry i ubite drogi i raczej o cięższym terenie nie ma mowy, a wrzucanie sobie terenowych opon 2,3-2,4" nie ma w/g mnie większego sensu. Choć wiele zależy też od stylu jazdy, ja po prostu jeżdżę (turystycznie można powiedzieć), a nie wbijam się na przełaj w las z najwyższych górek ;x, nie skaczę i ogólnie nie kombinuję, tylko kręcę i kręcę, a jadąc na byle-oponie miałem dobre trzymanie.

Napisano

Ja jakos w oponach akurat malo obeznany jestem, nie mam pojecia co to ten semi slick. Moze podpowiecie gdzie moge sobie o tym poczytac?

Napisano

Widzę że jeździmy w podobnym terenie :)

Ja sobie kupiłem ostatnio Schwalbe Big Betty 2.4

schwalbe_big_betty%5B1%5D.jpg

Jestem z niej bardzo zadowolony. Bardzo niskie opory toczenia na asfalcie jak na taką szerokość i rewelacyjna przyczepność w terenie.

Polecam :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...