Piotrbedzin Napisano 2 Maja 2012 Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Witam Od dłuższego czasu borykam się nad wymianą dampera w ramie - chętnie na sprężynowy w moim odczuciu lepiej działa. Na stronie producenta znalazłem informację, że damper zamontowany na chwilę obecną ma rozstaw: 7.0x1.6" to daje w zaokrągleniu 178 x 41mm Dość nie typowy wymiar, co za tym idzie ciężko dostać takowy rozmiar. I moje pytanie brzmi : Czy jest możliwość zamontowania dampera długości np: 190mm ?- tych sporo na aukcjach. Zapewne zmieni się gemoteria, lecz ja sie nie znam na tym. Przedni amortyzator Rock shox recon - ma ustawione 100mm skoku) Może jest na forum osoba/ y które są obyte w tego typu wymianach zawieszenia. Za wszelkie odpowiedzi dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bop3 Napisano 2 Maja 2012 Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Na stronie producenta znalazłem informację, że damper zamontowany na chwilę obecną ma rozstaw: 7.0x1.6" to daje w zaokrągleniu 178 x 41mm A nie możesz sam zmierzyć? Prawdopodobnie jak zmienisz na taki o długości montażowej 190mm to i skok będzie większy około 50mm więc skok zawieszenia się zmieni na jaki musisz sprawdzić sam albo na kartce rysunek techniczny albo łatwiej programem "linkage" jeżeli jest tam model tej ramy. Prawdopodobnie po takim zabiegu będziesz musiał także zmienić skok widelca aby były zbliżone . Aha mierz długość montażową czyli od środka jednego otworu montażowego do środka drugiego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrbedzin Napisano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Długość od Oczka do oczka to 17,8 cm tak jak na stronie producenta. zaraz poszukam tego programu "linkage" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 3 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Jak dasz damper o 1cm dłuższy geometria zmieni się zauważalnie. Jeździłem dosć długo z damperem 200mm w mojej Curarce, gdzie standardowo jest 190. Tu masz różnicę, po lewej 190, po prawej 200: http://www.pinkbike.com/photo/7487899/ jak widać kąty są bardziej strome przy dłuższym damperze. W rowerach XC kąt główki jest standardowo bardziej stromy niż w rowerach Enduro, przy dłuższym damperze jeszcze bardziej będzie stromy, zrobi się niebezpiecznie na stromych zjazdach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bop3 Napisano 3 Maja 2012 Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Jak podniesie widelec tyle ile wzrósł skok tyłu a zarazem cały tył ile się podniósł to geometria może zostać zachowana. Przykładowo, wsadzasz do tyłu damper dłuższy o centymetr, wiadomo że każde zawieszenie ma jakieś przełożenie, i ten centymetr podnosi tył roweru o 2,5 cm to z przodu w Reconie wyciągasz podkładkę i masz skok 120 mm nie 100mm więc główka ramy też się podniosła. Końcowy efekt jest taki że masz zwiększony o 20 mm skok, o podobną wartość podniesiony suport a tylko 0,5 cm podnosi ci się tyłek w stosunku do główki ramy. A wszystkie Recony mają możliwość zmiany skoku między 80, 100 a 120 mm za pomocą podkładek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 3 Maja 2012 Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Piszesz i masz, sprężynowy 180 mm, tylko nie wiem czy zbiorniczek się zmieści (ale powinien sie zmieścić) : Dämpfer DNM Burner RLC Fahrrad Dämpfer Federung 180mm Länge | eBay Lub powietrzny : eBay: Neue und gebrauchte Elektronikartikel, Autos, Kleidung, Sammlerstďż˝cke, Sportartikel und mehr ďż˝ alles zu gďż˝nstigen Preisen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrbedzin Napisano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Witam Czyli jak rozumiem, w momencie gdy włoże damper 190 mm , zmienie skok w reconie na 120mm To powinna się zachować geometria ? I Będzie się to mieścić w normie ? W sensie że nie zabuży to działania całego zawieszenia, lub nbie spowoduje tego że rama pęknię?? Tak są dampery 180mm, w sklepach wiadomo. tylko koszt - tu jest problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 3 Maja 2012 Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 49 Euro to taki koszt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrbedzin Napisano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 49 Euro to taki koszt ? No tak tragedi nie ma, lecz jak wspomniałem bardziej byłbym za sprężyną Tak jak pisałem gł. sprężyna , a to już wyższy koszt :) :) Pozostaje mi polowanie na allegro. :/ I pozostanie z dotychczassowym damperem X fusion 02rC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.