bonton Napisano 3 Listopada 2012 Napisano 3 Listopada 2012 magik dobrze prawi. itr, novateci bolt-on to stare A165/166SBT ze zmienioną osią. nowe novateci, o których piszesz (z których niby zdjęto tyle materiału), to A185/186SBT i one mają tradycyjne śruby. obie opcje imo wydają się dobrym rozwiązaniem na zimę, bo łożyska są jednak trochę zasłonięte. A po zimie (w zależności od intensywności eksploatacji) i tak można łożyska wymienić, co nie jest specjalnie drogie ani skomplikowane.
Varg Napisano 3 Listopada 2012 Napisano 3 Listopada 2012 co Wy opowiadacie ? większośc "kozackich" piast BMX jeździ na bolt-onie.
itr Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Racja http://www.vtc-bikes...6fixsingle.jpeg JaGapa pomyliłem te 186 z czymś z "ameryki" bo przeszukiwałem później piasty ekscentryczne i inne singla pod hamulec tarczowy i 135mm itp a ten Novatec jest jak widać powyżej. co Wy opowiadacie ? większośc "kozackich" piast BMX jeździ na bolt-onie. W bolt onie nie podoba mi się jedynie wizja wyrobienia gniazda imbusowego, dlatego wolę nakrętkę, w ostrym na miasto dość rzadko naciąga się łańcuch, w Mtb trzeba się bardziej pilnować, nie mówiąc o gumach. No i wracać 25 km na nogach bo akurat się ukręciło gniazdo w bolt onie? brr Jeździ ktoś na bolt?
bobbudowniczy Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Miałem kiedyś piastę na bolt onie i nie wspominam jej dobrze. może za niska półka. Wierzę w klucz 15mm chociaż taki kozak ja mack też robi bolt on i ma popyt.
grzegosz Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Kams, kwestia jaki bolt-on. Bo są takie jak w bmx'ach, czyli gruba oś pusta w środku i do tego bolty 10mm, a są takie wynalazki jak zwykła oś i bolt-ony jak od darta.
Pr5Rider Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 miałem, kilka lat w mtb jak znasz umiar i umiesz dobrze dokręcić koło to możesz być spokojny.
bobbudowniczy Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 właśnie tego umiaru mi brak. zawsze kiedy myślę sobie, że jeszcze troszeczkę i będzie dobrze to znaczy że było dobrze i gwint z du**...
Varg Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 kto zrobi piaste z boltami jak g-sport ratchet? generalnie po co to w ostrym kole komukolwiek?
magik2208 Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 brak dlugiej osi, zamiast tego 2 srubki 8mm - waga. Wozenie ze soba lekkiego imbusa zamiast oczkowej 15-stki. Te sruby sa na tyle dlugie, ze nie znaczy to, ze kolo dokrecamy lzej... Co do umiaru blablabla... kolega nie zna umiaru, niczego nie moze odkrecic w rowerze... Dokrecal novateca (!) i poszla glowka sruby, zadnego gwintu nie ukrecil, zmienil srube i lata dalej. To w novatecu wiec nie ma co sie przejmowac o lepsze produkty... Ja mialem wczesniej oske 10mm, albo ukrecalem nakretki, albo kolo sie slizgalo po hakach, teraz na boltach zero problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.