Skocz do zawartości

[Śruba regulacyjna] Do czego służy ta śruba?

Leszex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

podczas regulacji nowo zakupionej przerzutki deore xt m772 zauważyłem że oprócz śrub L H posiada ona trzecią śrubę. Tu pojawia się pytanie do czego ona służy i jak ją poprawnie ustawić. Poniżej jej zdjęcie.

post-148639-0-26313900-1335986755_thumb.jpg

Gość voytec
Chyba każda przerzutka tylna ją posiada.

Przerzutki z serii Shadow też ją mają mimo że nie posiadają sprężyny w ramieniu. Tą śrubą nie regulujesz nic innego jak oddalenie zębatki dociskającej od kasety.

Odległość powinna być jak najmniejsza - diametralnie zmienia się precyzja zmiany biegów.

Wykręcasz na tyle żeby na miękkich przełożeniach kółko przerzutki nie łapało kasety. W wielu konfiguracjach można ( i wtedy powinno się to zrobić ) ją zupełnie wykręcić.

Gość voytec

Z tą regulacją chodzi głównie o to aby łańcuch nie był przełamany tylko szedł w linii prostej do trybów kasety. Oczywiście im dalej od kasety tym szybciej wykonywane przełożenia. Ja mam w swoim SLX'ie oddalone na max i nie widzę żadnych problemów.

Gość voytec
...im mniej zębów kasety obejmuje łańcuch tym szybciej się zużywa.

Pewnie nie wiesz ale biegi od 7-9 i tak się szybko zużywają. Po drugie nie widziałem innej możliwości aby mi przerzutka na 34T płynnie wchodzła. Możliwe że są jakieś łatwiejsze sposoby ale ja ich nie znam.

voytec chyba Ci sie pomylilo cos?

Nic a nic. To raczej ty nie zrozumiałeś o jakie przełamanie chodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...