Skocz do zawartości

[licznik] Doradźcie mi jakiś dobry licznik.

effendi360

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dziś z wielkim żalem musiałem się pożegnać ze swoim licznikiem :(

Miałem go kilka lat i dobrze się sprawował. Potrzebuję kupić coś nowego. Limit cenowy powiedzmy 100zł ?

Możecie coś doradzić. Przeglądałem dziś internet i widzę, że najpopularniejszy to chyba ten:

licznik-sigma-topline-bc-1609.jpgLicznik Sigma Topline BC 1609

Warto ? A może coś innego ? Zależy mi, żeby wyświetlacz był przejżysty. Aha, mój stary licznik miał taki fajny bajer, że zapamiętywał temperaturę maksymalną i minimalną w jakiej przebywał.

Fajnie by było gdyby mój nowy nabytek posiadał takie coś.

czekam na propozycje.

Napisano

Ja dzisiaj sobie zakupiłem licznik w Biedronce :D

Wygląda całkiem całkiem. Jutro zakładam i go wypróbuję. Ogólnie nie szalałem jakoś specjalnie za licznikami, ale jak zobaczyłem cenę... to się skusiłem :P

2_Promocje_2012.04.30_3.jpg

Napisano

Wskazany przez ciebie 1609 niestety nie posiada pamięci temperatury ale to sprawdzony i bardzo dobry licznik. Tak w ogóle to po cholerę ci taka funkcja?

Napisano

Ano jakoś tak fajnie było jak sobie np wjeżdżałem na wysoką górę i potem zjeżdżałem to widziałem jaka była różnica temperatur. Kurdę strasznie fajny był ten licznik i z chęcią kupiłbym taki sam, jednak nigdzie go nie ma (ebay, allegro). Kupiłem go lata temu w UK.

Napisano

mam taka sigme tylko w wersji bez kabelka i nie mam z nia zadnego problemu od wrzesnia zeszlego roku

jedynie co musialem zrobic to wymienic baterie w czujniku ale licznik sam mnie o tym poinformowal : )

Napisano

Ja też myślałem nad jakimś nowym licznikiem, nad Sigmą 1609sts. Tylko niewiem czy warto 155zł kosztuje i ciekawe jakby pasował do mojego Specialized'a i przy jeździe po dziurach żeby nie zniszczyc albo zgubić. Hmm

Jakby się dało to bym opaskami przymocował.

a przewodowego już nie chce bo problem z kablem przy dużym skoku amora.

Ogólnie warto kupić go ?

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

A ma ta sigma funkcje serwice ?

W moim VDO co mam przewodowym to mam taka funkcje, ustawiam sobie w niej na jakies 100-200km od ostatniego smarowania łańcucha i wiem kiedy mniejwięcej znowu smarować, chyba że wcześniej jest bardzo brudny to szybciej czyszcze.

Kusi mnie ta Sigma, teraz fajna pogoda się robi, i przydałby się licznik. Do starego musiałbym nowy uchwyt kupić bo podstawka zniszczona przez płyn różowy do czyszczenia roweru który wyżarł mi plastik :/ , a z kablem problem przy amorze. Wole bezprzewodówke teraz, jak żałuje że nie kupiłem odrazu :/ teraz przewodowy dam mamie do roweru jak kupię uchwyt z kablem.

jeszcze podoba mi się ten VDO X 3DW

VDO X 3DW ˇ Licznik rowerowy, Seria-X | redcoon Polska miał ktoś z nim doczynienia i może coś powiedzieć ?

Napisano

Cześć,

Mam 1609 sts i ma funkcję serwis.

W moim przypadku to ja decyduję kiedy serwis a kiedy nie (w różnych warunkach można te kilometry zrobić) więc z tej funkcji nie korzystam :-)

Kupiłem ten licznik bo miałem wcześniej przewodową sigmę chyba 1200 oraz po zapoznaiu się z wieloma pozytywnymi opiniami.

Ale nie do końca jestem z niej zadowolony.

Sterowanie jest mało intuicyjne (dwa przyciski do zmiany trybu funkcji), a jak zamontujesz na mostek do dostęp do dolnych przycisków jest słaby i w trakcie szybkiej jazdy zmiana funkcji sprawia mi problem.

Pozdrawiam,

Napisano

zastanawia mnie jaki ma uchwyt do roweru, chciałbym go raczej zamontować prawie na środku kierownicy, a tam ona jest najgrubsza w tym miejscu, mój dotychczasowy licznik VDO, miał uchwyt plastikowy z zagięciem na mniejszą średnicę rury.

może ktoś wstawić fotki jak to u was wygląda ?

Napisano

Dokładność zależy od rozmiaru koła wpisanego w licznik :) Sigma 1609 ma podświetlenie ;) nie wprowadzaj ludzi w błąd ;)

Napisano

mam ta sigme wprawdzie malo uzywam roweru w ktorym jest zamontowana, ale wyglada okey i funkcje ma przydatne sterowanie okey wiadomo trzeba sie przyzwyczaic gdzie co jest

Napisano

Ale chyba nie wyswietla zawsze godziny na ekranie ?

Bo jeżdżę bez zegarka i lubie mieć godzinę zawsze na wierzchu :)

Tak mi sie wydawalo bo jakies filmy na YT ogladalem, uchwyt ma raczej bardziej uniwersalny na rozne grubosci kierownicy. Hmm

Tak mysle czy jednak kupić sigme lub dokupić jednak nowy uchwyt z kablem do mojego VDO X2 i jakoś przemęczyć się z montażem...

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

sigma to dobry licznik. Co do godziny niestety nie ma zawsze jest na wierzchu ale jeden guzik i się pojawia i znowu i wraca do poprzednio oglądanej funkcja, idzie wytrzymać, też lubię godzinę mieć pod ręką i mi odpowiada.

Niestety czy wybrać sigmę czy "naprawiać" vdo, nie powiem, wg mnie zależy to od tego co akurat Ci pasuje

Napisano

W swoim VDO X2 mam tak:

8_78700_20_01_12.jpg

Godzina na ekranie fajna rzecz i przydatna jak się nie lubi jeździć z zegarkiem na ręce ;)

Widzę że cyklotur.com ma uchwyty zapasowe Uchwyt do licznika A/C/X

mają też taki sam licznik ale X2 DW bezprzewodowy za 203zł, ale nie wiem jak z działaniem liczników VDO bezprzewodowych, z drugiej strony tak wywalać 203zł żeby nie mieć kabelka to trochę szkoda kasy...

nawet zamówienie w cykloturze by mi pasowało bo może bym kupił ten uchwyt + pompke Topeak Race Rocket + multitool Topeak Allien II :rolleyes: - już od dawna bym chciał to mieć :)

Napisano

Ja mam Specialized speedzone elite i polecam. Ma termometr ale nie zapamiętuje różnicy temperatur. Za to ma drugi czujnik dla kadencji i spory ekran - fajnie wszystko wyświetla i łatwo się to czyta. Jest dokładny. Może z minusów to brakuje mi w nim podświetlenia jakiegoś ale generalnie nie jeżdżę w nocy (chociaż ostatnio zjeżdżałem w ciemnościach z Równicy:P).

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...