Skocz do zawartości

[Piasta tylna]Problem z uzyskaniem płynnej jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, tak jak w temacie mojego postu, mam problem z płynną jazdą na rowerze.

Otóż w trakcie jazdy wyraźnie odczuwam tarcia i lekkie zgrzyty w piastach.

Smarowałem je niedawno tzn. 3 tygodnie temu, wtryskując smar do rowerów, a przed tym usuwałem stare benzyną.

Proszę o poradę czy powodem tego może być pozostałość po benzynie która rozpuszcza mój nowy smar ??

Czy może jest problem z łożyskami, może są już nieco wytarte, i dlatego hamują i trą ??

Czy w związku z tym powinienem jeszcze raz nasmarować piastę, czy może wymienić łożyska na nowe, a może całą piastę ??

Proszę o fachową poradę.

Pozdrawiam

Napisano

Ciekawi mnie, co po co jest ten link w Twojej wypowiedzi, liczyłem na jakieś zdjęcie kół lub piast, a więc podaj chociaż model, ale co do piast, jeżeli masz łożyska kulkowe, możesz doszukiwać się "raka" to znaczy drobnych zadrapań na miseczce lub wyszczerbienia jednej, lub kilku kuleczek, odkręcasz jedną nakrętke, czyścisz smar i masz wszystko jak na dłoni, polceam jednak sprawdzić to wyjątkowo skrupulatnie bo mogą być to zmiany niewidoczne na pierwszy rzut oka

Napisano

Smarowałem je niedawno tzn. 3 tygodnie temu, wtryskując smar do rowerów, a przed tym usuwałem stare benzyną.

Proszę o poradę czy powodem tego może być pozostałość po benzynie która rozpuszcza mój nowy smar ??

Czy może jest problem z łożyskami, może są już nieco wytarte, i dlatego hamują i trą ??

Czy w związku z tym powinienem jeszcze raz nasmarować piastę, czy może wymienić łożyska na nowe, a może całą piastę ??

Proszę o fachową poradę.

Pozdrawiam

Benzyna wyparowała 3 minuty po twoim czyszczeniu wiec to możesz wykluczyć

Spróbuj jeszcze raz nasmarować , fachowej porady bez obejrzenia problemu na własne oczy ciężko udzielić

Napisano

Proszę o fachową poradę.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...