Skocz do zawartości

[ wieża muzyczna ] wasze sprzęty Hi-Fi

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie wzmacniacze: z nowszych konstrukcji Harman Kardon 980, oraz klasyk z czasów, gdy sprzęty audio miały duszę - Fine Arts A 9000 (by Grundig). Podłączone jest to do podłogówek Acoustic Energy Aegis evo 3. Jako źródło robi nettop Acer Aspire Revo 3700. Większość muzyki mam już zgraną do formatu bezstratnego, a płytki stoją sobie na półce, ale czasem zdarza mi się posłuchać oryginałów na kolejnym klasyku - Philips CD 160 - piękne, lampowe granie. :)

Słuchawki to Grado SR 125i i tanie, skrzypiące Philipsy SHP 5401, które grają zaskakująco dobrze, jak na swoją cenę.

Z Acera (nettop a nie laptop ;) ) po analogu, przez kabelek Bellkina (nie znam modelu-dostałem razem ze wzmakiem) muzyczka idzie do wzmacniacza. Tu kwestia tego, na którym mam ochotę posłuchać, to tego się podłączam. Kolumny podłączone kablami ProCab.

DAC'a póki co nie ma, dopiero niedawno postanowiłem całkowicie przejść na muzykę z kompa i jeszcze nie zdecydowałem, co kupić. Ale o dziwo integra w Acerze nie spisuje się tak źle :)

Acer podłączony jest do TV, więc w sumie robi jako centrum multimedialne.

Co do HK, gra to tak, hmmm... No słyszałem lepsze, ale z tego jestem całkiem zadowolony. Mam dość agresywnie grające kolumny, więc HK fajnie złagodził brzmienie. Mocy mi na pewno nie brakuje, nawet przy cichym graniu nie ma problemu ze sceną, separacją instrumentów itp. Nigdy nie słyszałem ampli 3490, więc nie wiem, czy grają podobnie. :)

• Mod Team

Z Acera (nettop a nie laptop ;) ) po analogu, przez kabelek Bellkina (nie znam modelu-dostałem razem ze wzmakiem) muzyczka idzie do wzmacniacza.

Ojojoj kuku se robisz. Zrób sam bezpośrednie podrównanie do połączenia po usb przez dac'a i zobaczysz ile tracisz, jest teksańska masakra piłą mechaniczną. Ja mam podłączone po opticalu (hk3490 ma wbudowany dac a macbook wyjście optyczne) i poza cd żadne urządzenie po analogu niema startu.

• Mod Team

O Monitor Audio MR2 słyszałem trochę dobrego, podobno są podatne na tuning. Ja tam swoich b&w się pozbywam niedługo, niech tylko skończę budowę własnych konstrukcji i chyba przesiądę się na wzmacniacz lampowy.

Póki co są nowe z gwarancją 5 letnią, więc nie zamierzam wprowadzać w nie jakichś ingerencji lutowniczych ;)

Żałuje, że mój amplituner nie ma wejścia cyfrowego bo zapewne już byloby wykorzystane :D

W Acerze jest wyjście optyczne, ale Harman nie ma wejścia.

A komputerek generalnie jest całkiem fajny, służy głównie jako centrum multimedialne, ale jako "zwykły" komputer też będzie ok.

Też bym chciał go wykorzystać w ten sposób. Orientujesz się może czy jest możliwość obsługi z pilota (mam na myśli coś w stylu tunerów np neti gdzie jest youtube, ipla, i inne) czy tylko za pomocą myszki + klawiatury ?

no to u mnie tak :

Ampli: Yamaha DSP-A5, napęd do suba: holton 300w

Tuner: Yamaha TX-590 RDS

CD- Yamaha CDX-390

DVD - Yamaha DVD-S557

Do tego kino 5.1 na visatonach w170, projektor panasonica i oczywiście telewizja N, dock do iPoda Logitecha

wszystko spiete ze soba cyfrowo, wiec straty jakościowe jak najmniejsze

okablowanie alphard DaVinci

Przenośnie : Ipod touch 1G 32 / Ipod Nano 6g + Sennheiser HD555/Beats Tour by Dr.Dre

taki tam mały zestawik, audio to moje małe zboczenie oprócz rowerów ;)

• 3 tygodnie później...

też lubię muzykę

i będzie śmiesznie dla fanów hi-fi

cedek marantz 6003

kable dls, wtyki dls

standy robione na wymiar z nierdzewki i mdf solidne i ciężkie zasypane piaskiem

głośniczki...komputerowe aktywne pierdziawki z chin solo 6

gra zacnie zadziwiająco jak na te klasę

reszta to 80% akustyka pomieszczenia, a tu mam kiepsko

ale nie wszystko się da w mieszkaniu uczynić

• Mod Team

Nie no bez przegięć, za 10 kloców nie kupie lampiaka, a na pewno nie teraz. Kupiłem sobie chińczyka yaqin mc-100b z namiarem na przeróbki. Dosyć chwalony sprzęt i ja również mogę powiedzieć że, w wielu aspektach bardzo miło mnie zaskakuje, danie tranzystorki jednak mają braki barwowe, pewnie musiałbym zapłacić gruby hajs za tranzystor grający tak przyjemnie jak lampa.
Na razie jak kończę swoje kolumny za parę tygodni to będę miał punkt zaczepienia, zrobię też panele z isoveru pt80 i dalsze eksperymenty.

Ja używam aktulanie Denon DRA-275RD wraz z CD Denon DCD-335, dzwiek wydobywa sie z głosników B&W DM 602 podpierjacych sie na metalowych standach. Wzmacniacz podpiety pod kartę dzwiękową Creativ, a całe okablowanie wykonane ręcznie na kablach firmy DLS nie przekraczając 1,5 metra długości kabla :)

Miałem jakiś czas temu w głowie zamówić sobie chinola lampiaka..

ale mnie przeszło

kupiłem sobie auto i pakuje w nie piniondze, oraz ostatnio rowerek..

miałem plan na wzmaka i pasywne podstawkowe, lub wywalenie z microlabów wzmaka i przeróbke na pasywne

ale jakoś mnie się nie chce ostatnio, brak miejsca gdzie postawić wzmaka w obecnej konfiguracji..nie chce swojej jeszcze bardziej drażnić swoimi wymysłami

ale to nastąpi tak czy siak

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...