Skocz do zawartości

[1500zł]Prodigy 9.81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przeglądając rowery na allegro znalazłem taki oto rower http://allegro.pl/rower-prodigy-9-81-ns-octane-dirt-street-4x-tarcze-i2314132203.html czy będzie ten rower się nadawał???Nie zamierzam robić jakichś super trików ale nie chcę też górala.Czy od tamtego roweru nie był by taki lepszy???http://allegro.pl/mtb-street-octan-dartmoor-nsbikes-i2298707254.html czy może coś lepszego dało by rade samemu złożyć do 1500zł??

Napisano

Na tym drugim to ty się zbijesz , trzeba mieć doswiadczenie żeby jeżdzić na sztywniaku , a po zatym ręce cię będą boleć . Do 1500zł nic fajnego nie złożysz , no a ten prodigi na początek może być ;)

Napisano

poweidzmy tak . Pedały na pewno platformowe , najlepiej ns . Jak kupisz kulkowe jakieś tanie to ci się zaa obluzują i będą skakać na lewop i na prawo . Najlepiej dosbierać i kupić na maszynach

Napisano

Jak kupisz kulkowe jakieś tanie to ci się zaa obluzują i będą skakać na lewop i na prawo.

To pedały łożyskowane kulkowo a nie maszynowo muszą się zaraz luzować? A ja słyszałem o takim wynalazku zwanym przeciwnakrętką, i jak do tej pory przerobiwszy jakieś 8 par pedałów nie widziałem wśród wersji kulkowych ani jednej która dobrze ustawiona nie śmigałaby jak złoto.

Po drugie - kulkowe nie oznacza ani tanie, ani złe. A tanie nie implikuje od razu złe. To tyle.

To ty kolego chyba zapomniałes, że łożyska kulkowe tego typu to jedyne łozyska, w których można na bieżąco usuwać luz (dzięki temu ze można regulować odległośc obydwu bieżni, a nie jak w maszynowych - mieć stały układ który w przypadku wystapienia luzów wymienia się jako całość).

Zwyczajne platformy, niekoniecznie zaraz NS, wystarczą w zupełności. Zarówno z łożyskowaniem maszynowym jak i tradycyjnym kulkowym.

Co do tego Prodigy - znajomy ma jako trzeci rower w komplecie i ogólnie rzecz ujmując za te pieniądze zacny rower. Tyle że on nabył swój rok temu o jakieś 200 pln taniej niż ten z linku.

Napisano

Napisałem tanie platfromy typu Fishbone . Tam zawsze występuje luz i nie tak łatwo go usunąć , ponieważ nie łatwo jest znalezć klucz który przejdzie przez koło przed nakrętką . Lepiej kupić jak już kulkowe to ns od 95 zł i mieć spokój .

Napisano
Tam zawsze występuje luz i nie tak łatwo go usunąć

Miałem te platformy w jednym rowerze. Nie miały luzu od nowości, a w trakcie użytkowania, gdy mi wyskoczył łatwo go sie pozbyłem. Jak?

nie łatwo jest znalezć klucz który przejdzie przez koło przed nakrętką

To problem charakterystyczny dla większości platform, ze wzgledu na niestandardowy wymiar klucza nasadowego używanego do wkręcania nakrętki-bieżni(w sensie tego, że producenci używają standardowej średnicy ale już sam klucz jest o wiele cieńszy niż typowy, dzięki czemu można go bez problemu nasunąc na wkręconą w pedał nakrętkę). Sama przeciwnakrętka z treguły jest mniejszej średnicy i standaryzowana.

Problem ten rozwiazuje się go prosto: Wyciagasz plastikowy korek, odkręcasz przeciwnakrętkę, wyciagasz podkładkę, a nakrętke stanowiacą bieżnię luzujesz tak, że kręcisz trzpieniem pedału jednocześnie włożywszy między jeden z brzegów nakrętki a nią samą np odpowiednich rozmiarów śrubokręt płaski.

Procedura ta jest bezpieczna i prosta, przede wszystkim dlatego ze wbrew pozorom nie niszczy się wcale pedałów. Nakrętka będąca bieżnią jest z reguły luźno dokręcona (jej jedyną kontra jest przeciwnakrętka) - gdyż musi tworzyć wraz z odlaną w pedale lub wciśniętą weń druga bieznią taką odległosc, aby kulki mogły swobodnie się kręcić nie trąc o bieżnie zbyt mocno.

Dlaczego twoim zdaniem tylko NS i od 95 zł, tego już nie wiem...

Ogólnie zgadzam się w pewnym stopniu z tym, że pedały kulkowe to jakas uciążliwość (tak jak "uciążliwością" można nazwać piasty łożyskowane kulkowo, piasty które można wspaniale regulować i ktore ze wzgledu na konstrukcję i typ łożyska są o wiele mniej "luzopodatne" niż piasty maszynowe, ale to temat na oddzielny "wykład" :D ), natomiast dobrze ustawione śmigają n lat bez problemów.

Napisano

Zacznijmy od tego żę pare razy możesz usunąć luż ale po pewnym czasie musisz wymienić łożyska bo kulki wypadną . Te naprawianie nie jest dla laików a po piewsze taki klucz nie jest łątwo dostać i w przeciwieństwie do pedałów kulkowych piasty na tych łożyskach się prawie w ogóle nie luzują ;)

Dlaczego twoim zdaniem tylko NS i od 95 zł, tego już nie wiem...

Ponieważ jest sprawdzona marka i pedały się zaczynają od tych cen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...