PawelCzech1 Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Witam, Zwracam się do Was z troche nietypowym pytaniem. W swoim rowerze mam opony 26 x 2.125. Muszę je wymienić, jednak mam pytanie co do ich rodzaju. Wiem, że w tym oznaczeniu 26 oznacza wielokość koła - 26 cali. Nie jestem pewien co do drugiego parametru. Czy przy wymianie ten parametr może być inny. (wydaje mi się, że to drugie to szerokość opony).
Kysa275 Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Tak 26 to średnica a ten drugi wymiar to szerokość, oba podane w calach.
analog82 Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Wystarczy troche przejrzec forum, a na wiele pytan znajdziesz odpowiedz, np: http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/
Mod Team michuuu Napisano 2 Maja 2012 Mod Team Napisano 2 Maja 2012 Możesz założyć oponę inną, szerszą, byleby zmieściła się w widełkach. Węższą też. Popatrz jeszcze na ile obręcz będzie przyjazna dla opony: http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/
PawelCzech1 Napisano 3 Maja 2012 Autor Napisano 3 Maja 2012 OK, dzięki dane się przydadzą. Mam jeszcze jedno pytanie co do opon, czy na tyle i na przodzie p;owinny być opony z identycznymi parametrami czy nie? Chcę z tego roweru wyciągnąćjak najwięcej dla siebie :-) Jakie opony polecacie do jazdy po bnezdrożach (drogi leszowe z niezłymi wybojami). ? Możesz założyć oponę inną, szerszą, byleby zmieściła się w widełkach. Węższą też. Popatrz jeszcze na ile obręcz będzie przyjazna dla opony: [opony] Kompatybilność opon z obręczami - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa
Sandacz Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Zależy, co rozumiesz przez inne parametry. Opony przednie i tylne mogą się różnić technologią wykonania, twardością gumy, szerokością i rzeźbą bieżnika. Przykładowo są sugestie, by w terenie stosować z przodu oponę, w której bieżnik ustawiony jest w "jodełkę", co zapewnia dobrą kierunkowość, a z tyłu oponę, w której klocki ustawione są poprzecznie (lub w odwróconą jodełkę), dzięki czemu opona lepiej radzi sobie z napędzaniem bicykla... Myślę, że większość z nas nie musi sobie zwaracać tym głowy i z powodzeniem może stosować opony identyczne...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.