Skocz do zawartości

[opony ] Jakie wybrać?

PawelCzech1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zwracam się do Was z troche nietypowym pytaniem. W swoim rowerze mam opony 26 x 2.125. Muszę je wymienić, jednak mam pytanie co do ich rodzaju. Wiem, że w tym oznaczeniu 26 oznacza wielokość koła - 26 cali. Nie jestem pewien co do drugiego parametru. Czy przy wymianie ten parametr może być inny. (wydaje mi się, że to drugie to szerokość opony).

Napisano

OK, dzięki dane się przydadzą. Mam jeszcze jedno pytanie co do opon, czy na tyle i na przodzie p;owinny być opony z identycznymi parametrami czy nie? Chcę z tego roweru wyciągnąćjak najwięcej dla siebie :-) Jakie opony polecacie do jazdy po bnezdrożach (drogi leszowe z niezłymi wybojami). ?

Możesz założyć oponę inną, szerszą, byleby zmieściła się w widełkach. Węższą też. Popatrz jeszcze na ile obręcz będzie przyjazna dla opony:

[opony] Kompatybilność opon z obręczami - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Napisano

Zależy, co rozumiesz przez inne parametry. Opony przednie i tylne mogą się różnić technologią wykonania, twardością gumy, szerokością i rzeźbą bieżnika. Przykładowo są sugestie, by w terenie stosować z przodu oponę, w której bieżnik ustawiony jest w "jodełkę", co zapewnia dobrą kierunkowość, a z tyłu oponę, w której klocki ustawione są poprzecznie (lub w odwróconą jodełkę), dzięki czemu opona lepiej radzi sobie z napędzaniem bicykla... Myślę, że większość z nas nie musi sobie zwaracać tym głowy i z powodzeniem może stosować opony identyczne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...