Skocz do zawartości

[Rama] Pękanie ramy ?

TriggaHappy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy pękanie ramy ma jakieś objawy ? Czy rama może pękać powoli, z każdym dniem coraz bardziej czy jeśli ma pęknąć to pęka od razu i "po ptokach" ? Pytam bo od jakiegoś czasu słyszę odgłos strzelania gdzieś z okolicy suportu. Dźwięk identyczny jakby od ramy odbijały się jakieś kamyczki. Zajrzałem pod spód suportu i znalazłem trochę rysek. W sumie to nie jestem pewien czy są to rysy czy po prostu pęknięcie ramy pod lakierem bo nie mogę tego wyczuć pod palcem, cośtam czuję ale ciężko sprecyzować czy czuję właśnie te ryski/pęknięcia czy coś innego. Znalazłem jeszcze takie ryski w kształcie półkola przy dolnych sterach w stronę środka ramy od dołu. Jednak te są ledwo co widoczne, trzeba się przyjrzeć i tak samo nie czuć tego pod palcem. Boję się teraz bo chciałem zainwestować w jakiś dobry amor na przód do 1.700 i nie wiem czy jest sens. Poszperałem na forum i niby to z pedałów najczęściej strzela lub suportu. Pedały odkręciłem przesmarowałem gwinty, do suportu nie mam niestety klucza. Sprawdziłem też stery i skręciłem solidnie aczkolwiek z umiarem tzn kierownica jeszcze sama się przechyla a nie jest sztywna :P Sprawdziłem też sztyce razem z zaciskiem. Nie sprawdzałem jeszcze czy dalej strzela bo te strzały nie są regularne. Raz strzeli zaraz jak wsiądę na rower a raz mogę ujechać 5 km w zupełnej ciszy. Nie wiem co o tym myśleć. Jakby co to rama krossa z 2010 - kupiona nówka w 2011 - przejechane nieco ponad 3.000km. Wygląda to jak najzwyklejsze ryski ale nie da rady wyczuć tego pod palcem, ma się wrażenie jakby to było pod lakierem.

http://imageshack.us/photo/my-images/339/image00080d.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/213/image00079k.jpg/

Napisano

Przeczyść dokładnie sztycę oraz jej połączenie z siodełkiem. Przy zakładaniu nanieś na połączenia film z towotu. Powinno pomóc.

Napisano

Przeczyść dokładnie sztycę oraz jej połączenie z siodełkiem. Przy zakładaniu nanieś na połączenia film z towotu. Powinno pomóc.

Robiłem to tydzień temu - żadnej poprawy.

Napisano

Na 99% Twój problem rozwiąże wykonanie prostej czynności , o której pisze Kadargo. Jeśli to nie pomoże , znakiem tego łożyska/miski/ew. wkład suportu masz do wymiany.

I według mnie to na pewno nie trzeszczy pękająca rama ! :thumbsup:

Edytuję , bo teraz zauważyłem odpowiedź.

Więc jeśli nie sztyca , to na pewno suport.

PS.

Czy sztycę masz dobrze dobraną do ramy ???

Chodzi mi o jej średnicę.

I czy przypadkiem nie masz jakiejś przejściówki/adaptera ?

Napisano

Musisz po kolei wykluczać poszczególne elementy - często nie ma innej rady. Postaraj się sprawdzić ten suport, bo to jest częsta przyczyna trzasków. Ramę raczej bym wykreślił z listy podejrzanych ;)

Napisano

Ok. Jutro się o wszystkim przekonam. Załóżmy ze to nie rama :) Niech będzie ze to suport. Czy ja mogę jeszcze przez jakiś czas tak jeździć ? Planuję wymienić całkowicie napęd, na początek korba i suport a później tył, i skoro wymieniam to chcę ten nowszy typ suportu pod korbę ze sztywną ośką bo obecnie mam na kwadrat :( Jednak to jeszcze nie w tej chwili, czy nie będzie żadnych konsekwencji dla ramy jeśli pojeżdżę tak powiedzmy miesiąc dwa ?

Napisano

U mnie stukało i okazało się ,że to za słabo dokręcony suport.Tyle mogę pomóc :) I myślę ,że najlepiej jak by to był suport to jak byś go dokręcił bo może się coś z gwintem stać.

Napisano

Nie ma szans żeby to była rama, nie w tym miejscu. Nie ma (...) we wsi. Koledzy dobrze mówią, ja obstawiałbym suport, może kulka się usześcienniła :teehee:

Napisano

Wykręciłem cały suport, o dziwo nie było tam jakoś specjalnie brudno. Odkręcił się dość łątwo i może to była przyczyna tak jak ktoś wyżej wspomniał, mianowicie nie był dokręcony. Przeczyściłem wszystko, jako że nie miałem pod ręką specjalistycznej pasty/smaru to wszystkie gwinty otrzymały cienką warstwę towotu, gwinty pedałów również. Dokręciłem na maksa. Skasował się milimetrowy luz na całej korbie. Chodzi pięknie i co najważniejsze nie czuje już nic pod butami tzn wcześniej w momencie trzasku czułem to pod butem, teraz jest ok. Cośtam strzela ale dzisiaj to na pewno były kamyczki z opon obijające się o ramę bo wyjechałem zaraz po deszczu i pełno było mokrego piasku. Wygląda na to że wszystko gra, dzięki za pomoc/sugestie i wybaczcie że tak wyskoczyłem z tym pękaniem ramy, po prostu dbam obsesyjnie o moje sprzęty i jak czasami coś strzeli to podejrzewam najgorsze :P Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...