Skocz do zawartości

[tarcze mechaniczne] Hayes MX-2 słaba siła hamowania

emo2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z hamulcem tarczowym przednim Hayes MX2. Po odtłuszczeniu tarczy alkoholem izopropylowym w aerozolu, a później szmatką nasączoną benzyną ekstrakcyjną brak efektów. Klocki przetarłem papierem ściernym i także brak efektów. Może zanurzyć tarczę w naczyniu z benzyną ekstrakcyjną?

Klamki to Tektro Eclipse.

Tarcza Hayes 160 mm. Klocki chyba półmetaliki, zamieszczam fotki dla rozpoznania. Dzisiaj kupiłem płyn do mycia silników, zafundowałem tarczy przedniej 3-krotne czyszczenie i płukanie wodą. Zauważyłem, że gdy tarcza jest mokra, hamulec stawia na 1 koło bez problemu, lecz po wyschnięciu wody jest nadal to samo co było.

Pierwsza fotka jest przed użyciem papieru ściernego 500, druga po użyciu.

Zdjęcia

Niestety nie mogę edytować poprzedniego posta.

Czy powierzchnia klocków powinna być taka lustrzana? Nawet po przetarciu papierem ściernym i po kilku hamowaniach klocki dostają takiej lustrzanej powierzchni.

Mogę te klocki wrzucić do piekarnika na 20 minut w temp. 250 C? I czy po wyjęciu trzeba je jakoś przetrzeć?

Rozwiązałem problem. Klocki do piekarnika 250 C 30 minut, potem papier ścierny 500. Tarcze płynem do mycia silników. Teraz heble - żyleta :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...