Kajmar Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Witam i zwracam sie z pytaniem wymagającym dosyc szybkiej odpowiedzi. Otóż 2 dni temu postanowilem wyregulowac swojego nowego SID'a. Przeszkadzało mi w nim przede wszystkim to, że wykorzystywał jedynie połowe możliwego skoku, nawet na dużych przeszkodach i był mało wrażliwym na te mniejsze. Zostanawialo mnie tylko to, że sag był przy tym zupelnie taki jak trzeba. Wybrałem się zatem do serwisu w celu skorzystania z pompki, ktorej niestety nie mam (może i sam rozwiązałbym wtedy problem). W serwisie natomiast spotkałem się z brakiem zrozumienia ze strony obsługi i zabrałem się do regulacji sam ;D Aby osiągnąc efekt zwiekszyłem cisnienie w komorze negatywnej do około 120 psi (czyli mniej wiecej tyle ile przy mojej wadze jest okreslone w tabeli producenta). Amortyzator rzeczywiscie stał sie bardziej czuły, jednak wciąż nie osiągał pełni skoku. Zmniejszyłem zatem cisnienie w pozytywnej do ok 90 psi i było lepiej (aczkolwiek nieidealnie). Na zakonczenie sprawdzilem, czy powietrze nie ucieklo z minusa i tutaj, po założeniu pomki, ktoś oparł sie na rowerze powodując ugiecie amortyzatora. Dało sie uslyszec, że uciekło powietrze, po czym widelec zmniejszyl skok do mniej niż 80mm. Zacząłem wiec znowu pompowac pozytyw, aż osiągnąłem 80mm, przy mniej wiecej 120 psi (to chyba dosyc dużo) 0.o. Pytanie brzmi tak - czy coś zepsułem? w jaki sposób zwiększyc skok amortyzatora? i jak osiągnąc zaplanowany efekt jesli chodzi o dzialanie. Teraz w sumie nie jest najgorzej, ale 80mm psuje mi geometrię ramy. Chciałbym załatwic jak najlepiej i to za jednym razem, ponieważ nie zakupiłem pomki, a mieszkam w znacznej odległości od serwisu. Dodam , że ważę około 77 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 wypuść powietrze z komory negatywnej i potem z pozytywnej. Napompuj najpierw pozytywną, potem negatywną, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Druga sprawa jest taka że jak w negatywnej masz sporo wiecej niz w pozytywnej to negatywna zaczyna "przeważac", " napiera na pozytywną" i amorek skraca swój skok. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajmar Napisano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Druga sprawa jest taka że jak w negatywnej masz sporo wiecej niz w pozytywnej to negatywna zaczyna "przeważac", " napiera na pozytywną" i amorek skraca swój skok. Pozdro Doszedłem do podobnych wniosków, dziękuję za radę Czy isntnieje jakieś wyważenie, między wrażliwością na małe nierówności a wykorzystaniem pełni dostępnego skoku, czy to pierwsze osiąga się zawsze kosztem drugiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 2 Maja 2012 Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Na to ile skoku wykożystujesz ma wpływ twoja waga pod tą wage ustawiasz ciśnienie w pozytywnej ... Na czyułość wpływa negatywna ... producent zaleca aby oba ciśnienia były takie same ... Pozycja wyjściowa moim zdaniem to ciśnienia nadrukowane na amortyzatorze ... w większści przypadków sprawdza sie zasada że cisnienia te są zawyżone . Jeżeli w negatywnej masz wiecej niz w pozytywnej amor jest czulszy ale do pewnego momentu bo potem negatywna zaczyna wciągać amorek do środka ... Masz mniej niż w pozytywnej amor traci na czułości i trudneij go dobić. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajmar Napisano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Na to ile skoku wykożystujesz ma wpływ twoja waga pod tą wage ustawiasz ciśnienie w pozytywnej ... Na czyułość wpływa negatywna ... producent zaleca aby oba ciśnienia były takie same ... Pozycja wyjściowa moim zdaniem to ciśnienia nadrukowane na amortyzatorze ... w większści przypadków sprawdza sie zasada że cisnienia te są zawyżone . Jeżeli w negatywnej masz wiecej niz w pozytywnej amor jest czulszy ale do pewnego momentu bo potem negatywna zaczyna wciągać amorek do środka ... Masz mniej niż w pozytywnej amor traci na czułości i trudneij go dobić. Pozdro Dzięki bylem dziś w serwisie, skorzystałem z pompki i wszystko działa jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.