oleczek1988 Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Witam po raz kolejny. Mój kolejny projekt, tak po skrócie jest to rama "Romet" co do modelu nie mam pojęcia Rower z przeznaczeniem "single speed" Na początku był w kolorze czerwonym, lecz była zmiana koncepcji i jest niebieski Przełożenie: 46/18=2,55 optymalne do miasta Kosztorys: rama: 50zł piaskowanie: 30zł lakier: 50zł łańcuch KMC: 25zł korba Romet (46z): 31zł wkład suportowy: 30zł koła Alexrims: 188zł opony Kenda 23c: 58zł dętki Kenda: 26zł opaski na obręcz: 12zł chwyty: 5zł hamulce: 16zł oświetlenie: 17zł dzwonek:12zł koronka(18z) z podkładkami: 30zł linki, pancerze, końcówki linek: 10zł gwintowanie mufy oraz widelca: 20zł suma:610zł nie licząc koszta przesyłek i paliwa ~50zł poniżej zdjęcia zaraz po zakupie: rower w opłakanym stanie + zabezpieczone farbą do pieców tutaj jak widać rama wypiaskowana: a tutaj efekt końcowy: Czekam na opinie, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myrcin Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Wymienił stryjek siekierkę na kijek. Jedyne czego gratuluję to kupienia huragana za 50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Absolute Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Mam identyczne przełożenie (46x18) w swoim. Po co napinacz? Z tego co widać na zdjęciach rama ma wystarczając długie haki żeby napiąć łańcuch bez pomocy napinacza. No a pozatym to bardzo fajnie, mimo że dosyć drogo wyszło, zwłaszcza te koła, osobiscie wziąłbym na tył piastę z gwintem 1,37'' tylko przesuniętą na srodek i na to wolnobieg jednorzędowy, wtedy są równo napięte szprychy w tylnym kole. Sam tak mam i jest to tanie (piasta kosztuje 15 zł) i powiedziałbym pancerne, tudzież zastanawiałbym się nawet czy nie lżejsze. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Po co napinacz? Z tego co widać na zdjęciach rama ma wystarczając długie haki żeby napiąć łańcuch bez pomocy napinacza. z początku był plan aby jezdził na łańcuchu "Dartmoor Core 3/32" ale miałem problem z napięciem tego łańcucha że strzelał po zębatce albo za bardzo zwisał więc postanowiłem zmienić na "KMC" i dołożyłem przerzutkę, która robi za napinacz. No a pozatym to bardzo fajnie, mimo że dosyć drogo wyszło, zwłaszcza te koła dzięki co do kosztów to chciał nie chciał ale za darmo nikt nic nie daje a szkoda osobiscie wziąłbym na tył piastę z gwintem 1,37'' tylko przesuniętą na srodek i na to wolnobieg jednorzędowy myślałem na tym z początku ale kaseta do mnie bardziej przemawia pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refixedlife Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Popieram kolege wyżej przy tej ramie napinacz jest zbędny, wywal go skróć łańcuch i będzie piękny singielek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Napinacz usunięty łańcuch odpowiednia naciągnięty. +dołożony dysk własnej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jergus Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Teraz prezentuje sie super fajny ten dysk - trwały w miare ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 zrobiłem na próbę, bardziej dla szpanu Co do trwałości to raczej nie będę się wypowiadał bo dysk robiłem z brystolu, okleiny i trytytek, Byłem wczoraj na mieść to ludzie się oglądają ale raczej ze zdziwienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Absolute Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Wow, teraz robi mega wrażenie Ale żeby nie było znowu się przyczepie - przy wysokiej kierownicy ten dysk to faktycznie dla szpanu Tym niemniej ładnie wygląda. Kojarzy mi się ta kiera z rowerem do polo ale one mają osłonięte szprychy z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
oleczek1988
Witam po raz kolejny.
Mój kolejny projekt, tak po skrócie jest to rama "Romet" co do modelu nie mam pojęcia
Rower z przeznaczeniem "single speed"
Na początku był w kolorze czerwonym, lecz była zmiana koncepcji i jest niebieski
Przełożenie: 46/18=2,55 optymalne do miasta
Kosztorys:
rama: 50zł
piaskowanie: 30zł
lakier: 50zł
łańcuch KMC: 25zł
korba Romet (46z): 31zł
wkład suportowy: 30zł
koła Alexrims: 188zł
opony Kenda 23c: 58zł
dętki Kenda: 26zł
opaski na obręcz: 12zł
chwyty: 5zł
hamulce: 16zł
oświetlenie: 17zł
dzwonek:12zł
koronka(18z) z podkładkami: 30zł
linki, pancerze, końcówki linek: 10zł
gwintowanie mufy oraz widelca: 20zł
suma:610zł
nie licząc koszta przesyłek i paliwa ~50zł
poniżej zdjęcia zaraz po zakupie:
rower w opłakanym stanie + zabezpieczone farbą do pieców
tutaj jak widać rama wypiaskowana:
a tutaj efekt końcowy:
Czekam na opinie, pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.