AlCapone Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam. Nie jeździłem na rowerze ponad rok. Kilka dni temu postanowiłem w końcu sobie pojeździć i zauważyłem, że przedni hamulec strasznie słabo trzyma... Chciałbym sobie go wyregulować tak aby po zaciśnięciu klamki od razu zatrzymywał koło. Mógłby mi ktoś objaśnić w jaki sposób się to robi? Hamulce są firmy Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 · Ukryte przez safian, 30 Kwietnia 2012 - Brak powodu Ukryte przez safian, 30 Kwietnia 2012 - Brak powodu Mechaniczne? Hydrauliczne? Odnośnik do komentarza
Mod Team safian Napisano 30 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Odpowietrzyć trzeba - zobacz sobie filmiki na YouTube, akurat w wypadku Shimano jest to dość proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Hydraulików się nie reguluje. Odległość między tarczą a klockiem jest stała. Możesz ustawić tylko zacisk żeby tarcza była idealnie po środku albo odpowietrzyć układ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Nurtuje mnie jedna rzecz. Teoretycznie, żeby lepiej łapały można by odpowietrzać z tarczą i klockami a nie z tym żółtym dystansem, ale co jeśli zdejmiemy koło i zechcemy rozepchnąć tłoczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlCapone Napisano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Czyli odpowietrzanie hamulca wiąże się z wymianą płynu? Opłaca się robić to samemu czy lepiej oddać do serwisu? Ile może taka naprawa kosztować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Odpowietrzanie nie wiąże się z wymianą płynu, tzn nie koniecznie trzeba łączyć jedno i drugie ale żeby odpowietrzyć to dodatkowy płyn trzeba mieć. Jeżeli masz do jakichś tam napraw itp smykałkę to dlaczego nie, jest masa poradników w internecie. A ile może kosztować odpowietrzanie, nie mam bladego pojęcia bo rower postawiłem do "serwisu" tylko raz, na pierwszy przegląd gwarancyjny (konieczny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 odpowietrzanie kosztuje zwykle od 30-60zł swoją drogą jest na tyle łatwe, że można się za to zabrać samemu, szczególnie, że na youtube są tutki ładnie pokazujące jak odpowietrzyć poszczególne hamulce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlCapone Napisano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Może i spróbuje samodzielnie? Da ktoś namiary na jakiś dobry poradnik jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Ponawiam pytanie. Odpowietrzać z tarczą i klockami czy z wepchniętymi tłoczkami i żółtym dystansem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grudek Napisano 2 Maja 2012 Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Ponawiam pytanie. Odpowietrzać z tarczą i klockami czy z wepchniętymi tłoczkami i żółtym dystansem? Strasznie mi piszcza hamulce, do tego stopnia ze wziałem raz klocki i starłem chyba z połowe tej okladziny ale pomoglo w bardzo małym stopniu- jak wyczytalem regolowac sie ich nie da, ale polozenie owszem, stad pytanie; Ktora sróbką musze pokręcić jesli chce zmienić polozenie tarczy względem klocków? niestety, chcialem dolaczyc zdjecie,ale zuzylem limit, wiec prosilbym o jakis opis ktora to srobka bo sa 2 ktore mnie teoretycznie zastanawiaja. i jedna ale ona jest tak jakby od przewodu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raffal72 Napisano 2 Maja 2012 Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 grudek musisz poluzować te dwie śruby zaznaczone na zdjęciu czerwonym krzyżykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grudek Napisano 2 Maja 2012 Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 grudek musisz poluzować te dwie śruby zaznaczone na zdjęciu czerwonym krzyżykiem. moglbyś mi to pokazać na tym zdjęciu? Google Images bedę bardzo wdzięczny , mam avidy , a patrzac na to zdjecie Xt to tak jakby srobki od adapterow odkrecalo... dziękuję z góry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raffal72 Napisano 2 Maja 2012 Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to chcesz zmienić położenie klocków względem traczy. Samych klocków nie da się regulować więc musisz ruszać cały zacisk. Żeby to zrobić musisz właśnie odkręcić 2 śruby mocujące zacisk do adaptera. Poluzuj te dwie śruby (nie wykręcaj ich całkiem tylko tak aby zacisk mógł się ruszać na boki) , zaciśnij klamkę . dokręć śruby i dopiero puść klamkę. Jeśli to nic nie da to musisz ręcznie ustawić zacisk względem tarczy tak aby nic nie tarło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grudek Napisano 2 Maja 2012 Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to chcesz zmienić położenie klocków względem traczy. Samych klocków nie da się regulować więc musisz ruszać cały zacisk. Żeby to zrobić musisz właśnie odkręcić 2 śruby mocujące zacisk do adaptera. Poluzuj te dwie śruby (nie wykręcaj ich całkiem tylko tak aby zacisk mógł się ruszać na boki) , zaciśnij klamkę . dokręć śruby i dopiero puść klamkę. Jeśli to nic nie da to musisz ręcznie ustawić zacisk względem tarczy tak aby nic nie tarło. aha , ok dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.