Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy mechaniczny Tektro Aquila] problem

Yoshimitsu9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż posiadam na tyle hamulec tak jak w opisie czyli tektro Aquile i mam dość duży problem przynajmniej dla mnie, otóż, przeyjdzmy do meritum mam klamki Avida Sd7, nowiutkie linki , pancerze itp. Na początku jeździłem na starych klockach chwilke i hamulec, który miał hamować w ogóle. nie hamuje - naciskam z całych sił na klamkę do oporu, nawet nie spowalniał.hmm myśle sobie wymienie klocki, bo te są już na wyczerpaniu, poszedłem , kupiłem , założyłem, dociągnąłem jeszcze linkę, okazuje się że wszystko OK. Wyruszam w trase(dobrze że krótką) okazuje się że mogę na zacisniętym hamulcu na max.mogę sobie na nim spokojnie jechać, możecie mi coś podpowiedzieć ?

Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

Wyregulowałem, klocki równolegle nie ocierają, wszystko jest OK, oczywiście z klockami bo z hamulcem jest coś nie tak.

Ja posiadam Tektro Novela które są praktycznie takie same jak Aquila i miałem podobny problem po zdemontowaniu i ponownym zamontowaniu zacisków kiedy wymieniałem ramę jakieś dwa tygodnie temu.Zacisk tylny zerowa siła hamowania mogłem sobie zacisnąć klamkę do poru i jechać dalej.Po dwóch tygodniach jazdy już zaczyna to wracać do normy i siła hamowania się zwiększa.Używam tarcz Shimano SM-RT51 oraz okładzin żywicznych firmy Unex.Wygląda na to,że musiały się dotrzeć.

Szczerze mówiąc to ja osobiście mam już dość hamulców firmy "Tektro" :bye2: ,chyba przerzucę się na mechaniczne Shimano BR-M545.Fajna sprawa,że można regulować okładziny z dwóch stron zacisku a nie tak jak w BB5 czy Tektro Novela z jednej strony naciągiem linki. :down:

• 2 tygodnie później...

Chyba narobiłem sporo zamieszania swoim komentarzem :whistling:

Chodziło mi o to,że w Novela i BB5 można regulować klocek nieruchomy imbusem a ruchomy naciągiem linki.W BR-M545 można regulować zarówno nieruchomy jak i ruchomy imbusem,a w modelu BR-R505 z obu stron imbusem i dodatkowo klocek ruchomy naciągiem linki (to wersja przeznaczona do rowerów szosowych) i takie zaciski właśnie sobie wczoraj kupiłem. :D Postaram się napisać jakąś mini recenzję ze zdjęciami itd. dla potomności,gdyż raczej niewiele można znaleźć w necie o tych zaciskach.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...