Yoshimitsu9 Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam, otóż posiadam na tyle hamulec tak jak w opisie czyli tektro Aquile i mam dość duży problem przynajmniej dla mnie, otóż, przeyjdzmy do meritum mam klamki Avida Sd7, nowiutkie linki , pancerze itp. Na początku jeździłem na starych klockach chwilke i hamulec, który miał hamować w ogóle. nie hamuje - naciskam z całych sił na klamkę do oporu, nawet nie spowalniał.hmm myśle sobie wymienie klocki, bo te są już na wyczerpaniu, poszedłem , kupiłem , założyłem, dociągnąłem jeszcze linkę, okazuje się że wszystko OK. Wyruszam w trase(dobrze że krótką) okazuje się że mogę na zacisniętym hamulcu na max.mogę sobie na nim spokojnie jechać, możecie mi coś podpowiedzieć ? Dziękuje i pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 A wyregulowałeś tak jak trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Wyregulowałem, klocki równolegle nie ocierają, wszystko jest OK, oczywiście z klockami bo z hamulcem jest coś nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rradek Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Wyregulowałem, klocki równolegle nie ocierają, wszystko jest OK, oczywiście z klockami bo z hamulcem jest coś nie tak. Ja posiadam Tektro Novela które są praktycznie takie same jak Aquila i miałem podobny problem po zdemontowaniu i ponownym zamontowaniu zacisków kiedy wymieniałem ramę jakieś dwa tygodnie temu.Zacisk tylny zerowa siła hamowania mogłem sobie zacisnąć klamkę do poru i jechać dalej.Po dwóch tygodniach jazdy już zaczyna to wracać do normy i siła hamowania się zwiększa.Używam tarcz Shimano SM-RT51 oraz okładzin żywicznych firmy Unex.Wygląda na to,że musiały się dotrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Czy ja wiem, nie wydaje mi się żeby aż tak tragiczne hamowanie było z powodu nie dotarcia klocków, pozatym wcześniej przy starych dotartych klockach ( już dobrze wyeksploatowanymi) Siła hamowania była żadna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rradek Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Hmmm .Niezbyt to profesjonalne,ale może po prostu znajdź jakąś stromą górkę za miastem i zjeżdżając "przekatuj" trochę hamulce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Każdy pomysł jest dobry Jak się gdzieś będę wybierał to spróbuje, lecz szczerze mówiąc jestem sceptycznie do tego nastawiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rradek Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Szczerze mówiąc to ja osobiście mam już dość hamulców firmy "Tektro" ,chyba przerzucę się na mechaniczne Shimano BR-M545.Fajna sprawa,że można regulować okładziny z dwóch stron zacisku a nie tak jak w BB5 czy Tektro Novela z jednej strony naciągiem linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Wiesz z przodu mama BB7 tylko chce zrobićtak jak sie nalezy ten tył tylko cieżko ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 · Ukryte przez Schwefel, 10 Maja 2012 - Brak powodu Ukryte przez Schwefel, 10 Maja 2012 - Brak powodu Problem z hamulcem znikł- także proszę o usunięcie. Odnośnik do komentarza
sebaxgh Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 rradek to jesteś kozak bo w Tektro Novela da się regulować oby dwa klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 i w BB5 również dwa klocki podlegają regulacji. Sam jeszcze nie widziałem mechanicznego zacisku z możliwością regulacji tylko jednego klocka, nawet takiej firmy jak access Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rradek Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Chyba narobiłem sporo zamieszania swoim komentarzem Chodziło mi o to,że w Novela i BB5 można regulować klocek nieruchomy imbusem a ruchomy naciągiem linki.W BR-M545 można regulować zarówno nieruchomy jak i ruchomy imbusem,a w modelu BR-R505 z obu stron imbusem i dodatkowo klocek ruchomy naciągiem linki (to wersja przeznaczona do rowerów szosowych) i takie zaciski właśnie sobie wczoraj kupiłem. Postaram się napisać jakąś mini recenzję ze zdjęciami itd. dla potomności,gdyż raczej niewiele można znaleźć w necie o tych zaciskach. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 A może masz po prostu "uwalona" tarczę jakimś syfem i ci się to na klocki dostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 NIe, tarcze są odtłuszczone wszystko jest już OK.- poprostu ta śrubka trzymająca klocki była nieodpowiednia, została wymieniona na inną ,grubszą w tej chwili hamuje jak się należy Także problem rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.