croowab Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Po ostatnich scott'ach przyszedł czas aby coś złożyć co by cieszyło moją zacną ... Nie jestem wymagającym kolarzem ale .. Dobra dośc bzdur. Obecnie ujeżdzam scott racing evo 3 i przyznam, że nie jest źle. Ale zachciało sie coś lepszego więc korzystając z okazji kupiłem dziś ramę specialized epic fsr M4. (250€) Przy ramie jest oczywiscie fox float r. Widelec to manitou black, ale już zmęczony ... Dobra, więc tak potrzebuję małej pomocy aby złożyć rower do końca. Ja: 187cm, 90kg przeznaczenie XC, czasem jakieś błotko, ale sporadycznie. Jeźdzę spokojnie, czasem szybko, ale nei skaczę powyżej pól metra (za cięzka ....) Więc dalej, z ważniejszych rzeczy: vork, myślę nad rock shox recon hamulce avid juicy 7 lub 9 Chciałbym aby ktoś kto zna się więcej niż ja nakierował mnie na reszte ważnego osprzetu. Tak wiem google, ale nei zastąpi dyskusji. Jeśli chodzi o cenę to oczywiście nie należe do ludzi którym zalezy na tym aby sie pokazac, ważne aby rower wytrzymał jazde xc i tydzień w górach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 30 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Serwus Miałem przyjemnośc ujeżdżania podobnej ramki swojego czasu (kolor czarny,rozm M, o rok młodszą z alu M5, Z2/REBA+XT+Marta Sl). W górach się sprawdzała do "turystyki"ale ostatecznie wymieniłem na Stumpa FSR. Co mogę powiedziec? Nie podniecaj się zbyt Brainem-ta wersja nie była jeszcze dopracowana-ja wymieniłem całośc na Manitou 3swinger i było ekstra (ale się chłopaki od CNC napocili). Zamiast Recona szukałbym Reby-chocby używki-kultura pracy podobna (fetysze zaraz mnie ukamieniują)-ale Reba dużo lżejsza a możliwośc blokady na kierownicy niezastąpiona. I zostaw ją przy 12 cm skoku-lepiej w górach się prowadzi-szczególnie w dół. Z tyłu więcej niż 160mm tarcza nie wejdzie-pamiętaj o tym. Acha-linka od przedniej przerzutki-wypadała z prowadnicy pod mufą-coś z nią było nie tak-zerknij tam czasem jak by Ci biegi źle wskakiwały. Reszta zależna tylko od Twojego "widzi mi się". Przy moich 176cm mostek 90 i kiera WCS lekko podgięta ładnie leżała. Pogadam jeszcze z kumplem, któremu odsprzedałem Epica-jak coś dorzuci istotnego-napiszę. Tak w ogóle fajny klasyk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Amortyzator może też Fox? Albo Reba? Charakteryzują się bardzo dobrą pracą i są stworzone dla cięższych nisz 65kg Avid 9 też będzie dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 jesli chodzi o amortyzator to recon jest ok pod warunkiem ze znajdziesz wersje AIR poszukaj jeszcze reby jesli chodzi o hamulce to kwestia jakis wlasnych preferencji, avid bywa awaryjny, ja z wlasnego doswiadczenia polecalbym magure i shimano a naped to w twoim przypadku postawilbym na slxa, tanio i solidnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Co do widelca to postawilem na recon bo jest 2x tanszy of reby(uzywka). Hamulce jeszcze przemysle. Zona w swoim giant"cie xtc ma shImano xt stare 4tloczkowe i od 8 lat nic sie nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Może głupie pytanie, ale jest ktoś w stanie mi powiedzić jaka jest, a raczej byłą swego czasu róznica miedzy epic M4 a M5 ? Z tego co widziałem to M4 byłą ciut droższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 2 Maja 2012 Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Nie, M4 to jest materiał na tańsze ramy Speca (tańsze modele) Co do tłumika tak jak napisał "anarchy" trochę bym się bał o jego kondycję ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 No to sie pomylilem ale i tak mysle ze to lepsza rama niz scott racing. Idac dalej komplet hamulcow xtr m975 bez tarcz za 120€ w ladnym stanie to dobra cena? A co o tlumika wiem ze nie jest to top demper ale jakos nie naczytalem sie wiele o marnym jego dzialaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Nie wiem czy to okazja, ale kupiłęm za 500zł zestaw napędowy a mianowicie: kaseta CS-M770 manetki SL-M770 przerzutka przednia FD-M770 przerzutka tylna RD-M770 łańcuch CN-HG93 Oczywiście nowe, teraz tylko Zębatki na przód i amortyzator. Co prawda mam RS judy, i manitou black (zużyty), wiec na razie nei mam ciśnienia.. Będę polował w recona, mże reba sie w dobrej cenie znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Te xtry to bida z nędzą. Kiepsko działają, brak im mocy. Szybko się ich pozbyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Te xtry to bida z nędzą. Kiepsko działają, brak im mocy. Szybko się ich pozbyłem. No proszę, większość postów w necie była pozytywna. Mógłbyś napisać wiecej. Wydawało mi się że xtr to dobry sprzęt. A napęd z rodziny xt za tą cenę jest to dobry "deal" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Miałem te hamulce, są słabe. Nie pomogła nawet zmiana na większe tarcze. One nie uchodzą za demony mocy. Nie są też ani lekkie ani ergonomiczne (jak dla mnie) co do kształtu dźwigni. Wg mnie jeśli chcesz wydać 120 euro to kup nowe shimano, np slx 666, lub nowe xt. Te mają jednoznacznie pozytywne opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Znalazłem RS recon gold za 150€ czyli ok 600zł po serwisie, w stanie jak nowy. Pytanie czy warto? czy lepiej jednak czekac i Reby szukac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 9 Maja 2012 Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 A nie wolisz foxa 32? Napęd rzecz zmienna więc w sumie spoko. Hamulce te avidy 7 albo lepiej szukałbym Magura marta. Zaserwuj damperowi serwis jak kiepsko działa - sam też teraz szukam miejsca gdzie to zrobią dobrze i nie-super-drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Pewnie że wolałbym foxa 32 ale nie stać mnei na takie wydatki. Jeszcze nie skończyłem projektu E30 i musze dach naprawić, także liczę każdy grosz. Co do hamulców, to niestety już kupione, ale mam kupca za 150€ czyli jak coś to sprzedam i kupię avida. Dzięki za rady, naprawdę sie przydają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 9 Maja 2012 Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Avida omijaj szerokim łukiem ostatnio zeszli z jakością do poziomu szamba. Amora osobiście szukałbym używanej Reby. Po zrobieniu serwisu za grosze masz niemal nówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Avida omijaj szerokim łukiem ostatnio zeszli z jakością do poziomu szamba. Amora osobiście szukałbym używanej Reby. Po zrobieniu serwisu za grosze masz niemal nówkę. Jak widzę zawsze się znajdzie ktoś komu coś nie pasuje, bądź nie jest zadowolony. Ale tak to już jest. Na razie mam ramę, koła, hamulce xtr 180, 160. KOles któtry miał mi wyslać napęd Xt (lancuch przerzutki kasete) się wycofał, wiec szukam dalej. Na pewno stare hamulce xt 4 tłoczkowe są bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 9 Maja 2012 Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Czemu niezadowolony? Jestem zadowolony bo mam Rebę a nie Fox-a i dobre hample a jakość obecnego Avida to fakt a nie moje widzimisię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Chodzi mi o to, że niektórzy towar chwalą inni odradzają. O xtr czytałem dobre opinie ale niektórzy odradzają. O avidach czytałem w maire dobre opinie, a teraz słyszę że sie psuje. Ale fakt, o rebie same dobre słowa słyszę, chyba jeszcze nikt nie narzekał. Pytanko, reba 29er pasuje pod kołą 26, nie będzie niewygodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Nie za bardzo z tą rebą 29, bo ona jest wyższa i Ci straszliwie podniesie przód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 A jeśli chodzi o rebę, troszkę poczytałem, i niby wszystko okej. Ale modeli reby jest masa. Rock Shox Reba Worldcup Carbon Voorvork Rockshox Reba U-turn 90-120mm NIe znam jeszcze roczników tych amorów, ale są w tej samemj cenie.175€ Pytanko czy jest spora róznica między tymi amorkami w pracy i serwisie, usterkowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 A dałbyś rady podrzucić link do tych amorków? Powiem Ci który to rocznik mniej więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 1. http://fietsen-brommers.marktplaats.nl/fietsonderdelen/559314644-rock-shox-reba-worldcup-carbon-voorvork.html?return=eJwtjE0OgjAQhe9CAkvagrgoaQzepNKaNhQ66QzRaLy7Q3T1vveTZ7XS76jliFoNZ12ht2UOYyACLcSSwW%2FtastCkKwlbLckfpMWAlyeyajGoaFc95Oq%2B6uLDKyJWF8RGPHu8N%2FCkUqGlYtp21df4sx2ebAt%2FmaZMx4XXQOwG9lARpqz86Y7yaEaP19khjc8&df=1&fta=eNpN0FtuwyAQBdC98JHv4Y0HeQvdQsTLqVWnRsFJrEbZe8F2pf4droYBXYcaXwUNkvttOj%2FcVIitR0CyTj09xdIvM1IbR7TTgj9jtmWIpSZ5QbDXjN%2F3a7qNwX498Za8s3MZkZ1yvvdwynNZwhxTzwTItlcgye6SiB3rhoIcyRi3B5muP%2BDeCwherozK1IUB1v%2BJU5SmBqVVFBsUE6pBUk5DA41c7NADbLfAGLYnYVDDDh%2FSDhHYBmXiATggA%2BwzUgGtEEnq7Tqw6MWRQNINnnWxDQvDGVdbQgXrGnSnmWlQMu0z1AQDFTzx5Noe7iGwDSpomVaqhRZK1GFIYRCKt3pobWqZs4vlPKXvy%2FL512CH5OrWcyu19hiRtS6RuCexHwcfxDoEfL3fv2SOjcM%3D&fta_ind=5&fs=1 2. http://fietsen-brommers.marktplaats.nl/fietsonderdelen/553835329-zgan-voorvork-rockshox-reba-u-turn-90-120mm-veerweg-dualair.html?return=eJwtjetqwzAMhd%2Bl0Pxb4jh2YA6hpG%2Fixiox8Q3LYW3H3n3yVhDSpyMdSatefVvFJlRcMnVC0Hndpq2UpLpujwlC63XeS3JaF2yD6%2B4WCkL4oLjl6D1k%2FNdiMJANOAjdKkbebsW7y8PNfWNwLvE8LP15uDpKixCyIq84Ur4aS1ilQvVlEyHeDb49qaqMwNNgCQf9tGvdftQFJrn8rN3z7xwT41A9x9uzfxFkuGniiPUPb1I6ZtakiGWNBmYumDxNP79PIVIG&df=1&fta=eNo90EtywyAMBuC7sMhawjwcaXyFXiEDhqSekpgxduI2k7sX121330hC%2FODI0rNQS2KZ0unuUhFcCPFIYk0dHkLp5pGQE5JSmpMkZSSHgTjN9DVkLudQ5znPBHzNdFuucRp6TishaKmPnD7rEVCm4bzUmY8HTdE7HstA8pDz0sEhj2XuxxA7qUBv9ysS2V2i4KGuLtSQGMIerKmtxnsFvdfrPyRqZxDjBmNNUBs0NthXqKitOVeADF7hXoFoN9ijlW1FE5voagsiBAe%2BAi2A9CueYzCtbndo21cEVTfbPQ6JecwulFOKt8v8%2Fpe4ft%2FVraftETV3%2BKlJEu4h%2BO2Xd8GOgJ6v1zfmkHKo&fta_ind=7&fs=1 prosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
croowab Napisano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Ew mam rebe rlt z 2011 za 230€ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Reba WC to chyba 2008, a na tej drugiej nic nie widać bo zdjęcie jest wielkości paznokcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 17 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Serwus Co do amora z przodu-bo sam przechodziłem to i w Epicu i Stumpie FSr. W stumpie nawet zmieniałem rebę na RVL. Wg moich spostrzeżeń ( i przyglądania się np Żonie na ramie podobnej) ze względu na Briana szukał bym amora z blokadą to raz, ale z regulowanym progiem czułości odblokowania to dwa i ta druga cecha jest bardzo istotna. Rzecz w tym, że "dzięki" brianowi (ustawionemu na max a tak się chyba jeździ najlepiej) tył nie zpada się w klasycznym rozumieniu SAGu a przód i owszem-stąd takie sytuacje że np przód nurkuje Ci na zjeździe a tył sporadycznie. Dlatego należy szukać amora o podobnej zasadzie działania (wiem - brain przedni lub terralogic byłby lepszy) ale patrząc ekonoicznoe-zdroworozsądkowo najlepiej szukać Reby. W przypadku Stumpa ustawiam RVLa na 12 cm z blokadą lub na długie zjazdy odblokowany ale ustawiony na 15cm-wtedy jest ok. Co do serwisu Briana polecam w Krakowie Kalego i jego VarioBike-robią w cenach przez pół do "oficjeli" a kultura i zaawansowanie (nie mówiąc o czystości) powala. PozdRower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
croowab
Witam wszystkich.
Po ostatnich scott'ach przyszedł czas aby coś złożyć co by cieszyło moją zacną ...
Nie jestem wymagającym kolarzem ale ..
Dobra dośc bzdur.
Obecnie ujeżdzam scott racing evo 3 i przyznam, że nie jest źle.
Ale zachciało sie coś lepszego więc korzystając z okazji kupiłem dziś ramę
specialized epic fsr M4. (250€)
Przy ramie jest oczywiscie fox float r.
Widelec to manitou black, ale już zmęczony ...
Dobra, więc tak
potrzebuję małej pomocy aby złożyć rower do końca.
Ja:
187cm, 90kg przeznaczenie XC, czasem jakieś błotko, ale sporadycznie.
Jeźdzę spokojnie, czasem szybko, ale nei skaczę powyżej pól metra (za cięzka ....)
Więc dalej, z ważniejszych rzeczy:
vork, myślę nad rock shox recon
hamulce avid juicy 7 lub 9
Chciałbym aby ktoś kto zna się więcej niż ja nakierował mnie na reszte ważnego osprzetu.
Tak wiem google, ale nei zastąpi dyskusji.
Jeśli chodzi o cenę to oczywiście nie należe do ludzi którym zalezy na tym aby sie pokazac, ważne aby rower wytrzymał jazde xc i tydzień w górach.
82 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.