Skocz do zawartości

[opony]X-King 2.4 RS (przód) + Ikon 2.2 EXC (tył) - zestaw marzenie do AM ?

Lukasz71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję zakupić nowe oponki do mojego fulla 150mm.

Nowe opony muszą spisywać się znacznie lepiej w terenie niż Crossmarki 2.1 EXC, być bardziej komfortowe.

Wybór padł na:

- Continenal X-King 2.4 RS , 550g (przód)

- Maxxis Ikon 2.2 EXC , 480g (tył)

Do opon lekkie dętki Maxxis Ultralight (grubość 0.6mm).

Gdyby pojawiły się problemy z przebiciami, to założę trochę grubsze dętki Maxxis Welter Weight (grubość 0.9mm).

Z tego co wyczytałem, to obie opony są bardzo szybkie.

Przedni X-King powinien być dużo bardziej przyczepny od Crossmarka, przez co pozwoli na agresywniejszą jazdę w terenie.

Tylny Ikon również powinien mieć ciut lepszą przyczepność niż Crossmark.

Do tego sporo większe balony, czyli amortyzacja cud miód i orzeszki :).

Zamierzam używać ich na co dzień (tereny wyżynne) + czasami wypady w góry(wtedy zakładałbym grubsze dętki).

Czy wybrałem zestaw idealny do lekkiego fulla 150mm :) ? Szybkie, przyczepne, bardzo komfortowe i w ogóle ... :teehee:

Napisano

Jeżdżę w fullu na X-kingach 2,2 Protection i są to naprawdę fajne oponki, opanowałem niedawno technikę jeżdżenia na nich w głębszym piachu i radzą sobie rewelacyjnie, boczne klocki dobrze trzymają w zakrętach. Jeżeli planujesz góry to proponuję wersje Protection (ze względu na mocniejsze ścianki które w lekkich wersjach są po prostu jak papier), ta wersja lubi niższe ciśnienia i łatwo ją uszczelnić mleczkiem. Nie jeździłem niestety na Crosmarkach ani Ikonach, porównuje do Kendy Karmy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...