Skocz do zawartości

[rama] dla 182 cm wzrostu

mati102

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli to trekking, to bym brał nawet 22' i nie waga potrzebna a wysokość nogi do krocza

to jest cross

Mierzyłem od krocza do podłogi = 82 cm

Według tego info:

"Zmierz długość nogi od podłoża do krocza. Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego wynik w centymetrach należy pomnożyć przez współczynnik 0,57. Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to mnóż przez współczynnik 0,67. Jeżeli ma to być rower trekkingowy - 0,63. Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach. Ponieważ rozmiary rowerów górskich podawane są zazwyczaj w calach, należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54."

Przymierzam się do zakupu crossowego roweru czyli trekkingowy, tak? czyli mnoże przez 0,63, a następnie dziele przez 2,54 i wyszło mi dokładnie 20,3, więc jest ok? tak? może ktoś fachowym okiem zerknąć?

Napisano

Dziwna sprawa? Byłem dzisiaj w rowerowym przymierzyłem się do merida v-100 bo do takiego rowerku sie przymierzam. Wybrałem rame 52 i jakoś rower wydawał mi się zbyt duży. Natomiast przy 48 jakby lepiej. Czy to nie dziwne? przy wzroście 182 cm i 82 cm od krocza do podłogi.

Może to jakieś zludzenie?

Napisano

Zdziwiłem się bardzo i myślałem, że może coś źle się przymierzyłem... może ktoś z podobnym wzrostem da zanć jak to jest u niego z ramą? : )

Napisano

Tak jest bo rozmiar ramy to nie jedyny parametr okreslający jej wielkość ...

Rózne ramy w tym samym rozmiarze mają różne długości rury górnej ... to powoduje zmiane pozycji za kierownica co wpływa na wygode.

Rure podsiodłową bez dodatkowych kosztów zniewlujesz sztycą a z rurą górną już tak nie jest ... tam trzeba wymienic mostek lub kierownice lub cztyce na z lub bez offsetu ... lub wszystko na raz aby doprowadzić do odpowiedniej pozycji.

Ja ( 180 cm wzrostu, 84cm noga ) np smigam na ramce Cube Reaction w deklarowanym rozmiarze 20` ... a rura górna jest o 10 mm krótsza niż w Giant XtC 19`, i taka sama jak w Author Egoist 19`.

Więc niby rama duża ale jednak nie koniecznie :) i czuje sie na niej świetnie ...

Dość istotnym parametrem jest "przekrok" ... jak staniesz okrakiem nad ramą musisz miec luz do "klejnotów" w mtb zalecają około 10 cm w crossie moze byc mniej ... w sytuacji awaryjnej jak bedziesz zeskakiwał z siodełka lepiej nie zawadzić o rure górną :)

Pozdro

Napisano

Dlatego też wszystkie te współczynniki lepiej między bajki włożyć i przymierzyć się do konkretnego roweru. Ja mam 178 wzrostu i nogę 83 cm. Teoretycznie powinienem mieć ramę ok. 18,5 cala i rzeczywiście na takiej jeżdżę, tyle że ona jest jak na ten rozmiar bardzo długa, bo takie ramy mi odpowiadają. Przymierzałem się ostatnio do Cuba Reaction na którym jeździ mój znajomy, i czułem się bardzo dobrze na rozmiarze 20 cali, choć teoretycznie rama ta powinna być dla mnie za duża.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...