mati102 Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam, czy rama 20tka w tym rowerze http://velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=452 będize odpowiednia?? dla wzrostu 182 cm? waga 86
kepa416 Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Jeśli to trekking, to bym brał nawet 22' i nie waga potrzebna a wysokość nogi do krocza
mati102 Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Napisano 30 Kwietnia 2012 Jeśli to trekking, to bym brał nawet 22' i nie waga potrzebna a wysokość nogi do krocza to jest cross Mierzyłem od krocza do podłogi = 82 cm Według tego info: "Zmierz długość nogi od podłoża do krocza. Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego wynik w centymetrach należy pomnożyć przez współczynnik 0,57. Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to mnóż przez współczynnik 0,67. Jeżeli ma to być rower trekkingowy - 0,63. Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach. Ponieważ rozmiary rowerów górskich podawane są zazwyczaj w calach, należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54." Przymierzam się do zakupu crossowego roweru czyli trekkingowy, tak? czyli mnoże przez 0,63, a następnie dziele przez 2,54 i wyszło mi dokładnie 20,3, więc jest ok? tak? może ktoś fachowym okiem zerknąć?
mati102 Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Napisano 30 Kwietnia 2012 Dziwna sprawa? Byłem dzisiaj w rowerowym przymierzyłem się do merida v-100 bo do takiego rowerku sie przymierzam. Wybrałem rame 52 i jakoś rower wydawał mi się zbyt duży. Natomiast przy 48 jakby lepiej. Czy to nie dziwne? przy wzroście 182 cm i 82 cm od krocza do podłogi. Może to jakieś zludzenie?
PoleK Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 to normalne, przy 180cm wzrostu mam mtb 19" i crossa tez bym wzial w tym rozmiarze
mati102 Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Zdziwiłem się bardzo i myślałem, że może coś źle się przymierzyłem... może ktoś z podobnym wzrostem da zanć jak to jest u niego z ramą? : )
rzezniol Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Tak jest bo rozmiar ramy to nie jedyny parametr okreslający jej wielkość ... Rózne ramy w tym samym rozmiarze mają różne długości rury górnej ... to powoduje zmiane pozycji za kierownica co wpływa na wygode. Rure podsiodłową bez dodatkowych kosztów zniewlujesz sztycą a z rurą górną już tak nie jest ... tam trzeba wymienic mostek lub kierownice lub cztyce na z lub bez offsetu ... lub wszystko na raz aby doprowadzić do odpowiedniej pozycji. Ja ( 180 cm wzrostu, 84cm noga ) np smigam na ramce Cube Reaction w deklarowanym rozmiarze 20` ... a rura górna jest o 10 mm krótsza niż w Giant XtC 19`, i taka sama jak w Author Egoist 19`. Więc niby rama duża ale jednak nie koniecznie i czuje sie na niej świetnie ... Dość istotnym parametrem jest "przekrok" ... jak staniesz okrakiem nad ramą musisz miec luz do "klejnotów" w mtb zalecają około 10 cm w crossie moze byc mniej ... w sytuacji awaryjnej jak bedziesz zeskakiwał z siodełka lepiej nie zawadzić o rure górną Pozdro
arek_wro Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Dlatego też wszystkie te współczynniki lepiej między bajki włożyć i przymierzyć się do konkretnego roweru. Ja mam 178 wzrostu i nogę 83 cm. Teoretycznie powinienem mieć ramę ok. 18,5 cala i rzeczywiście na takiej jeżdżę, tyle że ona jest jak na ten rozmiar bardzo długa, bo takie ramy mi odpowiadają. Przymierzałem się ostatnio do Cuba Reaction na którym jeździ mój znajomy, i czułem się bardzo dobrze na rozmiarze 20 cali, choć teoretycznie rama ta powinna być dla mnie za duża.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.