GerbaPL Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Wczoraj zakupiłem w Decathlonie licznik Sigma BC906, po zamontowaniu wszystkiego postanowiłem się przejechać i tak zrobiłem. Podczas jazdy licznik był martwy co prawda działał ale nic nie mierzył. Dodam że pod zdjęciu magnesu ze szprychy i poruszaniu go przy czujniku to wtedy jednak licznik działał poprawnie i liczył wszystko. Pozdrawiam.
redbull1 Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 być może czujnik zamontowałes zbyt daleko na widelcu od magnesu
GerbaPL Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Napisano 30 Kwietnia 2012 być może czujnik zamontowałes zbyt daleko na widelcu od magnesu Przyznaje rację, czujnik zamontowałem niżej na widelcu i tam przesunełęm magnes na szprychy i przejechałem się w garażu i normalnie mierzy wszystko. Jeszcze mam pytanie, jaki wpisać w licznik rozmiar kół gdy moje koła to 26 cali bo teraz wpisalem 2.600. Pozdrawiam. Dokładniej koło to 26x1,90.
MirekH81 Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 W instrukcji obsługi masz taką tabelkę w której przeliczony jest rozmiar koła i opony na to co masz wpisac, ewentualnie spsób policzenia.
GerbaPL Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Napisano 30 Kwietnia 2012 Jestem bardzo zielony w rowerach i tam jest tableka: kmh i mph i tam mam podane 2089 przy moim rozmiarze koła czy to oto chodzi.
sp33dy Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Jestem bardzo zielony w rowerach i tam jest tableka: kmh i mph i tam mam podane 2089 przy moim rozmiarze koła czy to oto chodzi. Tak, o to. W tabelce są różne rozmiary koła i obok są podane wartości jakie masz wpisać (bodajże podane jest to w mm). Ja jednak polecam samemu sobie przeliczyć, ponieważ wartości z tabelki są wyidealizowane (jak to chyba ktoś na tym forum napisał) i niekoniecznie muszą się zgadzać z wielkością twojego koła.
Mod Team michuuu Napisano 30 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2012 Przetocz rower po linii prostej zaczynając od wentyla i na nim kończąc i będziesz miał pomiar do twojej opony. Potrzebna miara zwijana i to wszystko. Wpisz wynik w milimetrach i masz.
sp33dy Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Przetocz rower po linii prostej zaczynając od wentyla i na nim kończąc i będziesz miał pomiar do twojej opony. Potrzebna miara zwijana i to wszystko. Wpisz wynik w milimetrach i masz. A ten drugi sposób nie jest łatwiejszy?
Mod Team michuuu Napisano 30 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2012 Łatwiejszy ale nie dokładniejszy. W tabelce może nie być takiego balona jak w rowerze a średnica to nie wszystko.
karbeti Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 "A ten drugi sposób nie jest łatwiejszy?" Jaki łatwiejszy. Przetoczenie koła wzdłuż miary to chyba żadna filozofia a pomiar wychodzi dokładny.
sp33dy Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 "A ten drugi sposób nie jest łatwiejszy?" Jaki łatwiejszy. Przetoczenie koła wzdłuż miary to chyba żadna filozofia a pomiar wychodzi dokładny. No niby żadna. Tylko trzeba mieć miarkę >2m (chociaż i bez tego dałoby radę przy odrobinie cierpliwości)
GerbaPL Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Napisano 30 Kwietnia 2012 Wpisałem rozmiar z instrukcji i jest git wszystko chodzi jak trzeba. Dziękuje wszystkim za pomoc.
kadargo Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Skąd wiesz że jest git? Nie masz pewności że licznik prawidłowo liczy kilometry a prawie na pewno robi to źle.
karbeti Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Może i chodzi jak trzeba tylko czy prawidłowo odmierza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.