digitT Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam, do tej pory użytkowałem bagażnik na rower produkcji marketowej w cenie <50zł. W tym sezonie wymieniłem jednak rower na nowy i muszę zakupić jakieś bezpieczniejsze dla niego rozwiązanie. Zastanawiam się nad: Thule Out Ride 561 vs Thule ProRide 591 Pierwszy niestety droższy o ok. 150zł, uchwyt za przedni widelec - plusy większa stabliność, nie uszkodzę ramy. Drugi model to standardowy ProRide 591. Mam dwa pytanie odnośnie drugiego modelu - czy nie pogniotę sobie nim ramy ? Mam cieniowaną ramę Scotta i trochę się o nią boją, oraz najważaniejsze pytanie - czy przypnę za jego pomocą rower 29er ? Ktoś używa wymienionych bagażników do przewozu 29er'a ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Mam od zeszłego roku ProRide 591 i spełnia wszystkie moje oczekiwania. Nie ma ryzyka pogniecenia ramy, to nie są metalowe kleszcze zgniatające ramę. Co najwyżej możesz nieco porysować ramę, jeżeli zostawisz na niej zaschnięte błoto w miejscu mocowania i nie ściśniesz ramy wystarczająco mocno. Wtedy uchwyt może się przesuwać na ramie i ją rysować przy pomocy błota. Dlatego lepiej w miejscu mocowania przetrzeć ramę z błota. Dodatkowo możesz podłożyć kawałek szmatki, chociaż ja mam już etap przejmowania się każdą nową ryską na ramie dawno za sobą. Co do 29-era, to się niestety się nie wypowiem, chociaż moim zdaniem powinien pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Jeżeli masz hak w aucie, bardziej rozważyłbym bagażnik na hak (co prawda trzeba zdemontować przynajmniej jedno koło i cena nie jest niska, ale jeżeli chcesz w miarę często z niego korzystać to według mnie warto). W moim przypadku, gdzie mam słaby silnik (1.2 75KM), bagażnik dachowy generuje spory opór, a spalanie w trasie +1,2L / 100km . Miękkie zawieszenie również nie wpływa na pewność prowadzenia w zakrętach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
digitT Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Haka niestety nie mam, wybiorę jednak rozwiązanie dachowe. Bardziej skłaniam się do ProRide 591, pozostaje dylemat czy 29er na niego się zmieści.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Zmieści się,zmieści.Dla tego uchwytu im grubsza rura rym lepiej,baza kół spokojnie. Paradoksalnie ten uchwyt jest mniej stabilny od poprzedniego modelu z podwójną podpórką. Tu masz 29 na tym thule : http://www.fotosik.pl/u/fikus1000/album/941065 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Mnie zastanawia, dlaczego o wiele prostszy konstrukcyjnie bagaznik (561) jest 50% droższy od bardziej skomplikowanego 591? elitarność odbiorców ? (rzekomo rekomendowany dla ram karbonowych) ?? Ja mam na dachu dwa bagazniki - Thule 591 i tani bagażnik do montowania za widelec (rok temu zapłaciłem za niego 150zł) u mnie akurat Thule przegrywa w dwóch najważniejszych kategoriach - łatwość montażu oraz stabilność roweru. dlaczego łatwość montażu ? akurat mam wysoki samochód, i chwycenie roweru za oba widelce i wniesienie go na wyżyny przy moich 185cm wzrostu to jest dosc spore wyzwanie. bez koła jednak przedni widelec jest o połowę wysokości koła niżej, a i tylni ciutke się obniża... z racji na wysokość auta - to kolejna zaleta montażu za widelec to wysokość auta z rowerami. znowu o połowę wysokości koła (no prawie połowę) auto z rowerami jest niższe..... W McDrive i tak nie się stołuję, więc mały problem.... stabilność - dopóki rower trzyma się dachu - to małe piwo reasumując - teraz wybrałbym jednak montaż za widelec:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.