Skocz do zawartości

[Nowy MTB XC] rower do 1700 zł - warto ?

77rpm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zaczynam przygodę z rowerowym szaleństwem, jestem nastawiony na jazdę w większości po lasach, górach itp. (cel główny - ZBICIE WAGI + POWRÓT KONDYCJI (99kg - 186cm), kiedyś może jakieś maratony...) na jeżdżenie na zakupy czy po prostu po mieście to kupię galeze za 250 zł :)

Szukam nowego roweru, najlepiej tak do 1700 zł. Głównym podejrzanym w tej chwili jest Kross Level A2 2012. http://www.salon-row...tis-p-1214.html

Warty by go zakupić ?

Zastanawiam się bo to dla mnie spory wydatek, nie zamierzam kupować kolejnego roweru w następnym sezonie, chcę sprzęt na kilka ładnych lat (oczywiście z opcją rozbudowy).

Warto kupić rower za tyle czy lepiej się chwilę wstrzymać i dołożyć kilka zł ? Mój max (sprzedając kilka starych gratów) to 2000-2200 zł (no i min kolejny miesiąc czekania).

Wpadł mi w oko jeszcze http://www.sportpoin...green-2012.html - jest duża różnica między tymi sprzętami ?

Zastanawiam się teraz czy nie odpuścić Krossa, rękawiczek, pulsometru i licznika na rzecz droższego roweru który będzie po prostu lepszy...

Dzięki za pomoc w zakupach. Pozdr

P.S. Naczytałem się b dużo podobnych tematów, naczytałem się o rowerach i... nadal nie mogę się zdecydować, dlatego postanowiłem założyć osobny temat.

Napisano

Jeżeli masz taką możliwość to lepiej poczekaj i odłóż trochę grosza. Po między wymienionymi rowerami jest kolosalna różnica, cube każdy element ma przynajmniej o klasę wyżej, po za tym cena jest dosyć okazyjna jak na tę markę z takim osprzętem.

Napisano

wedłóg mnie lepiej kupić używany rower ja rok temu kupiłam za 850 zł rower który mi ukradli 6 miesięcy po zakupie

za te 850 zl kupi :

rama-trek8500 sl

koła-bontrager

amrtyzator- manitou black 120 mm

korba icon

hamulce - tektro novela

kaseta kaseta i przerzuyki przut tył shimano xt

manetki LX

Napisano

Ten Kross Level A2 (2012) w porównaniu z CUBE Analog Disc (2012) wygląda bardzo marnie.

Główne różnice

• Kross ma hamulce V-brake, a CUBE hydrauliczne
  • Kross ma widelec przedni SUNTOUR XCM (szybko złapie luzy przy Twojej wadze), zaś CUBE ma Rock Shox XC 28, który przy twojej wadze będzie pracował idealnie
  • Kross ma gorszy napęd o 2-3 klasy w porównaniu do CUBE

Rower kupujesz na miejscu czy online? Najlepiej by było gdybyś się przymierzył do tego CUBE i sprawdził jego geometrie (czy Ci będzie odpowiadała pozycja na rowerze).

PS: Lepiej rozglądaj się za kolorem biało-czarnym - łatwiej jest później dobrać ew. nowe elementy pod względem kolorów ; )

Napisano

Krossa mam na miejscu a Cube wysyłkowo, choć i tak bd musiał po niego jechać do Katowic pociągiem bo kupuję rower płacąc kartą kredytową :) Tylko jak jechać to już konkretnie - kupić.

Plusem krossa jest blokada amortyzatora w kierownicy - bajer którym mnie podkręcał sprzedawca. Jest w podobnej cenie do CUBA Kross Level A3 i też ma tarczówki - ale z tego co piszecie Cube wypada dużo lepiej... Chyba faktycznie poczekam jeszcze chwilę z zakupami, pytanie co na to żona :) Po rower zamierzam uderzyć jakoś po weekendzie majowym i do tego czasu bd się zastanawiał, teraz znów nie wiem co kupić :(

Używane rowery mnie nie interesują, chcę kupić nowy.

P.S. Cube tylko biało czarny - pomyliłem linki przy wklejaniu i nie mogłem już edytować posta.

http://www.sportpoin...white-2012.html - ten, rama 20"

• Mod Team
Napisano
CUBE ma Rock Shox XC 28, który przy twojej wadze będzie pracował idealnie

To następca Darta, golenie 28mm przy 100kg jeźdźca to może być trochę wiotkie.

Napisano

Zaczyna dobrze pracować od 80 kg w góre, a tutaj mamy 100 kg i waga ma maleć, więc nie widzę problemów.

CUBE również ma blokade amortyzatora w manetce na kierownicy, a zwie się to PopLoc i jest obecne przy amortyzatorze Rock Shox XC 28.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...