Skocz do zawartości

[naprawa] Shimano PD-M520, uszkodzony o-ring i nakrętka plastikowa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka,

Proszę o pomoc, może ktoś wie gdzie dostanę o-ring (uszczelkę gumową) pokazaną na rys. która uszczelnia dostawanie się syfu do środka pedałów. Jeśli nie identyczną to może coś podobnego.

Nadcięła mi się też przy odkręcaniu ta plastikowa nakrętka i nie wiem czy nie będę jej musiał też wymienić, może ogólnie ktoś z Was będzie miał na zbyciu, sprzedanie takie używane peały, pedał na części...?

post-144512-0-84290600-1335732270_thumb.jpg

Napisano

Oryginalna uszczelka to nie O-ring, tylko coś na kształt Simmeringu (dzisiaj serwisowałem swoje 520-tki). Co nie przeszkadza założyć tam oring, ważny będzie dobór średnicy sznura oring, później można kupić byle jaki (może być o większym rozmiarze) przeciąć go i skleić na srednicy piasty pedału klejem Loctite 406. Robimy tak w pracy przy nie takich urządzeniach i jest to standardem.

Inną sprawą jest uszkodzenie tulei "plastykowej", co znaczy pęknietą? Zauważyłem, że to nie taki słaby element. Wyjściem może okazać się znalezienie zaprzyjaźnionego tokarza i zlecenie wykonania takiego elementu z jakiegoś stopu aluminium. Nie powinno być to specjalnie drogie. Drugi sposób to pewnie serwisy rowerowe, może mogą coś takiego sprowadzić.

Napisano

Masz rację karism4a1 to jest coś podobnego do simeringu z b. delikatnej elastycznej gumy (jak silikon). Cały czas jakoś średnio sobie wyobrażam Twoj sposób na to uszczelnienie bo wczesniej probowalem tam wrzucic o-ring i pedał ciężej chodził ale to może dlatego że guma była twardsza a poza tym Ty pewnie jesteś większym specjalista. Jak nie uda mi się ten Twoj sposób to dobry czlowiek obiecal mi ze starych spd-kow. A plastik (tuleję) mam zadarty i nadcięty wewnetrznie w miejscu gdzie wchodzi simering także jak bedzie w miarę szczelnie to ok, a jak mi bedzie simeringi przecinal i przepuszczal syf i bloto to dzieki za radę i udam sie do tokarza, pozdr

Napisano

co do tulei plastykowych:

Wiadomość: Witam

czy istnieje możliwość kupienia gdzieś części zamiennych do pedałów PD-M520;

Y-43Z 13100 Lock Bolt (Right)

Y-43Z 14100 Lock Bolt (Left)

odpowiedź Shimano Polska

InfoPoland infopoland@shimano-eu.com

10:12 (8 godz. temu)

do mnie

Witam,

niestety części te nie są dostępne.

Shimano Polska Bicycle Parts Sp. z o.o.

ul. Jana Gutenberga 9, Żerniki k/Poznania,

62-023 Gądki

tel:61 6252100, fax: 61 6252110

Napisano

coz trzeba w takim razie sobie radzic w inny sposób ale mozliwe ze gdyby to sprzedawali to i pewnie ladnie by krzyczeli znajac zycie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...