Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Rock Shox Tora i J3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie mam na przodzie założony amortyzator Rock Shox J3 który nawet po odblokowaniu strasznie ciężko pracuje. Znajomy ma Rock Shox Tora który po odblokowaniu pracuje lekko. Na Allegro zauważyłem, że można kupić same sprężyny od Rock Shox-a Tora.

I tu pytanie - czy można wymienić same sprężyny z J3 na sprężyny Tora (wkładając je do J3) i czy da to ten sam efekt co jak bym miał oryginalną Torę?

Z góry dzięki za odpowiedź

Kiedy ostatnio czyściłeś amortyzator?

nie wiem jak poprzedni właściciel ale ja odkąd mam go blisko 3 lata (co prawda jeżdżę nim tylko w sezonie) to chyba tylko ze 2 razy... :/

Próbowałem spryskać golenie tym płynem WD40 ale to nie wiele dało.

W lewej goleni jak ją odkręciłem od góry jest sprężyna i to chyba ona powoduje twardą pracę amortyzatora.

Mi zależy by amort.pracował lekko, jak jeżdżę teraz to czuje jak bym jeździć na wozie drewnianym a nie na rowerze z przodem amortyz.

Rozórz amortyzator wyczysć go dokładnie , jeśli są dwie sprężyny jedną możesz wyjąc ewentualnie poszukać spręzyny od judy TT tam seryjnie była jedna i nawet miękka

w necie znajdziesz serwisówkę do judy poszukaj, a znajdziesz jak amortyzator sie rozbiera ewentualnie jeśli nie chcesz sie w to bawić oddaj do serwisu

Dzięki bardzo Wam wszystkim za odpowiedzi.

Jeszcze ostatnie pytanie - jakim olejem zalać ten amortyzator? Czy to są jakieś specjalne do tego oleje?

W lewej goleni w której jest sprężyna - ją też zalać olejem czy nasmarować smarem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...