Skocz do zawartości

[V-Brake]Wymiana klocków

przema

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Wypinasz hamulec, imbusem 5mm odkręcasz stare klocki, wkładasz nowe, zapinasz hamulec, regulujesz i tyle. Co do regulacji to odsyłam do google.

Jeżeli chodzi o klocki to też temat wielokrotnie poruszany, ogólnie Authory 3CC, albo czerwone Clarksy

Przy okazji odsyłam do regulaminu: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ i do punktu 2b tegoż regulaminu.

1.Odkręcasz śrubę mocującą (jest na imbus lub na klucz nasadowy nr.10 ) i trzymając linkę i powoli odkręcasz.

2.Tą linkę ciągniesz na zewnątrz tak aby klocki były blisko obręczy ( 1, 2 mm ) i zakręcasz tą śrubę co wykręciłeś.

3.Teraz sprawdź czy klocki są idealnie na obręczy tzn. nie mogą ocierać o oponę ani żeby klocek był w połowie na obręczy.Jeżeli nie są wykręć je imbusem 5 .

4.kiedy ustawisz klocki sprawdź czy ramiona hamulca po zaciśnięciu zginają się w literę "v"

5.Jeżeli jedno ramię zgina się bardziej niż 2 to ozn. że źle wyregulowane.W tym celu służą śrubki na ramiona hamulca.Wkręcasz lub wykręcasz zależności od problemu

6.Nasmaruj linki i klamki aby lżej chodziły

• 3 miesiące temu...

Wypinasz hamulec, imbusem 5mm odkręcasz stare klocki, wkładasz nowe, zapinasz hamulec, regulujesz i tyle. Co do regulacji to odsyłam do google.

Jeżeli chodzi o klocki to też temat wielokrotnie poruszany, ogólnie Authory 3CC, albo czerwone Clarksy

Przy okazji odsyłam do regulaminu: Zasady Pisania - Regulamin/Kontakt/Linki - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa i do punktu 2b tegoż regulaminu.

która podkładka powinna być przy klocku grubsza czy cieńsza? w serwisie założyli cieńszą google mówi że jak grubsza jest przy klocku to jest większa siła hamowania. Czy nie ma to znaczenia?

• Mod Team

Ta cywilizacja musi zginąć jeżeli z tak prozaiczną czynnością jak wymiana klocków w v-kach odsyłasz człowieka do serwisu.

Portal rowerowy: Artykuł: Montaż hamulców typu V-Brake (ID: 5775) - bikeWorld.pl - Rower, turystyka, maratony, sprzęt | [ZALOGOWANY]

Wybierz z tego odcinek o wymianie i masz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...