przema Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Jak wymienić klocki hamulcowe w hamulcach v-brake i jakie polecacie klocki hamulcowe rower mam 1 rok i chciałem wymienić klocki jak to zrobić.I jakie polecacie rowerem jeżdze po lasach piachu i błocie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 29 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Wypinasz hamulec, imbusem 5mm odkręcasz stare klocki, wkładasz nowe, zapinasz hamulec, regulujesz i tyle. Co do regulacji to odsyłam do google. Jeżeli chodzi o klocki to też temat wielokrotnie poruszany, ogólnie Authory 3CC, albo czerwone Clarksy Przy okazji odsyłam do regulaminu: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ i do punktu 2b tegoż regulaminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabek114 Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 A jeśli chodzi o regulację, to poluźniasz tudzieź albo bardziej napinasz linke na prawym ramionku od hamulca. Linka jest przykręcana na śrubkę którą odkręcisz kluczykiem 10mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 29 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Niedokładne wiadomości, moja linka przykręcana jest na imbus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio1998 Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 1.Odkręcasz śrubę mocującą (jest na imbus lub na klucz nasadowy nr.10 ) i trzymając linkę i powoli odkręcasz. 2.Tą linkę ciągniesz na zewnątrz tak aby klocki były blisko obręczy ( 1, 2 mm ) i zakręcasz tą śrubę co wykręciłeś. 3.Teraz sprawdź czy klocki są idealnie na obręczy tzn. nie mogą ocierać o oponę ani żeby klocek był w połowie na obręczy.Jeżeli nie są wykręć je imbusem 5 . 4.kiedy ustawisz klocki sprawdź czy ramiona hamulca po zaciśnięciu zginają się w literę "v" 5.Jeżeli jedno ramię zgina się bardziej niż 2 to ozn. że źle wyregulowane.W tym celu służą śrubki na ramiona hamulca.Wkręcasz lub wykręcasz zależności od problemu 6.Nasmaruj linki i klamki aby lżej chodziły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebbit Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Wypinasz hamulec, imbusem 5mm odkręcasz stare klocki, wkładasz nowe, zapinasz hamulec, regulujesz i tyle. Co do regulacji to odsyłam do google. Jeżeli chodzi o klocki to też temat wielokrotnie poruszany, ogólnie Authory 3CC, albo czerwone Clarksy Przy okazji odsyłam do regulaminu: Zasady Pisania - Regulamin/Kontakt/Linki - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa i do punktu 2b tegoż regulaminu. która podkładka powinna być przy klocku grubsza czy cieńsza? w serwisie założyli cieńszą google mówi że jak grubsza jest przy klocku to jest większa siła hamowania. Czy nie ma to znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Co do klocków to polecam Authory 3cc albo Avidy Rim Wrangler ( czy jakoś tak ) . A z wymianą na nowe to lepIej oddać do serwisu , jeśli się na tym nie znasz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ta cywilizacja musi zginąć jeżeli z tak prozaiczną czynnością jak wymiana klocków w v-kach odsyłasz człowieka do serwisu. Portal rowerowy: Artykuł: Montaż hamulców typu V-Brake (ID: 5775) - bikeWorld.pl - Rower, turystyka, maratony, sprzęt | [ZALOGOWANY] Wybierz z tego odcinek o wymianie i masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.