Skocz do zawartości

[Amortyzator] Kilka pytań o amortyzator typu ahed

reikeb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie posiadam w swoim rowerze amortyzator z mocowaniem ahed i mam pytanie czy jak kupie nowy amortyzator to te mocowanie da rade zdemontowac i zalozyc do nowego czy trzeba kupic komplet mocowania steru? Drugie pytanie obecnie długość steru to 21 cm jak kupie amortyzator z golenia 24 cm to ewentualnie mozna ją skrucić ? I trzecie pytanie rozstaw goleni podawany na aukcjach jest mierzony wewnątrz czy zewnątrz amortyzatoru ? Bo ja u siebie mierzylem u dolu przy ośce kola to mam 10cm a wszystkie praktycznie jak jest podane na allegro maja 12-13 cm i martwie sie ze będe mial za krutką ośke od koła. Prosił bym o rozwianie moich wątpliwości bo nie chce kupic złego. Pozdrawiam.

1) Demontujesz stary amortyzator, z rury sterowej wybijasz bieżnię i nabijasz na nową. Następnie wszystko składasz.

2) Tak możesz

PS Jak kupisz nowy amortyzator to możliwe że będziesz musiał nabić gwiazdkę

Tu masz filmik jak to zrobić. Kiepska jakość ale wszystko widać:

masz standard pod piaste 100mm, wiec jaki bys nie kupil amortyzator pod os 9mm bedzie ok (chyba ze kupisz pod 24", ale to niemozliwe raczej).

rure sie ucina dowolna metoda

gwiazdke widac powyzej

bieznia to malu pierscien na rurze sterowej i trzeba go przelozyc na nowa

i skad wziales ze rozstaw goleni to 12-13cm?

masz standard pod piaste 100mm, wiec jaki bys nie kupil amortyzator pod os 9mm bedzie ok (chyba ze kupisz pod 24", ale to niemozliwe raczej).

rure sie ucina dowolna metoda

gwiazdke widac powyzej

bieznia to malu pierscien na rurze sterowej i trzeba go przelozyc na nowa

i skad wziales ze rozstaw goleni to 12-13cm?

Na aukcjach było napisane ze rozstaw goleni to okolo 13 cm, szkoda ze zazwyczaj nie podaja pod jaką piaste :/ nie chce kupic za szerokiego. A tej gwiazdki co jest w środku steru nie da rady przełożyć ? Trzeba pewnie kupic nowa a sa sprzedawane cale komplety z tego co widzialem. Aaa i długoście amortyzatorów ( goleni ) sa różne np pod dany wymiar koło np 26"?

nie ma piast 12 czy 13cm... wiec nie wiem o czym mowisz.

gwiazdka kosztuje 5zl - majaaatek:D

amortyzatory masz pod os:

• 9mm - 100mm szerokosci
  • 15mm - nie wiem ile i nie chce mi sie szukac:)
  • 20mm - 110mm szerokości

ale mysle ze Ty celujesz w 9mm wiec jedyna na co musisz patrzec przy nowych to by byly pod kolo takie jakie posiadasz ;)

nie ma piast 12 czy 13cm... wiec nie wiem o czym mowisz.

gwiazdka kosztuje 5zl - majaaatek:D

amortyzatory masz pod os:

• 9mm - 100mm szerokosci
  • 15mm - nie wiem ile i nie chce mi sie szukac:)
  • 20mm - 110mm szerokości

ale mysle ze Ty celujesz w 9mm wiec jedyna na co musisz patrzec przy nowych to by byly pod kolo takie jakie posiadasz ;)

Ok to juz wiele mi wyjaśniło :) podobnie własnie myslalem tylko zdiwilo nie po prostu ak jak na tej aukcji ze pisze taki rozstaw goleni i tak sie zastanawialem od czego jest mierzony http://allegro.pl/spinner-odesa-odessa-26-ahead-z-blokada-wyprzedaz-i2294428401.html

A fachowo ten gwizdek jak sie nazywa?

Sprawa jest prosta - rozstaw podany tak jak np. długość mostka, czy długości rur w ramie, czyli środek <-> środek.

Od brzegu jednej do brzegu drugiej goleni masz 10cm, od środka do środka 13cm :)

No i to mi duzo wyjaśniło :) dzieki :D tak tez myslalem ale chcialem sie upewnic :)

A fachowo ten gwizdek jak sie nazywa?

Oprócz określenia gwiazdka jest też szyszka. W sklepie, w którym kupowałem w komputer sprzedawczyni wbiła grzybek.:D Te dwa pierwsze określenia są raczej popularniejsze niż ostatnie. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...