caladan Napisano 29 Kwietnia 2012 Napisano 29 Kwietnia 2012 Cześć, Codziennie dojeżdżam rowerem do pracy, po ścieżkach rowerowych i ulicach, ok. 10 km w jedną stronę. Mój rower (Unibike Zethos) to cross dostosowany pod lekką turystykę, więc w mieście jest trochę ociężały. Szukam czegoś szybkiego na asfalt/ścieżki i możliwie niezawodnego/bezobsługowego. Ale jakoś nie jestem przekonany do ostrego koła, stąd pomysł na rower szosowy z przerzutką alfine. I mam problem, bo nigdzie nie mogę takiego roweru znaleźć. Moje szczegółowe preferencje to: rama: lekka, aluminiowa, 21 cali koła: 28 cali tylna przerzutka: alfine, 8 przełożeń kierownica: rogi widelec: sztywny hamulce: mogą być tarcze, mogą być V-ki waga: do 10 kg Czy jest na polskim rynku taki rower? Jeżeli tak, to proszę wskażcie mi gdzie . Na razie znalazłem tylko Synergy Road 8, który praktycznie idealnie spełnia powyższe warunki. Ale dostępny tylko w US - ściąganie go do Polski to byłoby pewnie zbyt dużo zachodu. Ewentualnie - który z obecnie dostępnych rowerów byłby dobrą podstawą do modyfikacji w takim kierunku? Myślałem o Kross Street Scraper, ale ten model chyba nie jest już produkowany i trudno znaleźć "nówkę"? Z góry dzięki za pomoc!
tuandor Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Hej. Nówkę Scrapera z 2010 roku znajdziesz jeszcze u jednego sprzedawcy na allegro. Ma wersje zarówno 8 (19") jak i 16-biegową (w wersjach 19 i 21"). Ten rower już nie jest produkowany, ale ja również miałem prawie identyczne wymagania co Ty, które wprost idealnie wpasowały się na Scrapera. Z tym, że ja podjąłem ryzyko i zdecydowałem się zakupić używanego z bodaj 2009 roku. Opłaciło się (oprócz jednego małego mankamentu związanego niestety z piastą), nie żałuję ani jednej wydanej złotówki na niego. Też wycinam nim do pracy 14 km jak jest bezdeszczowa pogoda. Wrażenia z jazdy są bardzo satysfakcjonujące, on po prostu płynie po asfalcie Jeśli pogoda jest bezwietrzna to 30km\h będziesz na nim mógł spokojnie utrzymać średnią. Najważniejsze jest to, że na nim nie czujesz nawet jak jedziesz te 25km\h. To dla tego roweru po prostu spokojna jazda. Ja ze swojej strony polecam go. Na forum znajdzesz kilka fajnych tematów związanych z tym rowerem, w których przeczytasz same pozytywne opinie użytkowników Polecam zapoznać się z nimi. Pozdr!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.