Skocz do zawartości

[kaseta] Luz między najmniejszymi trybami

Franiuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam mały problem... oddając tylne koło do przeplotu, poprosiłem również o przełożenie kasety do nowej pasty (deore xt). Jest to kaseta 8 biegowa. Problem polega na tym, że dwa ostatnie luźne tryby poruszają się lekko do przodu i tyłu ale nie ma luzu bocznego. Próbowałem dokręcać lockring, ale jest dobrze dokręcony. I stąd pojawia się moje pytanie - co może być nie tak? Boję się trochę na tym jeździć, żeby nie wyrobić żłobień na bębenku. kaseta ma przejechane ok 2300 kilometrów. jest to jeden z niższych modeli shimano. Nie pamiętam, jaki to model dokładnie. HG30 zdaje się. Co możecie poradzić?

Pozdrawiam, Franek.

Napisano

W opisie jest napisane, że bębenek jest 8/9 biegowy. Gdyby to było przyczyną, to zębatki miały by luz boczny.

edit:

Może rzeczywiście, ale kurcze, skoro oddawałem do serwisu, to chyba powinni zrobić to od razu wliczając w usługę koszt podkładki...

Wybaczcie, że tak post pod postem, ale poczytałem trochę i to na pewno nie jest kwestia podkładki dystansowej, ponieważ kasety 8 i 9 biegowe mają taką samą szerokość... Wygląda na to,że będę musiał sam zdejmować kasetę i zobaczyć, co jest grane... No, chyba, że macie jeszcze jakieś propozycje?

Pozdrawiam, Franek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...